Skocz do zawartości

Bobrów k. Legnicy

Sereklegnica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy w okolicach tej wsi była jakakolwiek bitwa/potyczka?
Niby nikt nic nie wie, ale kiedyś pożyczyłem mojej ciotce wykrywacz i przyniosła z pola obok wsi ołowianą kulę.
Przedwczoraj też tam szukałem i rzeczywiście - wyszło trochę takich kul pistoletowych (No... chyba, że były muszkiety kalibru 8-9 mm). Czy da się jakoś wydatować takie kule do broni czarnoprochowej?
Napisano
AAa... i jeszcze jedno: żeby nie zakładać 2 tematów pod rząd to jeszcze o coś zapytam.
Czy mógłby ktoś podać spis ważniejszych średniowiecznych bitew Dolnego Śląska? Nie chodzi mi o lokalizację, więc nie zakoszę nikomu miejscówki. Po prostu do tej pory wiem tylko o 2 bitwach, a cała reszta to kilkadziesiąt oblężeń.
Oczywiście o ile nikomu nie przeszkadza podanie takiej informacji jak np. : (Miejscowość);(Data)

I pytanie następne:
Z jakich książek można dowiedzieć się o pomniejszych średniowiecznych\\renesansowych wydarzeniach okolic: Złotoryja - Lubin - Jawor- Legnica? W końcu informacje o np. Czarnym Krzysztofie skądś brać musięli a w internecie można znaleść wzmiankę że w miejscowości x zrobił burdę w karczmie itp.
Napisano
kiedyś słyszałem o jakiejs bitwie czy potyczce w rejonie Ulesia- stąd pod Bobrowem moga byc kule ołowiane - w Ulesiu stał kiedyś pomnik -przeczytaj napis . Polecaqm lekturę Szkiców Legnickich"-starsze wydania
Napisano
A pod Ulesiem była jakaś bitwa poza tą z 1451 albo 53 (Nie pamiętam dokładnie)? Ale to raczej nie będzie z żadnej bitwy pod Ulesiem. Znalazłem je po drugiej stronie bobrowa, na polach pomiędzy obwodnicą a Czarną Wodą.
PS.
A wie ktoś cokolwiek o 2ch bitwach (średniowiecze) pod Czerwonym Kościołem? Obiło mi się o uszy że się tam tłukli ale nawet nie wiem kiedy i kto z kim...
Napisano
A szkice Legnickie przeglądałem od numeru II do XXV.
Ominęłem ze 2 numery ale o Ulesiu nic nie znalazłem. Za to znalazłem interesującą wzmianke o potyczce Polskich kawalerzystów (Za Napoleona) w okolicy młyna przy kaczawie.
Napisano
Ja tez bym chetnie dowiedział sie co sie działo w tych rejonach podczas 2 wojny światowej ponieważ mieszkam w Złotoryi wiem tylko tyle że pod wilczą górą wojska napoleońskie biły się z jakimiś innymi jednak nie wiem z jakimi:):) i jeszcze cos mozna nieraz wyciągnąc w Wilkowie ( wieś niedaleko Złotoryi) jakies łuski i inne pozostałości po wojskach niemieckich z okresu 2 wojny.
Napisano
A Ty Damian znowu zamiast się uczyć w szkole, to w starych książkach grzebiesz? ;-)

Szukaj pilnie i pamiętaj że te rejony to mój heimat a co za tym idzie, żaden gospodarz nie odmówi nam pokopania na swym polu.

pozdr
Napisano

Sereklegnica,- wydajesz się sympatycznym Typem, na tym załączonym wycinku mapki odbyła się w 1913 bitwa, połaź tam trochę to napewno coś ciekawego znajdziesz. Kto i z kim tam walczył?, do tego musisz sam dojść , dla ułatwienia podam, że jest tam zaznaczona Lipa Blüchner'a. W tym miejscu też możesz coś znaleźć. Na drugim zdjęciu też miała miejsce bitwa, reszta w twoich rękach. Możliwe że tam już penetrowali, ale tym się nie przejmuj, z dobrym detektorem zawsze coś znajdziesz.
Pozdrawiam i powodzenia.
v.T.

Napisano
A dokładniej to 26 sierpnia 1813r. To tzw. Bitwa nad Kaczawą. Szału tam nie ma, ale z nudów dobre i to. Kulki z kartaczy i trochę odłamków.

pozdr.
Napisano
witam
jestem ze zlotoryi i tez bylem pare razy ze znajomymi w okolicach tych bitew z wykrywka:D wyszly kulki, skorupy, jakas moneta ale napewno nie z okresu napoleonskiego. Ciekawa okolica. Wiecie cos o walkach toczacych sie w okolicy Zlotoryi w czasie II wojny? O radiostacji juz wiem i na Wilkowie ponoc bylo Ostro:) POZDRO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie