Rumburak Napisano 7 Grudzień 2005 Autor Napisano 7 Grudzień 2005 O! Nikt jeszcze nie wkleił? A ja taki dziś artykuł znalazłem w przeglądzie prasy na PAPie - art. pochodzi ze Słowa Polskiego-Gazety Wrocławskiej. Wklejam go poniżej:Na 65 kilometrze linii kolejowej Wałbrzych-Wrocław, według emerytowanego górnika Tadeusza Słowikowskiego Niemcy zamaskowali tunel, w którym do dzisiaj stoi pociąg z rudą wolframu - informuje Słowo Polskie Gazeta Wrocławska".Według informacji posiadanych przez Tadeusza Słowikowskiego, kilka tygodni przed zakończeniem II wojny światowej ze Świebodzic wyjechał opancerzony pociąg. Nigdy jednak nie dotarł do Wałbrzycha. Nie wiadomo, co wiózł. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że do dziś skład kolejowy stoi ukryty na terenie miasta. Badacz tajemnic chce wyjaśnić zagadkę - dodaje gazeta.O tajemniczym tunelu usłyszałem po raz pierwszy w latach 50- tych. Opowiedzieli mi o nim wałbrzyscy Niemcy, z którymi pracowałem w kopalni Thorez. Sprawa mnie zainteresowała, jednak tamten okres nie sprzyjał prowadzeniu prac poszukiwawczych. Mógłbym narazić się milicji lub Służbie Bezpieczeństwa" ľ wspomina Słowikowski.Tadeusz Słowikowski nie potrafi jednoznacznie powiedzieć jaki ładunek przewoził pociąg ukryty w tunelu. Według niego, najbardziej prawdopodobną wersją jest ładunek rudy wolframu. Przypuszczenia opieram na relacjach Niemca o nazwisku Schulz, który pracował w czasie wojny na dworcu kolejowym Wałbrzych Szczawienko. Przez te tereny przejeżdżało wiele składów kolejowych przewożących rzadkie rudy metali, wykorzystywanych w przemyśle lotniczym. Nie można również wykluczyć, że w tunelu czai się śmierć. Z Brzegu przez Wałbrzych przewożono na tereny III Rzeszypociski z gazami bojowymi. Dlatego po dokopaniu się do tunelu jego wnętrze jako pierwsi powinni zbadać żołnierze" ľ mówi Tadeusz Słowikowski. (PAP)
marecki. Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 temat jest stary jak swiat i nawet na tym forum poruszany a takze szegolowo na naszym forum WGS mysle ze ta informacja prasowa jest jakby reklama do filmow Woloszanskiego jakie powstaja teraz w Ksiazu pzdr !!
wars98 Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Witam!Nieco więcej tutaj:http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/544848.html?ses_nm=3b7374a868f5d22350092b01aac4c6e5Pozdrawiamwars98 :))
a.korbaczewski Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 informatorem jest Niemiec o nazwisku Schulz, no a jak miałby nazywac się tajemniczy informator?
wars98 Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Witam!Korbaczewski! Jak to jak? Jak nie Schultz, to pewnie Mata Hari... ;)Pozdr. wars98
a.korbaczewski Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Mata była chuba Holenderką, więc jakby świadkiem był Holender to by się nazywał Van Der Cośtam.
Slate Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Nie koniecznie przemysl lotniczy, a pociski (te z rdzeniem wolframowym) do elefanta na ten przyklad ? Choc nie wiem, czy produkowano je w okolicach Wroclawia?Pozdrawiam
Slate Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Co do Maty Hari, to tak, urodzila sie w Holandii jako Margaretha Zelle w Leeuwarden 7 sierpnia 1876.Zalaczam pare fotek
Slate Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Nie kojarzy sie jakos z piekna i uwodzicielska egzotyczna tancerka, hmm ? Przynajmniej w/g dzisiejszych kanonow.Pozdrawiam
01111977 Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Raczej Cannonow :) z ang.'Cannon' Dzialo,armata..nie mylic z lufa bo to substytut urody:)
scapa flow Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 czesc,ja uwazam podobnie jak Marecki, reklama dla Woloszanskiego i tyle.
crimson Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 A zastanawiał się ktoś z Was - czy Wołoszański potrzebuje reklamy? Ja osobiście w to wątpię...
marecki. Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 potrzebna kolego i to bardzo !!!!!dzis rynek jest zalany konkurencyjnymi pisarzami opisujacymi dzieje drugiej wojny swiatowej , korzystajac z najnowszych odtajnionych dokumentow powstaje tez wiele filmow dokumentalnych pokazujacych wydarzenia w njnowszym swietle to juz nie jest to co bylo 15 lat temu w polsce ze Suworov i Woloszanski pisali najbardziej poczytne ksiazki , a sensacje XX w byly programem kultowym , teraz wyparly je takie stacje jak Discowery , National Geografic , Historyi do tego potrzebna jest wlasnie reklama , a ostatnia ksiazka Bossa zalega ksiegarnie , niewstrzelil sie w temat pzdr !!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.