Skocz do zawartości
  • 0

Co to za odznaka?

wielgosia

Pytanie

Napisano

Witam.
Bardzo proszę o identyfikację tej odznaki. Jej wymiary: 5x4,5cm.
Po obu stronach przylutowane dwie srebrne monety (10 kopiejek z 1914r). W środku dwugłowy orzeł, nad orłem napis: KRIEGS ANDENK., pod orłem data: 1914-15. Na tarczy napis: FELDZUG 1914-15. Całość zapinana na agrafce.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Również pozdrawiam :), gratuluję ładnej odznaki
Grzesiek
Napisano
Ja tam fachowcem nie jestem, ale wygląda mi to na wyrób cywilny, coś w rodzaju pamiątki z okresu służby. Bo oficjalne odznaczenia raczej przylutowanych monet mieć nie powinny. Gratuluję znaleziska.
Napisano
Przepraszam Cię najmocniej.Po prostu mój umysł nie przewidział takiego obrotu sprawy.Jesteś pierwszą niewiastą,która łazi po polach i kopie" ;-).Tak mówią o mnie w całej miejscowości.Życzę wytrwałości i owocnych łupów.
Pozdrawiam Kuba
Napisano
Witam
Beyo ma rację-jest to odznaka zrobiona osobiście przez żołnierza.Napis nad orłem-na pamiątkę wojny,na tarczy-kampania 1914-15.Gratulacje. Gdzie to wykopałes?
Napisano
Witam.
Wykopałam, a nie wykopałeś. Znalezłam to w lesie przy starych ruinach, na obrzeżu wioski. Wykopałam tam też odznakę szturmową piechoty (zaledwie kilka metrów dalej).
Pozdrawiam.
Napisano
Witam płeć piękną i życzę wytrwałości w tym sporcie" :) Jak to się stało, że się zajęłaś eksploracją? Pisz na priv. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie