Skocz do zawartości

Czym szukać obiektów podziemnych?

jacek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanie, czy jest jakiś sprzęt którym można określić położenie zasypanych okopów i podziemnych zbiorników, ewentualnie innych obiektów pod ziemią?
Napisano
jacku najlepiej szukac jest rozdzkami, mam wprawe w tym to moze kazdy to zrobic trzeba cwiczen jalepiej bedzie jak te rozdzki trzymaja 2 osoby
Napisano
Podziemne zbiorniki i inne obiekty niemetalowe znajdziesz przy pomocy georadaru i elektrooporówki, z zasypanymi okopami może być gorzej, chyba najlepsze są zdjęcia z powietrza.
Napisano
Witam
problem ze zdjęciami z powietrza jest taki, że to są pola uprawne i od wojny zostały setki rary przeorane, obawiam się że nie zostały ślady. Gdzie mozna wynąjąć, czy w inny sposób użyczyć takich urządzeń jak wspomniany georadar, czy inne? Czy to jest bardzo kosztowne? Chodzi mi o lokalizację obiektów na dawnym poligonie V-2 w Bliźnie; raporty wspominają o nich, a nikt ich nigdy nie szukał, wychodząc z założenia, że jak nie widać na wierzchu, to pewnie ich nie było.
Napisano
Z powietrza widoczne są ślady osad,dróg sprzed tysięcy lat, tym bardziej będzie widać okopy, trzeba robić zdjęcia o różnych porach roku, zboża i inne uprawy w miejscach okopów rosną inaczej. Problem w zalezieniu motolotniarza.
Prostszy sposób to szukanie standartowym wykrywaczem, w pobliżu okopów powinny być łuski i inne przedmioty wojenne wtedy trzeba wtedy znaleźć kierunek okopów. Nam się to niedawno udało.
Napisano
Witam
Podam link do 2 fotek z powietrza, gdzie widać okopy z I wojny na polu przeorywanym co najmniej od 50-60 lat,albo i dłużej.
Zdjęcie wykonane z motolotni przez Kolegów Bodek15 i jako pilot: Makita.
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/pliki/obraz_033.jpg
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/pliki/obraz_038_213.jpg
pozdrawiam
Monti
Napisano
Ja też coś takiego zauważyłem pod lasem, ale nic się tam nie działo, tzn. nie mam żadnych materiałów ani znalezisk militarnych typu łuski.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie