Skocz do zawartości
  • 0

niemiecka tulejka z niespodzianką w środku

lain

Pytanie

Napisano

Znalazłem na niemieckich pozycjach taką oto tulejkę.wrzuciłem do szuflady zapomniałem.dzisiaj przy porządkowaniu łusek itp.stwierdzilem ze cos tam lata.rozciąłem tulejkę i swoj palec przy okazji.ze srodka wypadł kawałem gazety? i jakies 4 dziwne pręciki.ktokolwiek wie co to takiego?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem na niemieckich pozycjach taką oto tulejkę.wrzuciłem do szuflady zapomniałem.dzisiaj przy porządkowaniu łusek itp.stwierdzilem ze cos tam lata.rozciąłem tulejkę i swoj palec przy okazji.ze srodka wypadł kawałem gazety? i jakies 4 dziwne pręciki.ktokolwiek wie co to takiego?

Napisano
Mnie się to kojarzy z tzw kamieniem węgielnym, katem fundacyjnym, coś w tym rodzaju. Może coś takiego jak w kulkach na igglicach kościołów i czasem innych budynków wkładali rózne papierzyska z epoki, w której budynek powstawał.
pzdr
Jadzia
Napisano
Wygląda to na fragment dotyczący harmonogramu jakiegoś kościoła czy domu parafialnego a pręciki jeżeli są z łupka służyły do pisania na łupkowych tabliczkach na przełomie wieków. Są to tylko moje domniemania, może ktoś rozpozna to dokładniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie