Skocz do zawartości
  • 0

Łuska 9mm-pomóżcie w identyfikacji

sanshin

Pytanie

Napisano
Witam!Grzebnąłem ostatnio tak ałuskę 9 mm tkórej oznaczeń nie jestem w stanie zidentyfikowac(szukałem wszedzie i nie ma). Oznaczenia sa takie:

HAN

43

9MM

Z tymże to A" w oznaczeniu literowym nie jest pewne czy to literka czy jakis znaczek(ale raczej litera a).Będę wdzieczny za pomoc.

pzdr
Sanshin

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zarowno 11.43 (o.45) bylo zrzucane do Coltow 1911 i Thompsonow, 9mm para do Stenow oraz .303 do Brenow. Docieraly tez i na Pomorze. Poza zdobytymi i uzywanymi przez Niemcow, o czym wspomnial Bjar, opcja moze byc tez i dostawa LeandLease, choc to glownie 11.43mm, nie zas 9mm, czy .303.
Napisano
Ja własnie kopię na pozycjach z 1945 i to włąsnie mnie zadziwia.Czyżby niemcy korzystali ze zdobycznej amunicji?Tylko skaąd ona pochodziła?

pzdr
Sanshin
Napisano
Prawdopodobnie tak.
Ja także znalazłem 9 mm para , brytyjskie z 43 i amerykańskie. Wszystkie w jednym miejscu. A w moich okolicach czynnej partyzantki raczej nie było.

Pzdr AK77
Napisano
Witam!Grzebnąłem ostatnio tak ałuskę 9 mm tkórej oznaczeń nie jestem w stanie zidentyfikowac(szukałem wszedzie i nie ma). Oznaczenia sa takie:

HAN

43

9MM

Z tymże to A" w oznaczeniu literowym nie jest pewne czy to literka czy jakis znaczek(ale raczej litera a).Będę wdzieczny za pomoc.

pzdr
Sanshin
Napisano
Dzięki za pomoc.To moja trzecia łuska 9mm.A co ciekawe jeszcze nie wykopałem żadnej niemieckiej tylko wykopałem amerykańską,włoską i brytyjską:)Jeszcze raz dzięki.

pzdr
Sanshin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie