Skocz do zawartości
  • 0

Piękny guzik herbowy? - prośba o pomoc w identyfikacji

dziki1958

Pytanie

Napisano

Dziś pomimo paskudnej pogody nie wytrzymałem i pojechałem pokopać. Znalazłem taki guziczek. Proszę o pomoc w identyfikacji, do kogo mógł należeć, z jakiego kraju pochodzi i z jakiego okresu. Chyba mosiężny, średnica 26mm, resztki złocenia,sygnowany. Zaznaczyłem orła na sygnaturze - jaki producent posługiwał się takim orłem? Będę wdzięczny za każdą informację.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napis z tyłu guzika: MINCH HEIMER JUNIOR W. i wybity orzełek
Kto produkował takie guziki i gdzie? Może i tą zagadkę pomożecie mi rozwiącać? Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.

Napisano

na guzikach i ich producentach to ja sie z pewnoscia nie znam - wiec tylko podrzucam skan Korczaka, jesli tak mozna powiedziec, kompletnego".

Napisano
Witam.
Sugestie kolegi jacek1" o herbie korczak" uważam za bardzo trafne, co potwierdza skan kolegi JoncaA".
Odnośnie producenta cytuję za publikacją Guziki Liberyjne-Katalog" Elbląg 1988 r.
Minchejmer,Munchheimer,Minheymer- nazwiska XIX wiecznych medalierów, grawerów zajmujących się także produkcją guzików:
- Mincheimer Jan Salomon 1808-1879- medalier,
- Mincheimer Karol Zygmunt 1787-1875- fabrykant guzików i pieczęci,
- Mincheimer Samuel I poł. XIX w.,
- Mincheimer Ludwik właściciel fabryki wyrobów metalowych założonej w 1816 r.- II poł. XIX wieku do lat dwudziestych XX wieku,"
Twój junior" mógł być synem któregoś z nich.
Pzdr.
Napisano
Orientacja czasowa jest ciekawa, bo kształt otrzełka tak kojarzy mi się jednak z okresem dwudziestolecia międzywojennego, czyli II RP.
Napisano
Wydaje mi się, że kto produkował to chyba wynika z napisu: Minch i Heimer, to przecież nazwiska, to może tym tropem trzeba pójść.
Napisano

Dziś pomimo paskudnej pogody nie wytrzymałem i pojechałem pokopać. Znalazłem taki guziczek. Proszę o pomoc w identyfikacji, do kogo mógł należeć, z jakiego kraju pochodzi i z jakiego okresu. Chyba mosiężny, średnica 26mm, resztki złocenia,sygnowany. Zaznaczyłem orła na sygnaturze - jaki producent posługiwał się takim orłem? Będę wdzięczny za każdą informację.

Napisano
Witam.
Jest to guzik liberyjny-szlachecki. Odczytaj i napisz nazwę producenta z drugiego zdjęcia, może uda się coś ustalić na ten temat.
Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie