Barnaba Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 nie wiem czy super ale na pewno ciekawa. proszę o identyfikację nieśmiertelnika 2/ JAGD-KDO.3 145 BpzdrBar_Naba
Barnaba Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 blache pozyskał od chłopka mój kolega i są to okolice Iławy war-maz. szczegóły jak i fotke bedę miał w sylwka. prawdopodobnie tę blaszkę chłopek też od kogoś ma, bo ma też inne militaria, twierdzi że kiedyś za chłopaka zbierał i tak zostało w chałupie.pzdrBar_Naba
maxikasek Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 przy okazji jak powinno się tłumaczyć Geschwader- pułk czy dywizja? bo 124-212 samolotów( wg etatów) na pułk to trochę dużo.
Barnaba Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 nie wiem czy super ale na pewno ciekawa. proszę o identyfikację nieśmiertelnika 2/ JAGD-KDO.3 145 BpzdrBar_Naba
Barnaba Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 bjar1 ja też tak mylałem jagd-kommando, bo jednak jest myślnik po jagd, ale jak to tłumaczyć? po za tym patrząc na materiał z linków to oznaczenia pododziałów myśliwskich Luftwaffe były JG. więc po co mieliby je zmieniac na nieśmiertelnikach? oczywiście wolałbym żeby to była prawda - mam przepiękny model Me-109E Gelben Eins" Harmana w skali 1:33 więc byłby elegancki komplet :)pzdrBar_Naba
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Może wstaw fotkę... ja niestety nie umiem pomóc.
Bartek102 Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 WitamNajpierw trzeba się zastanowić czy ona jest dobra" . WedŁug mnie 70 % , że raczej nie .Bartek
1AIR1 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 Witambjar_1A nie będzie to:2 Jagdgeschwader Kommando? Zwane Richthofen"?Jeżeli tak to jest blacha Luftwaffe.To są moje luźne" skojarzenia i mogę się mylić.Pozdrawiam
Barnaba Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 fotke wstawię po nowym roku tj najpóźniej w poniedziałek. blacha jest cynkowa. tyle wiem po rozmowie tel. z kumplem. mogę ją przejąć ale muszę wiedzię najpierw czy warto.pzdrBar_Naba
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 1AIR1 - ja kombinowałem coś w stylu Jagd-Kommando ,ale blaszka chyba faktycznie jest blaszką Luftwaffe...
Barnaba Napisano 5 Styczeń 2006 Autor Napisano 5 Styczeń 2006 Panowieblacha została pozyskana od chłopa z adamowa koło Susza (Rosenberg). do Pasłęka (Pr.Holland) w linii prostej jest około 60km. ten facet kiedys zbierał militarke. ma jeszcze dwie blaszki i części od mg. nie wiem jakie bo widział je mój kumpel, jednak jak pokazywałem mu foto mg34 i 42 to mówił że inne. myślę że jeszcze w styczniu bede to wszystko miał - blaszka jest już moja. ale nie o to chodzi wg mnie jest autentyczna - nie bede sie o to spierał. ważna jest identyfikacja. na maila mogę wysłać foto w większej rozdzielczości.pzdrBar_Naba
1AIR1 Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 WitamPrzepatrzyłem całą niemiecką dokumentację lotniczą którą posiadam.Według mnie jest to blaszka:2 Jagdgeschwader-Richthofen"Luftwaffe przed ukośnikiem zawsze stawiało nazwę Pułku.Literka B oznacza prawdopodobnie klucz sztabowy pierwszej grupy.Mam wątpliwości co do cyfry 3....3 Gruppe?Barnaba trzeba sprawdzić czy ta blacha to oryginał.Bo to za piękne by było prawdziwe...Przynajmniej tak mi się wydaje.No...chyba że te moje analizy to diabli" powinni wziąć...Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 30 Grudzień 2005 Napisano 30 Grudzień 2005 BarnabaWiele niemieckich niesmiertelników posiada właśnie takie skróty np: STAMMB.A....itd w tym przypadku Stammbaterie Artillerie....Według mnie wiele wskazuje jednak na Jagdgeschwader i na Luftwaffe.Jeżeli masz zdjęcia tego modelu to podeślij mi na maila.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 WitamDostałem informację od kolegi że 3 Gruppe 2/Jagdgeschwaderstacjonowała w Pasłęku.Dobrze by było gdybyś podał informację z jakiego terenu pochodzi ta blaszka.Pzdr.
1AIR1 Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 BarnabaDobrze by było jeszcze gdybyś podał info na temat z jakiego terenu jest ta blacha.Jeżeli to Nasze" tereny to 2 Jagdgeschwader stacjonowałachyba od 01.05.1939 roku w Doberitz-dzisiejsza nazwa miejscowości to Dabrzyca.Zaopatrzona była w samoloty ME-109 E.Pozdrawiam
maxikasek Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 w necie trafiłem na skrót Jagd. Kdo./JG 27- czyli jagd kdo to był oddział wydzielony z JG?? No i są też banden-jagd-kdo i partisanen-jagd-kdo czyli oddziały wydzielone do walk z partyzantką :-).
maxikasek Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 Owa Jagd. Kdo./JG 27 stacjonowała w czerwcu-lipcu 42 w Maleme, podczas gdy cały JG 27 walczył w tym czasie w afryce płn.
Monsun Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Witam,Geschwader - to jest szwadronRegiment - pułkDivision - dywizjaPozdrawiamMonsun
Monsun Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Witam, Jagd-Kommando owszem, ale nie Luftwaffe, tylko wojsko lądowe (Heer). 28.12.1941 utworzono Wach-Bataillon Berlin w składzie 3 kompanii (okręg obronny - Wehrkreis III); 30.5.1942 rozwiązano batalion a policjantów wcielono do 205 Infanterie Division (dywizji piechoty). 20.7.1942 przy sztabie szkoleniowym Jagdbattalion'ów, w okręgu obronnym I (Wehrkreis I), czyli Królewcu sformowano 4 kompanie Jagd-Bataillon 10. Podlegał on: Heerestruppe, Mittelrußland (Środkowa Rosja) - Witebsk Jeśli nieśmiertelnik ten jest oryginałem, jest na pewno bardzo rzadki. Co do jego oryginalności nie chcę się wypowiadać, ponieważ na podstawie tej fotki byłoby to trudne. Lepsze zdjęcia byłyby tu jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam Monsun
1AIR1 Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 WitamNa prośbę kolegi Barnaba wstawiam zdjęcie blaszki o której mowa w tym poście.Pozdrawiam
Pytanie
Barnaba
pzdr
Bar_Naba
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.