Domino(*) Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Napisano 11 Grudzień 2005 Witam!Gdzie mogła być używana??Co oznacza V G 1??Pzdr
grba Napisano 11 Grudzień 2005 Napisano 11 Grudzień 2005 Wertmarke to znaczek skarbowy.Ten wygląda na plombę skarbową z automatu do sprzedaży cukiereczków, czekoladek, itp...
Domino(*) Napisano 11 Grudzień 2005 Autor Napisano 11 Grudzień 2005 Dzięki za odpowiedz:))))Pozdrawiam
GoAr Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 A skąd pomysł na temat znaczka skarbowego"? To monetka zastępcza - chociaż w tym konkretnym przypadku może to być żeton monetarny. Sposób wykonania wskazuje na Pomorze zachodnie ewentualnie Dolny Śląsk. Stawiam na emisję dominialną VG rozwinołbym jak nazwisko właściciela v(on) G....., 1 to nominał., często wyrażany w szeflach a nie w jednostkach monetarnych.Przykłady podobnych blaszek zawarłem tu: w dziale emisje dominialne, o samych wertmarkach słów kilka można znaleźć w dziale emisje kupieckie.Poproszę na priv arek_gosc@poczta.onet.pl informację na temat miejsca znalezienia. Kataloguję takie blaszki.PozdrawiamArkadiusz Gościnny
GoAr Napisano 12 Grudzień 2005 Napisano 12 Grudzień 2005 No tak. Linki widać jest politycznie niepoprawny. Zainteresowanym opracowaniem na temat monet zastępczych i żetonów monetarnych podeślę link na priv.PozdrawiamGoAr
krzysiek1976 Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Witam !!!Ostatnio też znalazłem identyczny żeton wykonany z miedzi.Niestety ktoś wybił w nim przecinakiem w środku kwadracik.Miejsce znalezienia Nowogard -zachodniopomorskie.Pozdrowienia
GoAr Napisano 26 Lipiec 2006 Napisano 26 Lipiec 2006 Poproszę o zdjęcie na arek_gosc@poczta.onet.pl. Obadam co zacz.PozdrawiamGoAr
krzysiek1976 Napisano 5 Sierpień 2006 Napisano 5 Sierpień 2006 Sory, ale nie mam aparatu cyfrowego, ani skanera. Mój żeton jest identyczny jak na zdjęciu kolegi Domino.Brakuje tylko napisu 1 VG, gdyż jak pisałem wcześniej ktoś wybił kwadracik (kwadracik nie jest wybity podczas bicia żetonu, tylko niechlujnie przecinakiem).Miejsce znalezienia- okolice ruin starego majątku.
GoAr Napisano 6 Sierpień 2006 Napisano 6 Sierpień 2006 Jest to więc emisja dominialna, zapewne z Pomorza Zachodniego, owe puncowanie jest formą oznaczenia emisji dla konkretnego dominium. Bez zdjęcia nic więcej nie powiem, a i ze zdjęciem też zapewne będzie ciężko, gdyż ów kwadracik nie pozwala w pełni dokonać identyfikacji.PozdrawiamGoAr
czabak1 Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Witam.Żeby nie dublować wątków,podłączę się tutaj.Wyszły mi dwie takie na Mazowszu,może coś o nich?
karpik Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 GoAr zaglądasz tu jeszcze??Znaleziony w Policach(zachodniopomorskie)- bita- AS, tył też 10.Wysłałem Ci mail.Ps. a może ktoś inny wie czyje to dominium?? Pozdro.
GoAr Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 O obu dodanych do postu Wertmarkach niewiele moż będzie powiedzieć. Pierwsza bez sygnowania, nie pozwala na żadną identyfikację, identyfikacja drugiej na podstawie tylko inicjałów wystawcy wydaje się właściwie niemożliwa. Daleki byłbym rónież od uznania jej za emisję dominialną - te Wertmarki były dość specyficze (jak powyżej). Emisjami jak z sygnowaniem AS posługiwali się właściwie wszyscy - sklepikarze, fabrykanci, restauratorzy dużych hoteli czy też małych knajp. Każdy komu brakowało pieniądza w obiegu zamawiał u producenta odpowiednią ilość poszczególnych nominałów często sygnował tylko inicjałami (tu AS) i puszczał w obieg. Dziś ustalenie faktycznych emitentów takich emisji jest właściwie niemożliwe.PozdrawiamGoAr
karpik Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Bardzo dzięki GoAr. Może knajpa:) Ciekawe ile browaru mógł za to wypić;)Pozdro.
soprano_op Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Witam!Kilka dni temu trafiłem na poletku w Opolu coś zbliżonego.Moja jest wielkości aktualnego 1 grosza.Awers Werth Marke 3, pod pod spodem nabita literka G",rewers 3.Podobna do fotki z nominałem 40.Niestety chwilowo jestem bez aparatu.Pozdrawiam!
krzysiek1976 Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Witam!!! Na zdjęciach moje Wertmarki, dla zainteresowanych tematem. Znalezione w okolicach Nowogardu. Pozdrawiam!!!
krzysiek1976 Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Za dwa miechy będę w tych okolicach na urlopie, może coś się dokopie!!!
darmatt Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 a ja trafilem ostatnio duże 100 Wertmarke.Czy to jakis rzadszy nominal?Pozdrawiam,Mat
krzysiek1976 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Pewnie rzadszy, zawsze jak wyższy nominał, to mniej wybito, mniej zgubiono i mniej znajdujemy.
krzysiek1976 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Na tej mojej (bez dziury) też jest napisane WERTH MARKe, a na tej z dziura WERTMARKE.Możesz dać fotkę tej z nominałem 100, jestem bardzo ciekaw jak to wygląda.Narka!!!
darmatt Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 oto i ona. Stan niestety jak widać, jakiś poprzyklejany piasek, nie chce zejsc.
darmatt Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 no i druga a raczej pierwsza strona .. i ten paskudny odprysk.. odeszlo razem z paskiem grrrrrśrednica 28mm
karpik Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Darmatt, wrzuć ją do oleju i podgrzewaj, aż ombelki" przestaną wychodzić. Przetrzyj szmatką.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.