Skocz do zawartości
  • 0

stara pieczec??

Cezar777

Pytanie

Napisano

wpadla mi w rece ostatnio pieczec mysle ze jest bardzo stara,prosze o pomoc co to za pieczec i z jakiego okresu pochodzi.Chce sie upewnic czy sie nie myle.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzie ją znaleziono. Poproszę o rejon. Ponieważ pieczęcie są podobne ze względu na występowanie podobnych zwierząt i wyobrażen heraldycznych. Jeśli jest to pieczęc znaleziona na terenach należących do Polski w XIV wieku to będzie pieczętne wyobrażenie herbu JUNOSZA z tego okresu. Jeśli z innych ziem to wszystko się zdażyć może.Może to być jedna z odmian herbu junosza jest ich VI w tym junosza odmiana 3 aż IV pozdrawiam.
Napisano
JoncaA pozdrawiam. Trafiłeś dobrze to herb własny tylko hełm starsz taka wersja. Hełm wskazuje na XIII XIVw klejnoty hełmowe czasami ulegały przeobrażeniom. Pozdrawiam Hakas. Gdzie bracie dotarłeś do tego?
Napisano
Z tego co sobie wlasnie czytam herbu tego uzywac by mieli Pawłowscy i , oczywiscie, Haugwiczowie - stara i można rodzina, pochodząca ze szczepu łużyckiego". Tytuł baronów czeskich od 1723, hrabiów czeskich od 1733, Św. Państwa Rzymskiego 1779, hrabiów pruskich 1780 i 1786 ( z tym, ze w czasach nam bliższych łeb barani już w profilu). Tu rysunek herbu pierwotnego za Siebmacherem.
Napisano

wpadla mi w rece ostatnio pieczec mysle ze jest bardzo stara,prosze o pomoc co to za pieczec i z jakiego okresu pochodzi.Chce sie upewnic czy sie nie myle.

Napisano

Zamieszczamy oryginał pieczęci.
Napis na obrzeżu: (znak krzyża maltańskiego) S MERBOT DE RVAWIZ.
Za udzielone informacji z góry dziękuje.
Michał (ozeh)

Napisano
Hakas - nie mam pojecia co to jest i bez pokopania w papierach sie nie dowiem - ale na Junosze bym jednak nie stawial. Rozumiem skojarzenie, jesli obaj widzimy w tym arania glowe", ale nie znam przykladu, ani pieczetnego ani innego, na takie wyobrazenie Junoszy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie