Skocz do zawartości
  • 0

Dubeltówka? i coś jeszcze.

lain

Pytanie

Napisano

Dzisiaj na wykopkach trafiłem miejsce około 200 metrów kwadratowych gdzie wszędzie leżało pełno łusek mauserowskich około 70 sztuk w prawie idealnym stanie z farbą.norblin,hasag,DZ,kam,od 1931-1944.Volksturm? ale nie to ważne.na tej samej głębokości co łuski wykopywałem około 8-10 takich rzeczy jak na zdjęciu.wysokość to 50-70 cm.do czego to służyło,co tam robiło?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj na wykopkach trafiłem miejsce około 200 metrów kwadratowych gdzie wszędzie leżało pełno łusek mauserowskich około 70 sztuk w prawie idealnym stanie z farbą.norblin,hasag,DZ,kam,od 1931-1944.Volksturm? ale nie to ważne.na tej samej głębokości co łuski wykopywałem około 8-10 takich rzeczy jak na zdjęciu.wysokość to 50-70 cm.do czego to służyło,co tam robiło?

Napisano

reszta wykopków.na zdjęciu jeszcze coś jak zawleczka.wyciągnałem z ziemi całe ale kołko się urwało od reszty.

Napisano
systemu darne (francuska)

Darne to ty na oczy nie widziales, to najbardziej popularny system ryglowania w dubeltowkach stosowany do dziś, jest to Anson Deeley wzmocniony dodatkowo trzecim ryglem czyli szyną Grenera blokowana bocznym bolcem w baskili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie