VanWorden Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Raned - nie ekscytowałbym się zbytnio Nexusem, który wcale taka nowinką nie jest.. Dostrajanie do gruntu nie jest proste a bez super dokładnego ustawienia i na zwykłym zaśmieconym terenie, jak przyznaje sam konstruktor Nexus staje się równy tańszym wykrywaczom z górnej półki".. Głębokość uzyskuje pewnie dzięki spięciu" razem tych dwóch cewek, ale generalnie to maszyna na większe przedmioty metalowe a nie na monety. Jeśli założysz dużą cewkę na wykrywacz który ma świetną dyskryminację i dobrze radzi sobie z dostrajaniem do gruntu, otrzymasz dużo ciekawsze rezultaty niż z Nexusem, nie mówiąc już o precyzyjnym rozróżnianiu celów.PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Newb i 2a - proponuję żebyście zadawali pytania w nowych wątkach bo nam się wszystko zaczyna rozłazić:)Co do tego testu to jest wart tyle samo co większość innych, czyli niewiele.. Średnio zmineralizowana gleba" znaczy wszystko i nic:( Tak samo jak nie wiadomo nic o ustawieniach detektorów..PozdrawiamVW
2A Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 VW - I tak jak zwykle mowa jest już o Tejonach i innych łowcach robotów. Generalnie, proszę także Ciebie o kilka słów o odpowiedzi Minelaba na podstawowy chyba problem, jakim jest ciężar wszelkich dotychczasowych propozycji z tej stajenki. Pozdrawiam
2A Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Cześć Raned, Co to jest pajęczyna M"? Jeśli mowa o krypto to przepraszam ale widzę, iż pajęczyna T" jest już nieżle rozsnuta ;)Jeśli wygodniej, to założę nowy wątek, ale odpowiedż na zadane pytania może odbyć się także przez e-mail. Tym samym nie będzie problemu pajęczych sieci, gdyż rozomwy o reklamie w tym dziale kończą się tak jak się zawsze kończą.Pozdrawiam
aper Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 Szanowni Koledzy! miałem dobre chęci wysłania 2-ch stron testów z objaśnieniami do Proscana do tak zwanej obróbki .i dziś nie wyślę bo nie mam cierpliwości-serwer mi rozłącza wysyłkę.Jutro spróbuję.
proscan Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Witam,Wlaśnie dostelem pliki od Apera - dzięki w imieniu wszytstkich zaintersowanych. Sprobuje powalczyc z tlumaczeniem - to troche pozniej.A poki co, każdy może pooglądać jak to zostało zrobione:http://www.proscan.gliwice.pl/docs/tf.pdfpzdr
proscan Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Tak sobie oglądam te testy (jakie to pismo?) i sobie myślę, że kiedyś Odkrywca miał kontakty z pismai francuskimi.Skoro Odkrywca nie che (lub nie może) przeprowadzić podobnych testów, to chyba mogłoby spróbowac wystarać się o przedruk? Moze te testy nie są najszczęśliwsze, ale lepsze niż żadne. Może ktoś z amienia" Redakcji się wypowie w tym temacie ?pzdr.proscan
Muszkieterka Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Witaj aper! Podoba mi sie Twoje podekscytowanie, kiedy piszesz, ze miales pierwszy raz wykrywke w rece! Mysle, ze fakt, iz byl to minelab skutkuje tym, ze teraz podswiadomosc nieco Ci podpowiada w tym kierunku… ale wniosek nasuwa sie sam – ktory bys z tych dwoch nie wybral – I tak bedziesz baaardzo wysoko, gdyz do tych dwoch mozna co najwyzej – wg mnie – dodac tylko jeszcze jeden model wykrywacza. I bedziemy mieli “Swieta Trojce” wsrod wykrywaczy :-) Zaskoczyles mnie wynikami tych testow – powiekszylam sobie scan i widze rzeczy nieprawdopodobne! Cos tu nie gra – nie zdziwilabym sie jesli jest to artykul sponsorowany przez Minelaba…. Ja juz dawno przestalam wierzyc w takie testy zasiegow, szczegolnie po tym jak na jednej z niemieckich stron znalazlam wyniki, ze Bounty Hunter Lone Star ma wiekszy zasieg (i to o 6 cm!) od Minelaba Quattro :-) Poza tym nasuwa mi sie pytanie – czy ktos z Was znalazl kiedys monete w rurce pcv???? Bo ja nie i nie slyszalam o takim przypadku :-) Wiec jaki sens ma ten test? Czy tak ciezko zdrowemu mezczyznie wykopac jeden sztych szpadla, wlozyc monetke i przykryc, i testowac? Proponowalabym zalozyc nowy watek – TESTY WYKRYWACZY, w ktorym moznabyloby podawac linki do takich testow. Tylko obawiam sie ze okaze sie ze szybciej uwierze w przedwyborcze obietnice naszych politykow niz w prawdomownosc takich testow. Za duzo ich juz widzialam i zawsze dane byly w caly swiat".Co do moich rozwazan w zakresie obu – zauwazylam, ze o ile Whites XLT jak i Minelab E II - oba sa wysmienite na monetki, to jesli chodzi o militaria – to whites ma zdecydowanie lepsze opinie. Szczegolnie na odpowiednich ustawieniach w Mixed Mode.Ja rowniez zamierzam wkrotce nabyc nowa wykrywke z gornej polki – i po wielu rozwazaniach mysle na powaznie o XLT. Ale przed podjeciem decyzji chce ten sprzet zobaczyc i w miare mozliwosci potestowac – i juz jestem nawet umowiona! Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Witam!Muszkieterko - też ustawiam się w kolejce na randkę:)Jeśli chodzi o sprawę testów to wygląda to w ten sposób że wykopując sztych szpadla i zakopując monetkę" poruszamy glebę i de facto zmieniamy nieco jej strukturę..Nie jestem specem od technicznej strony tego zjawiska ale wiem że niektóre wykrywacze mają poważne problemy z wykrywaniem celów np. na świeżo zaoranych polach. Analogiczna sytuacja będzie z wykopaniem dołka czy wprowadzeniem w glebę rurki. Dodatkowym minusem takich testów jest to że zakopywane bądź wpuszczane tam fanty są obce" dla danego miejsca a większość wykrywaczy działa najskuteczniej wykrywając otoczkę" tzw. halo effect" przedmiotu, który znajdował się w glebie od dłuższego czasu. Z tego też powodu najpoważniejsze testy wykonywane są np. na różnych polach ornych, po to by uwzględnić różny stopień mineralizacji gruntu, i na celach które w naturalny sposób od dziesiątek/setek/tysięcy lat zalegają w glebie.. Dysponując kilkoma wykrywaczami na ich optymalnych ustawieniach, można się pokusić o wystawienie opinii co do zasięgu, czułości etc. Każdy inny rodzaj testu jest w moim odczuciu jedynie odmianą testu w powietrzu a te jak wiadomo nie są zbyt wiele warte.PozdrawiamVW
proscan Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Zalaczam angielską wersje wg Babel Fish translatora pierwszej strony w/w dokumentu. Druga strona, poki co, ma zbyt malą rozdzielczosc.pzdr.proscan>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>The hole to be realized must be nearest possible diameter to tube P.V.C. to be hidden. These tests are faci them to realize and can remain in place all the year, for that, it is enough to put a stopper of obturation with its seal to prevent that water penetrates there. You will certainly be brought to carry out tests at various periods of the year. So that they are carried out under the same conditions, we advise you to sprinkle the surface of test to the water jet during 5 to 10 minutes. If your tubes are quite tight you can also simulate a ground effect much more important by filling your tubes either with sea water or with fresh water by adding deicing salt there (100 grams per liter of water). The tests carried out on the ground are checked corns by all while taking our advice. They were carried out on a normally mineral-bearing ground with the assistance of tubes PVC of flow which have the characteristic to contain fine carbon particles. They create a good ground effect thus, and the results obtained are rather revealing true performances which the apparatuses can obtain in the ground. The signals selected are those which do not allow any doubt about the presence of a non-ferrous object... the apparatuses were regulated as well as possible of their performance, without inopportune cracklings, the level of discrimination regulated as well as possible to eliminate an iron nail, the ground effects fixed on PVC.-1) Place the currency in the bottle. -2) Draw the nylon thread to make it go up to the maximum. -3) Pose your rule (out of wood) on the ground. Item zero must be on the same level as the stake. -4) Let slide the bottle by section of 5cm until not perceiving the signal of detection more. -5) Refine while making reassemble the bottle by section of 1cm. DEPTH OF DETECTION the position of the stake in displacement of A towards B will indicate the depth of detection carried out. It is enough to add with this value the depth between the surface of the ground and the top of the target. (A/B = 20) + (C/D = 4CM) = 24CMA small bottle out of plastic or glass. A small hole in the lid will make it possible to attach the wire. The bottle is interesting because it makes it possible to combine several types of objects (variety of the targets) or for example to position a currency with a nail to make various tests. You must know that if one is likely more to find currencies or objects on zones which were occupied by the man, one is likely also more to find iron... which is the most effective detector in this kind of exercise?
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Proscan,jak chcesz, to podeślij mi ten tekst. Przetłumacze go szybko i wrzucę do tego wątku. Co do Tesoro Redoutable, to na rynku francuskim każdy z modeli Tesoro otrzymał własną, lokalną nazwę. Jak znajdę, to podam, który jest który.Ironrat
proscan Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Ironrat - Tekst masz w pdf-ie. Link powyżej. Chcesz wersję tekstową po francusku? proscan
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Dziękuję, nie zauważyłem. Już go pobieram. Przy okazji chciałem sprostować w sprawie Redoutable. Coś mi się z nim pokiełbasiło. Faktycznie Francuzi mają u siebie 2 modele własciwe dla ich rynku, w/w Redoutable oraz Invincible.Ironrat
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Pierwsza część:Przygotowanie obszar testów.Wykopany otwór powinien mieć średnicę, jak najbardziej zbliżoną do średnicy rury PCV, która zostanie zakopana.Test ten jest łatwy do realizacji i cała konstrukcja może pozostać przygotowana przez cały rok. Należy jedynie zastosować w tym celu wkładkę z uszczelką zamykającą rurę, zapobiegającą przedostawaniu się wody. Na pewno będziecie zmuszeni do przeprowadzania testów w różnych porach roku. Aby były one przeprowadzane w takich samych warunkach, zalecamy podlanie strefy testu strumieniem wody przez około 5 do 10 minut. Jeśli wasze rury PCV są dostatecznie szczelne, możecie również zasymulować zwiększony wpływ podłoża, napełniając rury wodą morską, lub też wodą z dodatkiem gruboziarnistej soli (100g na litr wody).Testy przeprowadzone w terenie mogą zostać zweryfikowane przez każdego, opierając się na naszych zaleceniach. Zostały one przeprowadzone w terenie o normalnym stopniu mineralizacji, wykorzystując hydrauliczne rury PCV, które zawierają drobne cząsteczki węgla. Symulują one w ten sposób wpływ gruntu, a otrzymane wyniki dają obraz prawdziwych osiągów urządzeń w ziemi. Uwzględniano sygnały, które nie pozostawiały żadnych wątpliwości, co do obecności przedmiotu nieżelaznego. Urządzenia zostały wyregulowane tak, aby otrzymać maksymalne osiągi, bez nadmiernych zakłóceń (trzasków, itd...), poziomy dyskryminacji zostały ustawione tak, aby wyeliminować żelazne gwoździe, a eliminacja wpływu podłoża została ustawiona na rurę PCV."Ironrat
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Opis RysunkuKorek z przewierconym otworem umożliwiającym przepuszczenie sznurka.Nylonowy sznurek z pierścieniem na końcu.a-b oraz a’b’ Przebyta odległość 20 cm.Wykorzystać rurę PCV o średnicy 55 mm do testów z monetami oraz małymi przedmiotami.rurę o średnicy 100 mm dla większych przedmiotów, słoików wypełnionych monetami, ... oraz 150 mm dla masywnych przedmiotów (płytki ołowiane, garnki, duże przedmioty...)Korek PCV do przyklejenia: wasza konstrukcja do testów może wtedy pozostać w ziemi przez kilka lat.Słoik – korek - plastikowy pierścień.Ironrat
wojt gd Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 witam Koleszko! Ja ci bym proponował zainteresować się wykrywaczem c.scope XD 1220 lub CS 1220 R.Są to wykrywacze bardzo proste w obsłudze,mają duże zasięgi, dyskryminację metali.Cena wykrywaczy to XD 1220 używka bo juz nowych nie produkują to około 1500 zł a CS 1220R nowy 3000 zł.Jestem poszukiwaczem od około 8 lat z terenu Gdańska i miałem do czynienia z ww wykrywaczami,moim zdaniem obsługa tych sprzętów jest dość skomplikowana i zanim dojdziesz o co w nich chodzi to zmarnujesz dużo czasu. Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Koniec pierwszej strony1) umieścić monetę w słoiku.2) pociągnąć za linkę, aby maksymalnie go podciągnąć3) Położyć linijkę (drewnianą) na ziemi. Punkt zero musi znaleźć się w tym samym miejscu, co palik.4) opuszczać słoik, co 5 cm, aż do momentu utraty sygnału5) uściślić wynik pomiaru podciągając słoik, co 1 cm do góryGłębokość wykrycia Położenie palika przy przesunięciu z punktu A do punktu B poda głębokość wykrycia. Wystarczy jedynie dodać do tej wartości odległość pomiędzy powierzchnią ziemi oraz górną częścią celu. (A/B = 20)+(C/D=4)=24cmMały słoik, plastikowy lub też szklany. Mały otwór w pokrywce umożliwi przyczepienie linki. Słoik ma tą zaletę, iż umożliwia kombinowanie celów różnego typu (przedmiotów różnego typu). Można też umieścić monetę razem z gwoździem w celu przeprowadzenia dodatkowych testów.Musicie wiedzieć, iż jeśli jest większe prawdopodobieństwo znalezienia monet lub też przedmiotów na obszarach zajmowanych niegdyś przez ludzi, jest tam również większe prawdopodobieństwo znalezienia przedmiotów żelaznych....jaki wykrywacz będzie najbardziej efektywny w takich warunkach?Ironrat
aper Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 wojt gd -dobrze mi radzisz,bo zrazić się łatwo,i później sprzęt odstawić to nie taki ból,bo wydatek mały.W moim przypadku może być gorzej,bo nie patrzę na wykrywkę jako wprawiony w ,,boju,,lecz niedoświadczony amator i tu mogę oberwać za złą decyzję.Jednak już postanowiłem i sięgnę wyżej,dla własnej satysfakcji i z uporem pouczę się przez zimę-a choćby szukając drutów zbrojeniowych w podłodze.../to żart/
aper Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 I wszystko przejaśniało po przetłumaczeniu,za co należy podziękować za podjęcie się tego zadania.Testy te napewno są lepiej pomyślane jak takie teoretyczne w powietrzu.Ja po zakupie Minelaba zakopię sobie jakąś monetkę i będę sobie sprawdzał ustawienia,aż go poznam.A na początek wystarczy mi program,,włącz i szukaj,,-jak się go reklamuje.
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Jeśłi chodzi o testy, to można chyba również polecićhttp://www.prospection.net/pratique/sol.html oraz część drugą w/whttp://www.prospection.net/pratique/performa.html Ironrat
VanWorden Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Witam!Ironrat - myślałem że weekend zaczyna się przy dobrym piwku ale ...zalecamy podlanie strefy testu strumieniem wody przez około 5 do 10 minut. Jeśli wasze rury PCV są dostatecznie szczelne, możecie również zasymulować zwiększony wpływ podłoża, napełniając rury wodą morską, lub też wodą z dodatkiem gruboziarnistej soli.." i ...Korek z przewierconym otworem umożliwiającym przepuszczenie sznurka. Nylonowy sznurek z pierścieniem na końcu. a-b oraz a’b’ Przebyta odległość 20 cm. Wykorzystać rurę..." zapewniły że ten weekend będzie prawdziwie niepowtarzalny!:)) Dzięki stary!PozdrawiamVW
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Na drugiej stronie tego artykułu wspominają o tym, iż przeprowadzali próby z tymi rurami PCV i dopiero jakiś poszuiwacz mający do czynienia zawodowo z PCV i jakimiś superczułymi detektorami w przemyśle wyjaśnił pewne sprawy i zwrócił im uwagę na wpływ cząsteczek węgla zawartych w PCV na wyniki ich prób. Stąd pomysł na symulację wpływu gruntu za pomocą PCV + ewentualnie słonej wody. Podane przeze mnie linki są chyba też ciekawe, z naukowego punktu widzenia, ponieważ uwzględniają - nazwijmy to - metodologię machania wykrywaczem, czyli wysokość prowadzenia sondy nad ziemią, pokrywanie się kolejnych machnięć, itd... Z tego co zrozumiełem, to testy typu w/w z rurą PCV nie są do końca prawdziwe, ponieważ położenie metalowego przedmiotu jest znane a priori.IronratPS. Chyba teraz rury PCV staną się w Polsce towoarem deficytowym?
proscan Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Podobnie jak wielu innych uważam zaprezentowaną metodologię testów za nie najszczęśliwszą.Zakładając że przy błędnej metodologii całość była wykonana rzetelnie, to nie lekceważył bym wyników, gdyż pomiary były wykonywane w jednakowych (a co najmniej) w zbliżonych warunkach.By w pełni ocenić sensowność testów należałoby podać precyzyjnie wszystkie zastosowane nastawy, zawłaszcza w wykrywacza gdzie jest czym regulować (np. XLT).Dzięki Ironrat za trud - myślę że wątek z zadatkami na jałowość stał się zupełnie interesujący. Nie byłoby głupie, gdyby Moderator wyłuskał z niego osobny wątek pt. Testy, tak jak ktoś już wcześniej sugerował.proscan
IRONRAT Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Jak znajdę chwilę czasu, to postaram się wybrać najważniejsze informacje zawarte w podanych przeze mnie linkach. Podane wyniki są co prawda stare, ale metodologia chyba ciekawa aukowo". Jak przy każdych pomiarach, wszystko sprowadza się do jednoznacznego określenia warunków i metodologii. Bez tego, wszelkie wyniki", szczególnie te podawane przez producentów i dystrybutorów należy traktować z przymrużeniem oka.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.