Skocz do zawartości

Lubin Gdzie szukać?

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Wybieram się w odwiedziny do Lubina. (za Wrockiem) Oczywiście piszczałe pakuje razem z Żytnią :) Czy polecicie mi jakieś ciekawe miejsca w pobliżu? Raczej blisko (osiek, chrostnik... jade pociągiem :/ )
Mam sporo miejsc w Mazurowicach (dziadek dużo zakopał, jak się dowiedziałem :))))) ale czas nie pozwoli. Dopiero wiosną.
Śnieg i mróz oczywiście mi niestraszny :)
Więc co polecacie na militaria?
Pozdrawiam
Janusz
thunder33@op.pl

P.S. Sorki z góry dla moderatora, za fatyge przeniesienia wątku do miejsca warte..." :)
Napisano
Na początek proponuję Bieniowice. Przeorane już co prawda mocno ale... No i ogólnie lasy w rejonach Lubina. Odezwij się jak już będziesz po wycieczce. Darz dół.
Napisano
Osiek przekopany do cna. Już nawet łuski od mosina cięzko tam trafić. Kiedyś jeszcze coś wychodziło ale teraz już nic. W chróstniku większość pobojowiska to pola, więc ciężko coś znaleźć. Ogólnie dużo łusek (Głównie od PTRD), ale wszystkie w kawałkach jak znajdziesz całą to będzie cud. Poza tym bardzo dużo pocisków do szwaka (Głównie przeciwpancerno - zapalające). Ja bym na Twoim miejscu szukał przy drodze Lubin-Rudna. Tam trafiałem jedne z ciekawaszych fantów (O ile można powiedzieć że ja kiedykolwiek coś ciekawego znalazłem). Znam jeszcze jedno ciekawe miejsce aale mam tam do pokopania":-)
W Bieniowicach (Tych nad kaczawą o ile są jakieś jeszcze) szukałem ale jako pole bitwy z 1760. Z II w.ś. wychodziły łuski do pepechy na kilogramy. Tam zdaje się nic poważnego nie było tylko jakaś słaba obrona przed szturmem sowietów na Legnicę. Podobno w lacach po drodze stracili parę pojazdów, ale żadnych oznak poważnych walk. No chyba że ja źle szukam.
Napisano
Wiem, ale na wzgórzach koło bieniowic też stały wojska.
Główne kopanie było na głównym polu bitwy, między pątnowem a lisowicami. Potem przeszukiwałem okoliczne lasy w poszukiwaniu mniejszych potyczek i doszedłem aż do bieniowic. A starcia towarzyszące były na pewno, np. pod dobrzejowem (A dokładnie z tego co pamiętam w okolicach leśniczówki między dobrzejowem a miłogostowicami) była potyczka kawalerii.
Napisano
Boże... mylą mi się miejscowości. Koło lisowic nie szukałem, najdalej byłem w okolicach Szczytników nad Kaczawą. Ta bitwa pod lisowicami to chyba ta o której wszyscy mówią że w okolicach prochowic a ja szukałem na polu bitwy pod pątnowem legnickim
Napisano
Pamietam wzmianke w jakiejs literaturze że ta bitwa była pod Gogołowicami-W lesie za kurnikami w Lisowicah od strony pólnocnej czyli Gogołowić stal kiedyś obelisk ale czy stoi jeszcze to nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie