kozakk88 Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 czy oficer w trakcie walki miał jakąś broń białą np szable??:>
Schrek Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Zależy jaki oficer kiedy i gdzie???jeśli był to oficer jazdy to w szyku konnym tak i w 20 roku i w 39roku teżw szyku pieszym oficer jazdy w 20 a owszem w 39-niepiechociarz w 20 zdarzało sie w 39- nie to tak na szybko ale sa lepsi w te klocki od mnie ;-)Schrek
jazlowiak Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Instrukcja troczenia i pakowania w kawalerii przewidywała bróń białą tylko przytroczoną do siodła - nie przewidywano noszenia jej u pasa, w instrukcji nie przewidziano żabki.
jazlowiak Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Codziło rzecz jsna mi o szablę - bagnet szeregowi nosili po lewej stronie pasa na żabce - tzn. Ci, którym przysługiwał karabin lub karabinek.
jazlowiak Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Wyjatek - podczas słuzby wartowniczej w broniach jezdnych, kiedy wystepowano z szablą bagnet zakłądano po prawej stronie.
kozakk88 Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 a jak wyglądała sytuacja w 10 BK bo niby jeszcze kawaleria...tyle ze na koniach motorowych :) czy zołnierze 10 BK nosili szable??
sqh Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Bodajże w 1. psk po zmotoryzowaniu to nawet ostróg nie chcieli zdjąć...
Wilniuk Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Wydaje mi sie ze w sluzbie garnizonowej oficerowie do samego konca (1939 r.) musieli nosic szable. Oczywiscie byly pewne wyjatki np. w biurze mozna bylo chodzic bez szabli bo jednak z szabla siedzialo sie niewygodnie przy biurku. Szabli nie nosili oficerowie lotnictwa, marwoja, wojsk pancernych i artylerii
Darek419 Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Żołnierze artylerii konnej nosili szablę i ostrogi.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.