Skocz do zawartości

Odznaki węgierskiej dywizji Waffen SS

Folkersam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno wystawiane na allegro-dwie uszkodzone oryginalne odznaki Waffen SS węgierskiej dywizji według opisu znalezione na terenie poligonu SS Neuhammer.Posiada ktoś jakieś info odnośnie takowych?Gdzie można znaleźć jakieś info dotyczące tej dywizji i samych odznak?

Napisano
Cuś mi się wydaje że chodzi o 18 pzd horst wessel".Una w dupe dostala na niederschlessien kiedy byla w 17 armee u ferdinanda
schredera.szukaj dalej kulego.pzdr
Napisano
Żadna z dywizji SS - tym bardziej wegierskie /były dwie/ ani Horst Wessel nie miały takich znaków
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Zustaz/SS/Inhalt.htm
kliknij w Die Divisionabzeichen...
Prezentowany szyld ma w godle rysunek słowackiego krzyża lotaryńskiego",więc może jest to godło jakiejś słowackiej jednostki.
Napisano
-->krstif
Znowu pudło.
23 PzDvSS Nederland w godle miała wilczy hak".
A w d.. dostała wcześniej pod Leningradem i w Kurlandii,a najwięcej pod Berlinem,gdzie zniszczono ją całkowicie.
Napisano
Znaki dywizyjne byly przenoszone - z reguły - na patki i metalowe szyldy.Nie znam patek i szyldów SS z elementami krzyża lotaryńskiego i zwieńczniem,ale kto wie..
Wg mnie może być to szyld słowacki.
Napisano
jak ty tak to ja tak ci zasunę:cytPomimo zaledwie kilkumiesięcznego istnienia dywizji, jej żołnierze zdążyli otrzymać aż 20 Krzyży Rycerskich Żelaznego Krzyża, co dowodzi bardzo wysokiej wartości bojowej ochotników holenderskich.
Ochotnicy holenderscy zachowali patki z "wilczym hakiem, noszone w legionie, występujące na równi ze standartowymi patkami SS. Noszono także oznaczenia przynależności narodowej, w postaci tarczy w barwach narodowych Holandii, występujące w kilkunastu różniących się szczegółami odmianach.
Nad lewym mankietem noszono opaskę z nazwą legionu, dywizji lub pułku."
Napisano
No i?
Wilczy hak czy inny znak jest tożsamy z symbolem w metalowym szyldzie?Widzisz coś takiego?
Jeśli chodzi o RK - to pewnie co najmniej jeden z nich przyznano za ohaterskie" spalenie polskich żołnierzy-jeńców w Podgajach.
Napisano

witam moze nie w temacie odznak:) ale wegierskich oddziałów , kumpel znalazł na pozycjach wegierskich taki oto magazynek z nabojami stalowe i mosiezne łuski jak od manlichera ,lecz pociski ostro a nie tepołukowe,no i raczej jakis maszynowy był gdyz byłó ich kilkanascie w magazynku ,moze ktos wie co to za cudo ????

Napisano
witam
nie widziałem dotąd pocisków tempołukowych do manlichera ,ta ktorą prezentujesz to typowa węgierska :
Allami Hadiany
Napisano
witam,tepołukowe to 1 wjna,a moze wiesz w takim razie od czego ten magazynek jest pełen tych naboi,oczywiscie wszystkie rozwiercone,(dla zainteresowanych),to jakis maszynowy wegier:)))))pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie