cieciwa Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Napisano 13 Grudzień 2005 Witam,Tu na forum bylo sporo zdjec ciagnika PZInż 152 przeznaczonego [jak sadze jako zamiennik C2P] ale wiekszosc z nich jest albo z boku, albo z przodu, albo pol-na-pol przod-bok. Nie znalazlem natomiast zadnego zdjecia 152" z tylu.Interesuje mnie jeszcze jedno - jak daleko byla posunieta unifikacja 152" i 140/4TP" - czy gdyby obciac" gorny pancez w 4TP to otrzymalibysmy wanne 152" ? Czy roznic wylo wiecej ?Bede wdzieczny za sugestie i uwagi.
JoncaA Napisano 13 Grudzień 2005 Napisano 13 Grudzień 2005 1. w wolnej chwili poszukam. Od tylu mam jedno, marne, pewnie dlatego nikt go nie opublikowal.2. wanny są całkiem rózne
cieciwa Napisano 13 Grudzień 2005 Autor Napisano 13 Grudzień 2005 Skoro wanny sa rozne, to co jest zunifikowane ?Gasienice i uklad jezdny ?I czy sa znane wymiary PZInż. 152?Bo mam 3 warianty i niewiem ktory jest poprawny.
JoncaA Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 1.Tak to jakos zabrzmiało, jakbys byl rozczarowany, ze taka mala ta unifikacja. Tymczasem jest tak, ze gdyby 20% czesci bylo wspolnych to juz mamy duza unifikacje. A unifikacja wanien co by miala dac - czy ciagnik ma miec wanne pancerna, jak czolg, czy czolg blaszana, jak ciagnik?2. Zdjecie, dobrze pamietalem, nie najlepsze..
cieciwa Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Napisano 15 Grudzień 2005 Piszac o unifikacji wanny myslalem o takim samym ksztalcie.A 20% - czyli 1 czesc na 5 taka sama - to duza unifikacja ?Moze byla unifikacja elementow wewnatrz ?No i czy sa znane jakies wymiary tego ciagnika?
TomekSz Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Panie Adamie , świetne zdjęcie .Czy posiada Pan inne zdjęcia PZInż.152 ,oprócz zamieszczonych na tym forum ? A może jakieś plany ? Bardzo byłbym wdzięczny za zamieszczenie takowych .Pojazd jest o tyle ciekawy , że na jego podwoziu można było pokusić się o stworzenie całej gamy pojazdów ,oprócz czołgów pływających i rozpoznawczych , ciągnika czy działa samobieżnego np. transportera na wzór angielskiego Universal Carrier .
TomekSz Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 P. Zarzycki Czołg pływający PZInż. 130" WPT 2/85
cieciwa Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Napisano 15 Grudzień 2005 Jak juz padlo ...Czy ktokolwiek ma mozliwosc zweyfikowania Dzialu Doswiadczalnego z PZInz ??Bo z opowiesci znajomych mojego Ś.P. dziadka ktorzy ponoc pracowali w Wa-wie w PZInz. to przymierzano sie tam do roznych dziwnych konstrukcji ...Podobno pracowano nad jakims dzwigiem domontowywanym do C7P i czyms podobnym do C2P, nad jakims zestawem przeciwlotniczym na czolgu" czy nawet koparka ...Poniewaz spora czasc tych osob to byli ludzie dobrze po 80-ce kiedy z nimi rozmawialem [lata 90-te] wiec niewiem, czy nie mieszaly im sie czasookresy, zwlaszcza, ze po wojnie pracowali w jakichs fabrykach sprzetu wojskowego.Gdzie szukac potwierdzenia lub zaprzeczenia takim plotkom" ?
TomekSz Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Wyszło fatalnie dlatego trochę dopiszę .masa - 3270 kg. + 500kg. ładunkudługość - 4135 mm.szerokość - 2120 mm.wysokość - 1775 mm.prześwit -320 mm.
cieciwa Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Napisano 15 Grudzień 2005 Ten skan jest zupelnie nieczytelny, ale dziekuje za zrodlo .. :)
JoncaA Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Cieciwa, jak w kazdej plotce itd...To nie legendy, nasi dziadkowie i pradziadkowie robili wspaniale rzeczy, byli nadzwyczaj tworczy i pelni pasji. Mialem to wielkie szczescie, ze poznalem S.p. inz.Habicha (zal, ze na kilka miesiecy przed smiercia), ze inz.Goschtoft uczył mnie technologii i geometrii wykreslnej, a inz. Maroszek byl dziekanem mojego wydzialu i wykladal wytrzymalosc. Oni byli juz wiekowi", ale nic im sie nie mieszalo...
jotes Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Cieciwa: w monografii 7TP są informacje o projekcie działa plot. na podwoziu 7TP uzbrojonego w dwa nkm-y, który zarzucono na rzecz pilniejszej modernizacji tankietek przezbrajanych w nkm.Pzdr,jotes
JoncaA Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Cieciwa - unifikacja z czołgiem 4TP duza!, wlasciwie roznily sie ta nieszczesna wanna. Wszystkie bebechy w srodku sa takie same + oslona silnika w ciagniku, ktorej nie ma w czolgu.Tomku - mam z pewnoscia (ale gdzie?)jeszcze pare zdjec przedprototypu" z jazd probnych podwozia (to wyzej jest z tej serii, i jakies dawalem kiedys chyba do twojego watku) i kilka zdjec prototypu w postaci finalnej, ale znane, bo tym sie tylko roznia od tych w tym twoim starym watku, ze sa kopia z oryginalow a nie z wydrukow. Wiecej nie widzialem.. Planow nijakich w rekach nie mialem i chyba miec nie bede, bo juz by je ktos odkopal przez te lata, gdyby tylko sie zachowaly..
cieciwa Napisano 17 Grudzień 2005 Autor Napisano 17 Grudzień 2005 A czy ktos ze znanych i uznanych rysownikow probowal odtworzyc takie plany ?Zdaje sobie sprawe, ze w wielu wypadkach bedzie to wariacja na temat", ale sadze, ze lepsze to niz nic.Ja usilowalem odtworzyc rzuty PZInż 152, ale niespecjalnie mi to wychodzi.A jesli chodzi o unifikacje to faktycznie skoro cale wnetrze" bylo jednakowe to jest to spore udogodnienie, zwlaszcza w warunkach militarnych.
cieciwa Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 Panie Adamie, czy mozna prosic o zamieszczenie tych zdjec na forum, i/lub przeslanie w wiekszej rozdzielczosci [300dpi] do mnie?Bede bardzo wdzieczny, a sadze, ze nie tylko ja.Bo pojazd jest bardzo ciekawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.