Skocz do zawartości
  • 0

moździerz

paul

Pytanie

Napisano

Witam !! Może w pierwszej chwili nie wygląda to zbyt ciekawie ( kawał zardzewiałej rury), ale rzut oka na przeciwną stronę desek przekonuje że kiedyś się z tego strzelało. Przypuszczam że jest to sprzęt z września 39r. Jednak szczegółów nie jestem w stanie określić. Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji!
Pozdrawiam i jednocześnie życzę wszystkim wielu ciekawych fantów w Nowym Roku!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sam jesteś moździerz. To jakiś kawł żelastwa a ten otworek w który zapalnik zapychasz to otwór na smarowniczkę bo tam w tej główce jest napewno przelotowy otwór na jakiś sworzeń który łączył ten moździerz" z jakimś ustrojstwem
Napisano
Witam ponownie, dopiero teraz udało mi się dokonać pomiarów. Niestety ze względu na korozję nie są zbyt dokładne, i tak : średnica wewnętrzna wynosi ok.82-83mm, myślę że pierwotnie było to 81mm. Średnica zewnętrzna 94mm. A długość to 126cm.
Jeśli chodzi o przedmiot wykręcony to przypuszczam że jest to swego rodzaju iglica ( czy jak to się tam nazywa).
Napisano
Taką albo bardzo podobną iglicę wyciągnąłem z kabury z VISa. Była w kieszonce zamiast drugiego magazynu. Tamta moja była z polskiego Stokes-Brandta kal. 81mm. Może więc to Brandt ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie