zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Witam wszystkich na forum. Jestem tutaj pierwszy raz, założyłem konto ponieważ nurtuje mnie jeden problem. Wiem gdzie leży zatopiony niemiecki STUG lub JAGR, pojazd jeszcze 16 lat temu był kompletny. W czasie kompieli wchodziłem do jego przedziału bojowego gdzie były chyba 3 fotele i działo. W tamtym czasie pojazd był całkowicie pod wodą i zamulony w piachu do wysokości 10 cm od lufy. Od tamtego czasu nikt tego nie wyciągnął i nie wiem czy teraz jest całkowicie zamulony czy nie. Wiem, że dużo ludzi szuka czegoś takiego i dziwi mnie , że jeszcze nikt się za to nie wziął. Z opowieści ludzi wynika, że miał on rozwaloną gąsięnnicę i był prawie kompletny do czasu aż zaczęło go wchłaniać może. Jeżeli kogoś to zainteresuje proszę pisać na pewno odpowiem.
Arado Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Jestesmy zainteresowani wydobyciem ! Fundacja Fort-Rogowo.Prosze o kontakt.
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 może kontakt na telefon mój nr. 609213382
crimson Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Zippo - skontaktuj sie z Rekinem z Oliwy. Oni na bank Ci pomogą go wydobyć. A swoją drogą jeśli ta operacja dojdzie do skutku, to gratuluję Ci trgo trafienia! Dla mnie rewelacja!!! Liczę na jakiś fotoreportarz z wydobycia, obiecujesz? ;)Pozdrawiam!
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Sprzęt jest na bank ponieważ jak mówię 16 lat temu siedziałem w nim, po 2 latach od tego momentu widziałem jeszcze plamę na wodzie . Widać było dokładnie ponieważ leżał w odległości około 50 m. od brzegu od plaży na głębokości około 1metra. Po 14 latach i ruchach wody i piachu może być zamulony casły lub nie. Dawno tam nie byłem ale może się przejdę i dam jakieś nowe informacje. Jak mówiłem ostatnio sprzęt był w super stanie -działo , pancerzi fotele obsługi wszystko było.
jaca2003 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Pojazd był zamulony do wysokości 10 cm od lufy-to możliwe.W czasie kompieli wchodziłem do jego przedziału bojowego gdzie były chyba 3 fotele i działo. Hm to niemożliwe(no chyba ze to jakaś wersja z podwyzszonym przedziałem bojowym tak gdzieś na wysokośc jakichś 10 cm ponizej lufy).A najciekawsze jest to że było to dawno że w czasie sprawdzania sie okaże ze niepamięta ze może w innym miejscu a w ogóle ze to opowiadał taki jeden miejscowy ale potem sie wyprowadził i już nikt nic wiecej nie wie.PozdrawiamP.S. coś ostatnio duuuużo ciężkiego sprzetu pojawiło się na forum.........
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 To co piszę piszę dla ludzi poważnych , nie mam 10 lat i nie interesuję mnie głupoty jeżeli ktoś w to wątpi proszę dzwonić na podany nr. Pisanie bajek to nie mój zawód. Pojazd jst z góry odkryty co pozwoliło mi na wchodzenie do wewnątrz, zresztą naie ja jeden ponieważ byłem z bratem i znajomym. Proszę tylko poważne odpowiedzi na temat.
crimson Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 do jaca2003" - trochę wiary, człowieku... ;) A jeśli to prawda? Wyobrażasz sobie jaka tu będzie jazda" lada chwila?Pozdrawiam!
jaca2003 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Jeśli to prawda to ja osobiście moge zadeklarowac ze w każdym wskazanym terminie w kazdym wskazanym miejscu i stawię się osobiście aby tyrac przy wydobyciu bez nadziei na żadne kozyści materialne oprócz możliwosci zrobienia kilku zdjeć no i oczywiscie wlezienia do srodka tego cuda.Tylko ze już po polsce pojeżdziłem setki takich miejsc sprawdziłem to i nie dziwota ze wiary brak.Pozdrawiam
crimson Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 do zipo44" - a ta plaża to w Trójmieście?Też mógłbym sie zadeklarować do pomocy... ;)
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Na półwyspie helskim, jeżeli ktoś chce szczegółowych informacji to najlepiej na telefon.
crimson Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Panowie, uszczypnijcie! Czy my rzeczywiście rozprawiamy o TYM?
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Rozmawiamy o czymś trochę innym, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale tamten sprzęt miał dłuższą lufę i mniejszy kaliber i jak mówię z zewnątrz był otwarty.
yoony Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 cos takiego?http://www.waffenhq.de/panzer/hummel_05.jpga moze http://www.battlefield.ru/tanks/su76/su76_2.jpg
Paweł80 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Witam. Ciekawe ile ofert miał już kolega zipo44 na priva co do tego wraku.Jeśli to wszystko prawda to oby to w Polsce zostało!!
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 To było podobne do tego drugiego linku, podobna otwarta przestrzeń i cały zamek działa. Dziękuję panom niedowiarkom, wracajcie do kopania dziurek, nie myślałem, że dając taką informację zaznaczałem, że jestem osobą poważną ludzie będą chcieli udowodnić, że jestem wariatem. Leżał długo niech sobie leży dalej.
teton111 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Niema sensu sie obrazac, niektorzy to fakt, niedowierzaja twoim slowa ale sa i tacy ktorzy maja nadzieje ze to prawda i uda sie to wyciagnac mulu.Pozdrawiam
Paweł80 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 A więc zabieram zabwaki i opuszczam pisakownice:))Leżał długo niech sobie leży dalej." Zipo44 takim zachowaniem nie dodajesz sobie wiarygodności.Skoro jesteś poważny to chyba rozumiesz sprawe!Wielu było takich na tym fotum co znajdywali" czołgi rozbudzali nadzieje pasjonatów a potem znikali tak szyko jak się pojawili!!Jesteśmy tu praktycznie anonimowi i każy może ukuć największe fantazje!!Dlatego nie dziw się, że niektórzy z nas wolą chłodno podejść do rzeczy,a nóż potem nas miło zaskoczysz!!Ale na oklaski jest za wcześnie. Pozdrawiam.
grubas Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 przepraszam, że się wtrące.crimson" możesz podać mi namiary na REKINA z Oliwy? Mam podobny problem tzn. wiem gdzie jest niemieckie żelastwo z lufą i gąsienicami. prawdopodobnie w całości. Marzy mi się jego wydobycie tylko zupełnie nie wiem od czego zacząć.
jaca2003 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 http://www.pg.gda.pl/org/rekin/Pozdrawiam
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 panowie nie wiedziałem gdzie się z tym udać w końcu kolega polecił mi odkrywcę i jak pisałem jestem poważnym człowiekiem i nie oczekiwałem głupich komentaży. Dobrze że są zainteresowani, którzy chcą się tego podjąć. Ponieważ to nie jest na moje siły i zdolności finansowe. Będę miał satysfakcje jeżeli zobaczę to żelastwo na powietrzu. Jeżeli dojdzie do wyciągnięcia to zapodam foty. W niedzielę zaczynam finalizowanie sprawy, znaleźli się tacy, którzy podeszli do sprawy poważnie. Nigdy nie logował bym się na to forum by zawracać wam głowe i sobie ponieważ nie mam na takie bzdury czasu. Będę podawał jak się sprawy mają. Jest dwie chętne firmy do wyciągnięcia sprzętu. To na razie tyle, pozdrawiam - zbyszek
zipo44 Napisano 16 Grudzień 2005 Autor Napisano 16 Grudzień 2005 Panowie nie dziwcie się mojemu podejściu do sprawy. Może jest więcej takich jak ja. Nie wiedzą gdzie się zapytać jeżeli mają problem i chcą się podzielić nim i nie wiedzą z kim. Znalazłem odkrywcę , szanowane i poważne pismo i mówie z czym mam problem. Następnym razem to lepiej niech kpiaże wstra]zymają się z komentażami, dzięki za pomoc tym, którzy chcieli pomóc w identyfikacji sprzętu. Jak mówiłem sprzęt do połowy leżał zamulony i ciężko określić jego typ. Ale nawet jeżeli jest to inny niż STUG, możeruska SUKA lub inny [pojazd opancerzony to i tak chyba rarytas. Jeszcze raz dzięki za pomoc poważnym ludziom z forum, jak coś drgnie to powiadomię niedowiarków.
teton111 Napisano 16 Grudzień 2005 Napisano 16 Grudzień 2005 Moge zapewnic ze jezeli to lezy gdzies w okolicach Elbląga (ok. 150-200 km) to jestem gotow pomoc (oczywiscie bezplatnie i bez rzanych fantow z tej okazji) przy wyciagnieciu tego wraku na powierzchnie. Tak wiec jezeli bedziesz go jednak wydobywal z jakas firma to daj mi info na priv. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.