Skocz do zawartości

Drużyna rowerowa GRH 3 Bastion Grolmann

Albert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich!Chciałbym ogłosic ,iz podczas manewrow GRH 3 Bastion Grolmann ,które odbyły sie w ten weekend(10,11 XII) powstała i zaczela swoja dzialalnosc sekcja rowerowa!W zwiazku z tym prosimy o przesyłanie wszelkich materiałow na temat rowerow i druzyn rowerowych w armi niemieckiej!Na razie mamy 5 gotowych rowerow ,natomiast 4 nastepne sa składane w naszym warsztacie!W imieniu calej grupy chcialbym rowniez podziekowac calej ekipie z MRU za udostepnienie nam obiektow i mila atmosfere ,a calej grupie za swietna zabawe i nowe doswiadczenia!

Wklejam kilka fotek, serdecznie pozdrawiam

(PK)Oberschutze Albert
GRH 3 Bastion Grolmann
Napisano
A jak ja rzuciłem podobny pomysł u nas", to mnie wyśmiali. Wiadomo, że jak GRH posiada sprzęt jeżdżący, to jej prestiż rośnie, a póki nie zgromadzi się funduszy na Kubelwagena, to pozostają rowery ;) Do zobaczenia na jakimś zjeździe downhillowym! ;)
Napisano
Najlepsze strony rekonstrukcji to nowatorstwo....pelno jest Kubelwagenow ,Sdkfz 251,ale trzeba wymyslac cos nowego!...a rowerki to niewatpliwie ciekawy temat-tym bardziej na 1939 pasuja jak ulal!Pozdrawiam
Napisano
Widzę, że nawet Obelix dostał przydział na rumaka :) A z tym nowatorstwem to fakt, zwłaszcza, że obicie" początek wojny. Mam nadzieję, że nie długo zobaczę Was w akcji na żywo :)
Napisano
Witaj adler153!Sa to rowery niemieckich marek :Bismarc ,Ambasador ,Victoria ,generalnie kazdy inny...ale ogolna konstrukcje maja ta sama!Wyposarzone sa te rowery w sprzet z poniemieckiego smietnika.Oczywisie wszystko z epoki!Co bys jeszcze chcial wiedzie?Pisz,Pozdrawiam
Napisano
nuuuu Mariusz bojowo bojowo z tymi bicyklami :] nie wiem czy wiesz ale juz Ci kiedys pisalem ze nasza grupa takze ma w planach rowery ;) ale narazie wiesz piechta wszytsko .........ale na to wszytsko przyjdzie czas:P
Moze kiedys zrobimy jakis TOUR de GRH ???? :)
pozdro Marek D
Napisano

No to ja mam pytanko: do czego służyła ta skrzynka (fotka obok). Czy wojskowe rowery miały elementy chromowane??

Napisano
ten rower jest wariacja na temat" roweru grenadierow ludowych. trudno oceniac autentycznosc takich ekpsonatow z 2 powodow. 1. zdjecie niewiele pokazuje 2. w volkssturmie uzywano wszystkiego co bylo pod reka:).

skrzynke (na amunicje)powieszono wzorem Trupenafahrrada. panzerschreck wisi zle - zaczepialby o nogi w czasie jazdy. no i ten plecak... sic!

jesli o chrom chodzi to jak wiadomo jest on rodzajem powloki dekoracyjnej. wystarczy przejrzec chocby watek owery w armiach swiata", by sie zorientowac, ze w rowerach pierwotnie przeznaczonych dla wojska w zasadzie stosowany nie byl.
Napisano
Do Marek!No dzieki za slowa uznania...my juz sie od dawna zamierzalismy i wreszcie wypaliliscmy ,a juz kolejne rowerki sie gotuja do boju!Zycze powodzenia...faktycznie mozna pomyslec nad jakimis zawodami:-)
Do sWa ,skrzynka ,ktora masz podwieszona to regulaminowa skrzynka rowerowa na skrzynke z amunicja...z tym tylko ,ze mial ja co ktorys tam rower!to co masz na bagazaniczku to skrzynka na granaty ,nie regulaminowo ,ale wiadomo ,ze nie wozili tego pod pachami!Rowerki jakie dostawala z armi byly czrne i jedyne elementy chromowane to zebatki ew. pedaly.Poza tym taki rower byl ,,goły''!Pierdoly typu dzwonek lamki nalezalo nabyc we wlasnym zakresie!Ot tyle!Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie