Skocz do zawartości

Pociąg ukryty w tunelu

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O! Nikt jeszcze nie wkleił? A ja taki dziś artykuł znalazłem w przeglądzie prasy na PAPie - art. pochodzi ze Słowa Polskiego-Gazety Wrocławskiej. Wklejam go poniżej:

Na 65 kilometrze linii kolejowej Wałbrzych-Wrocław, według emerytowanego górnika Tadeusza Słowikowskiego Niemcy zamaskowali tunel, w którym do dzisiaj stoi pociąg z rudą wolframu - informuje Słowo Polskie Gazeta Wrocławska".
Według informacji posiadanych przez Tadeusza Słowikowskiego, kilka tygodni przed zakończeniem II wojny światowej ze Świebodzic wyjechał opancerzony pociąg. Nigdy jednak nie dotarł do Wałbrzycha. Nie wiadomo, co wiózł. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że do dziś skład kolejowy stoi ukryty na terenie miasta. Badacz tajemnic chce wyjaśnić zagadkę - dodaje gazeta.
O tajemniczym tunelu usłyszałem po raz pierwszy w latach 50- tych. Opowiedzieli mi o nim wałbrzyscy Niemcy, z którymi pracowałem w kopalni Thorez. Sprawa mnie zainteresowała, jednak tamten okres nie sprzyjał prowadzeniu prac poszukiwawczych. Mógłbym narazić się milicji lub Służbie Bezpieczeństwa" ľ wspomina Słowikowski.
Tadeusz Słowikowski nie potrafi jednoznacznie powiedzieć jaki ładunek przewoził pociąg ukryty w tunelu. Według niego, najbardziej prawdopodobną wersją jest ładunek rudy wolframu. Przypuszczenia opieram na relacjach Niemca o nazwisku Schulz, który pracował w czasie wojny na dworcu kolejowym Wałbrzych Szczawienko. Przez te tereny przejeżdżało wiele składów kolejowych przewożących rzadkie rudy metali, wykorzystywanych w przemyśle lotniczym. Nie można również wykluczyć, że w tunelu czai się śmierć. Z Brzegu przez Wałbrzych przewożono na tereny III Rzeszy
pociski z gazami bojowymi. Dlatego po dokopaniu się do tunelu jego wnętrze jako pierwsi powinni zbadać żołnierze" ľ mówi Tadeusz Słowikowski. (PAP)
Napisano
temat jest stary jak swiat i nawet na tym forum poruszany a takze szegolowo na naszym forum WGS
mysle ze ta informacja prasowa jest jakby reklama do filmow Woloszanskiego jakie powstaja teraz w Ksiazu
pzdr !!
Napisano
Witam!
Nieco więcej tutaj:
http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/544848.html?ses_nm=3b7374a868f5d22350092b01aac4c6e5
Pozdrawiam
wars98 :))
Napisano
Nie koniecznie przemysl lotniczy, a pociski (te z rdzeniem wolframowym) do elefanta na ten przyklad ? Choc nie wiem, czy produkowano je w okolicach Wroclawia?

Pozdrawiam
Napisano
Nie kojarzy sie jakos z piekna i uwodzicielska egzotyczna tancerka, hmm ? Przynajmniej w/g dzisiejszych kanonow.

Pozdrawiam
Napisano
potrzebna kolego i to bardzo !!!!!
dzis rynek jest zalany konkurencyjnymi pisarzami opisujacymi dzieje drugiej wojny swiatowej , korzystajac z najnowszych odtajnionych dokumentow
powstaje tez wiele filmow dokumentalnych pokazujacych wydarzenia w njnowszym swietle
to juz nie jest to co bylo 15 lat temu w polsce ze Suworov i Woloszanski pisali najbardziej poczytne ksiazki , a sensacje XX w byly programem kultowym , teraz wyparly je takie stacje jak Discowery , National Geografic , History
i do tego potrzebna jest wlasnie reklama , a ostatnia ksiazka Bossa zalega ksiegarnie , niewstrzelil sie w temat
pzdr !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie