Skocz do zawartości

Poszukiwania Legnica i okolice

Abaton

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Abaton.
Widzisz jak wszyscy czekali żeby się ktoś odezwał z tych okolic. I na Ciebie padło, ty zapoczątkowałeś wielkie poruszenie wśród miejscowej gawiedzi.
Moje gratulacje.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Mam pytanie czy któryś z was kopał na legnickim lotnisku, leży tam pełno resztek po niemieckich maskach gazowych?

Witam.
Mam pytanie do osób, jezeli sa tutaj takie oczywiście, które przeszukiwały lasy nieopodal miejscowości Stanisławów ( Pogórze Kaczawskie. Znajduje sie tam na szczycie góry stara niemiecka stacja radarowa z czasów wojny. Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który ponad 20 lat temu pracowła tam przy wyrebie lasu i opowiadał ze natrafiali czesto na resztki różnego rodzaju pozostałości po ciężkich walkach jakie toczyły się w tamtym rejonie podczas wojny. Może znajdzie się ktoś kto podzieli się wrażeniami w wyprawy w tamte rejony ?

Hello all,

To co kiedy robimy spotkanie w Legnicy? Powidomcie mnie, chętnie się przyłączę.

Pozdrawiam
pefu

Witam.
Nieuchronnie zbliża się sobota. Jak dotychczas swój udział w spotkaniu potwierdzili:Wielgosia,Woojec,Alesz,Kazik,Marcin,no i ja. Wstępnie umówiliśmy się na sobotę, na strzelnicy, na godz.17. Jutro podeślę mapkę, gdzie dokładnie się spotkamy.Jeżeli jest ktoś jeszcze zainteresowany, to proszę o kontakt. Serdecznie zapraszamy.

Witam
Dzięki karabin70" za info na priva. Oczywiście potwierdzam udział w sobotnim spotkaniu.
PS.
Czy któraś z osób które będą na spotkaniu jest jeszcze zainteresowana Messtischblattami z okolic Lubina, bo mam jeszcze kilka odbitek (ewentualnie CD ze skanami).

Pozdrawiam
Marek (ZGR)

Witam.
Przepraszam za niedopowiedzenie, chodzi o strzelnicę w Lubinie. Jak ktoś chce, to może ze sobą wziąść piwko i kiełbaskę, będzie grill.Mapkę miejsca spotkania prześlę wieczorem.
Pozdrawiam Karabin70

Witam!

do ZGR - sorry, że nie odpisywałem, ale awaria sprzętu uniemożliwiła kontakt:( Bardzo dziękuję za skany, są cholernie wielkie, ale i cholernie dokładne. Jakbyś miał coś jeszcze, to wcale bym się nie obraził:) A przy okazji, może mogę się czymś zrewanżować? Osoba, o której wspominałeś, K.K, jest mi zupełnie nieznana. Masz może jego maila? Jeszcze raz dzięki!!!

do ABATON - także sorry za zwłokę z powodów jak wyżej. Napisz jak możesz co konkretnie planujesz, to może się jakoś zgramy na wspólny wyjazd. Dzięki za maila!

do ANDREY - faktycznie chodzi o BEICHAU, czyli obecnie Biechów. Popełniłem błąd w swoim poście. Ale reszta bez zmian. Masz jakąś dokładną mapkę tych terenów?

do WOOJEC - post Andreya wyjaśnił sprawę wioski, której nie mogłeś znaleźć:) Czy ta setka" na CD, o której wspominasz, może trafić do mnie np. mailem;) ? Byłbym bardzo zobowiązany! Pozdrowienia.

do VERBIS - jestem akurat przypadkiem bardzo mocno na etapie gromadzenia informacji na temat obozów na Dolnym Śląsku, a szczególnie Głogów i okolica w promieniu 100 km. W posiadanej przeze mnie literaturze nie ma ani słowa o Starej Rudnej, nie jest też zaznaczona na żadnych mapach lokalizujących obozy na tych terenach. Należy przyjąć, że z powodu cegielni, mógł tam się znajdować niewielki obóz pracy, choć postawiłbym raczej na tzw. oddział roboczy". Podobnych oddziałów było w okolicy kilkadziesiąt. Funkcjonowały w prawie każdej wsi, a zatrudnieni" w nich więźniowie pomagali" najczęściej w pracach rolniczych lub też warsztatach czy zakładach przemysłowych. Kilka takich kommand" istniało np. w Rudnej, więc możliwe, że i do Starej Rudnej mogli trafić jacyś więźniowie. Podobna sytuacja była w Chocianowie, tam też istniało kilka takich oddziałów", więc może stamtąd...

Jeżeli chodzi o narodowość więźniów, to stanowczo wykluczam Żydów i Rosjan, chyba, że był to karny oddział roboczy" o zaostrzonym rygorze pracy - taki znajdował się np. w Kotli. Mogli to być też obywatele Włoch czy też dawnej Jugosławii, gdyż ich także nie brakowało na tym terenie, choć nieco obok - Lipinki, Stare Strącze, Sława. Najbardziej prawdopodobnym jest przypuszczenie, że mogli tam pracować Francuzi. Przebywało ich na tych terenach bardzo wielu ( Głogów, Rudna, Chocianów,Jerzmanowa,itd.) i to prawie od samego początku, czyli połowa 1940 roku. Mała ciekawostka. Znaleźliśmy ostatnio w Głogowie napis, wydrapany czymś ostrym na murze oporowym koło Odry. Brzmi on w całości: PIERRE DE PARIS - 1940, 17.09.1940"...

Wszystkie oddziały robocze", jak i ich macierzyste obozy pracy, były początkowo filiami potężnego obozu w SAGAN (Żagań), a później w GROSS-ROSEN (Rogoźnica). Często zdarzało się tak, że filia żagańska przechodziła z czasem pod rozkazy Gross-Rosen.
Pierwsze obozy pracy zaczęły funkcjonować w połowie 1940 roku. Niektóre istniały zaledwie kilka miesięcy, ale były i takie, które likwidowano dopiero na przełomie styczeń/luty 1945.

Na zakończenie dodam, że literatura na ten temat jest bardzo dziurawa" i nie podaje bardzo wielu miejsc, w których przebywali lub pracowali więźniowie...

A tak przy okazji, i tu już do wszystkich. Poszukuję wszelkich informacji na temat zlokalizowanej na tym terenie fabryki samolotów. Znajdowała się ona w bardzo małej miejscowości pośród lasów i pracowało w niej kilka bardzo dużych oddziałów roboczych", przede wszystkim francuskich. W 1945 roku zostały one ewakuowane i to na razie wszystko co wiem. Wybieramy się tam na rekonesans i jeżeli ktoś ma jakieś informacje, to proszę o kontakt. Dla ułatwienia dodam, że miejscowość ta nosiła w 1945 roku inną nazwę niż obecnie...

pozdrowienia z Głogowa

LEWY.

Witam.
Nie wiem czy plan będzie czytelny, dlatego dołączam krótki opis. Spotkanie odbędzie się przy drodze z Lubina do Legnicy, na parkingu przy strzelnicy. Jadąc od Legnicy przejeżdżamy przez przejazd kolejowy, mijamy po prawej stronie zakład energetyczny i salon Citroena. Za salonem jest zjazd w stronę lasu. Wjeżdżamy na bruk, i po około 50 metrach, skręcamy w prawo na parking. Tam spotykamy się o 17. Jeżeli ktoś się spóźni podejdę po niego.
Jeszcze raz serdecznie zapraszam i pozdrawiam karabin70.

Witam,

dzięki za wyczerpujące podejście do tematu.

Czy na rzecz tej fabryki pracowały KL Halbau (śmigła) i KL Gassen (części lotnicze) ??

Verbis

Do KARABIN 7O. Jeśli jeszcze jesteś w sieci to potwierdzam obecność,też chcę pogadać z kolegami z branży,zabieram z sobą kiełbaskę i chłodne piwo. BĄCZEK też będzie. DARZ DÓŁ. woojec.

• 3 months later...
witam, 20 km od Legnicy był taki kocioł ze do dziś w jednej wiosce psy jedzą z hełmów niemieckich a szmaty po mundurach walaja sie po starych strychach:pierwsi pionierzy" szczególnie ci z centralnej Polski" cenili ten typ garderoby.Jak w 1999r. kopano wodociag wykopano dwa szkielety:rozmawiałem z pewną rosjanką która była tam w czasie wojny na robotach i pozostała do dzis,mówi ze było tak:w lutym '45 niemiec uciekł do opuszczonego domu,wpadł za nim ruski soldat niemiec go zabił a potem sam popełnił samobójstwo.I to własnie oni są tam pochowani.Mam karabin z lasu,podeslę kiedys fotkę
pozdrawiam

• 2 months later...
  • 7 years later...
Witam!
Ja również z Lubina :).
Co do rejonów Rudnej to znam je dośc dobrze.
Ja na razie biegam za drobnicą ale myśle nad drugą wykrywką na militarke, ale u nas tej militarki coraz mniej...ciężko będzie coś trafić o ile w ogóle się coś trafi. Znam pewnie miejsce ale postanowiłem, że zachowam je dla siebie :).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie