ravus21 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 ciekawa tez jest jednostka w jastrzębiu pow.namysłowski.wtajemniczeni wiedza co tam jest:)
ravus21 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 a to w gminie wołczyn http://www.youtube.com/watch?v=mOtTeEq47uYfajnie na żywo wyglada no i na wiosne
KochanyPrzemko Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 panowie jestem tutaj nowy ale mieszkam niedaleko obiektów o których tutaj piszecie. powiedzcie czy mozna podejsc do któregos z nich na tyle blisko zeby mozna bylo jakies zdjecie zrobic?bo chetnie bym tam pozwiedzal.słyszałem wiele ciekawych histori na temat obydwu obiektów i zainteresowalo mnie to wszystko.czekam na jakąkolwiek odpowiedz.
KochanyPrzemko Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 hej cos nikt nie chce sie odezwac. slyszalem od kumpla ze kiedys nad lasem w szumiradzoe widzial 2 startujace migi czy ktos moze wie czy tam byly jakies samoloty?
oldnavy79 Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 Nikt nie chce się odezwać bo to nie prawda. Chyba że startujące migi to to migi 17 czy 15 bo mig 21 to raczej z gruntu wystartować nie mógł.
KochanyPrzemko Napisano 1 Luty 2009 Napisano 1 Luty 2009 ja nie powiedzialem ze tam startowal mig 21. nie wiem jaka to byla maszyna ale wiem ze niektóre samoloty maja mozliwosc pionowego startu
KochanyPrzemko Napisano 2 Luty 2009 Napisano 2 Luty 2009 hej kolego co do tych samolotow to byla pomylka. to byly 2 smigłowce na 100 procent
lumaro Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 wrzuci ktos fotki tej jednostki kolo Przywar?? jezeli ktos wogole ma???
oldnavy79 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 Jak byś kolego dobrze poszukał wcześniej w tym temacie forum to znajdziesz linki i fotki -nie ma tego zbyt dużo ale zawsze coś. Świetnie wszystko widać na zumi. A ja powracam pytaniem o Szumirad, co do Przywar to mamy pewność co tam mniej więcej było i co tam ewentualnie mogło pozostać i wreszcie co ewentualnie tam będzie. Jeśli chodzi o Szumirad to dalej ciężko wywnioskować czym zajmował się ten kompleks zwłaszcza w jego utajnionej części. I tu zwracam się do wszystkich którzy tam byli o komentarz.
KochanyPrzemko Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 kolego oldnavy79 co do szumiradu to mysle ze znam kogos kto móglby cos wiecej powiedziec o tym n=miejscu jaesli uda mi sie z nim pogadac to podziele sie z wami nowymi wiadomosciami
oldnavy79 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Jak najbardziej. Szumirad dalej i to dobrze pilnowany przez wojsko.
KochanyPrzemko Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 szumirad faktycznie jest pilnowany przez wojsko ale juz nie ma tam az takich tajemnic. rozmawialem ze znajomym ktory tam słuzyl i widzial badzo duzo. mial dostep do wielu pomieszczen....
oldnavy79 Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 no to może kolego przybliżysz choć te najciekawsze?
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 nie wiem czy Cie czyms zaskocze ale moze akurat. znajomy który tam słuzył byl tam w strazy pożarnej wiec miał dostęp do wielu pomieszczen. słuzył tam miedzy 92 a 96 rokiem. jak na tamte czasy wyposazenie strazy w tej jednostce bylo na najwyzszym poziomie 2 stary maxsymalnie wyposazone i nie bylo mowy o jakiejs awarii w tych samochodach.
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 na powierzchni jest malo zabudowan wiekszosc jest pod ziemią. mówil ze zeby zejsc na sam dół trzeba bylo pokonac ponad 90 schodów na dole bylo ponad 360 pomieszczen, ta baza w czasie zimnej wojny byla glównym sztabem dowodzenia calego ukladu warszawszkiego,
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 mówil ze bunkier jest tak skonstruowany ze jesli bomba atomowa wybuchla by 300 metrów od bazy na dole nie odczuto by zadnego wstrząsu,ludzie na dole po zamknieciu niesamowicie potęznymi dzwami które byly super szczelne mogli przetrwac rok albo dwa lata, na pewno tyle az opadl by pyl radioaktywny.
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 o zadnych rakietach tam nie słyszal ale mówil ze na 90% jest z szumiradu tunel podziemny do jednostki w sierakowie którym mozna przejechac samochodem, i najprawdopodoniej w sierakowie byly rakiedy. od innych zolniezy szlyszal ze w sierakowie otwierala sie ziemia wraz z drzewami itd ze samolot mógł wylądowac i spowrotem sie zamykala ale to słyszal od innych żolnierzy wiec nie jest tego pewny
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 mówil ze za jego czasów ogólnie to wszystko cala baza byla juz przestarzala i troche sie sypala, wymagala gruntownego remontu, ale mimo wszystko byla wtedy zajebiscie pilnowana, on mowil ze z bazy na lewizne mogli wyjsc tylko w jednym miejscu i to miejsce znali tylko nieliczni, z zewnątrz wejscie tam jest nie mozliwe są kamery itd. wniesienie tam aparatu przez zolnierza grozilo 2,5 roku wiezienia bez prokuratora. ale jego kumpel i tak zrobil jakies zdjecia niestety dostepu do nich nie mam...
KochanyPrzemko Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 wtedy jak on byl to mowili w jednostce ze jest jeszcze jedna taka baza zrobiona na podobnej zasadzie w iraku, to troche mi smemu sie wydaje jak glupi wymysl ale kto wie...nie wiem czy Cie czym zaskoczylem ale moze akurat, czekam na Twoją opinie o tym co napisalem i ewentualne pytania
blackburn Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 W Szumiradzkim Lesie Niemcy wybudowali w latach 30 Tajny kompleks Wojskowy ,po wojnie obiekt zajęło wojsko,bliżej wsi Szumirad Rosjanie wybudowali jedno z 6 Centrum Kontroli Armii Radzieckiej -Stanowisko Dowodzenia NT ZTDW(Strategicznego Zachodniego Kierunku Działań Wojennych)kryptonim-Freza.Polacy tutaj rozlokowali specjalną Jednostkę Łączności pod nazwą-21 Polowa Baza Techniczna Wojsk Łączności JW 22 86.stacjonowali razem z Rosjanami w Szumiradzkim Obiekcie Specjalnym.Obiekt zaczęto budować na początku lat 70 przez Pib Gniezno JW 1125, budowano przez 5 Lat.
blackburn Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 KochanyPrzemko ty albo twoj kolega macie bardzo bojna wyobraznie jezeli chodzi o jednostkę w Przywarach!!!!! Tam nic niema oprocz normalnej jak w bylych państawch UW stacji BARS!! Rakiety owszem ze byly ale tylko S-75 Wołchow do niszczenia celów latajacych. Kazdy kto to widzial i wiedzial ze stacjonuja tam rosjanie myślał ze to rakieta balistyczna (haha). A z irakiem to naprawde przegiołes!!! Co ma Irak w tych czasach do UW??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.