Skocz do zawartości

zdobycie lublina 1944

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mam wazny komunikat mianowicie mamy połowe placu żeby postawic samochody i prosze o to by na meila wysłac mi nr rej. samochodów jakimi sie pojawicie w Lublinie .
parkujecie sobie na placu przed zamkiem połowa placu jest na inscenizacje druga połowa na samochody i publikę .jeszcze jedna wazna uwaga prosze o podanie ilosci uczestnikow inscenizacji tych co maja dowody osobiste do pobrania karabinów strzelajacych szt 6 po niemieckiej 4 po polskiej 2 do rozdania kombinujemy zeby byłu za friko ale można bedzie pewnie wypożyczyć wiecej bo może przywiezie wiecej niż 8 (2 zamówione)ale o tym napiszę po swietach

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

plan inscenizacji może nie najlepiej przedstawiony ale jest jaki jest na miejsu bedzie wiecej wiadomości co do broni firma przywiezie wiecej karabinkow i amo. do tych co chca miec broń proszę o zabranie dowodów za sobą i przybycie na godzinę 10.00 proszę tez o podawanie na mejla nr rej samochodów jakie przjadą bo nie zostaną inaczej wpuszczone przez SM bo teren calego placu zamkowego bedzie zamkniety.Jak ktoś ma bner transparent grupy to niech go wezmie to sie rozwiesi przy tasmie z nowosci to tak 8 karabinów gratis za następne po 50 zł nabój 2,5 szt
czekam na mejle kto chce miec broń do rozdania zapłac. 8 szt i 2 lub 3 do wziecia pozatym

panowie załatwiłem już że można się przebrac w zamku i bedziemy mieli jakiś kont do tego własnie wyznaczony co od inscenizacji to pozwole sobie użyć zdjęc zrobionych przez członka GRH wrzesień 39 na których umieściłem pozycję obu stron i ich kierunki ataku

najpierw okejos- nie broń nie jest z filmówki tylko z innej firmy jaka się tym zajmuje i jest tańsza ale ma tylko 10 szt mauzer wz96 filmówka za 10 sztuk życzy sobie około 3000 zł a ta firma 1500 to robi różnice .teraz mietek co do 1944 to atak na lublin był tak przeprowadzony że AK weszłoa od wschodu a na temat zamku musiałbym to sprawdzić ale wiem że obrona niemców była na zamku od strony teraźniejszego placu którego wtedy nie było a od ktorego bedzie teraz przeprowadzony szturm ale to sprawdzę i dokladnie podam.

z całym szacunkiem ale jakies kosmiczne ceny podajesz.
normalnie jest to 1ooo zł netto + 130 zł opłata wyjazdowa+ 50 zeta za szt broni. amo od 1 zł do 2.20.
w kazdym razie ja w takich cenach moge załatwić. w tym kałasze diektiary, ggoriunowa mosiny mausery szmajsery pps-y i co tam sobie zyczysz :)

zaproszenie
Z A P R O S Z E S Z E N I E
MOBILIZACYJNE
ZAPROSZENIE DO OBEJRZENIA REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ

1. Powołuję do obejrzenia w Lublinie w dniu 08.01.2006 o godzinie
12.00 przy zamku Lubelskim rekonstrukcji historycznej pt. ”WALKI
W LUBLINIE 40-44”, mającej na celu pomoc w zebraniu pieniędzy
dla WOŚP. Inscenizacja odtwarzała będzie walki AK, na terenie
Lubelszczyzny podczas okupacji z nastawieniem na atak
zamku Lubelskiego w 1944 roku, które odbyły się w lipcu .44.i w
których udział brały jednostki A.K.- 27 Wołyńskiej dywizji ,8PPLeg AK i innych jednostek działających na Lubelszczyźnie.

PRZYJŚĆ MOGĄ WSZYSCY CO CHCĄ ZOBACZYC TO WIDOWISKO I POMÓC W.O.Ś.P. BEZ WZGLĘDU NA WIEK KATEGORIĘ ZDROWIA I RODZAJ PRACY.

2. G.R.H. 8pułku piechoty legionów powołała do stawienia się w
Lublinie i wysłała prożby dla Grup Rekonstrukcyjnych z całej Polski . Na wezwanie odpowiedziały takie G.R.H. jak G.R.H.
CYTADELA, GRH WRZESIEŃ 39 ,GRH 51PP, GRH ,7AA
8PPLeg z Lublina Oraz grupy Lubelskie odtwarzające wojsko Polskie i Niemieckie .
3. W myśl ogłoszonego planu 14 finału W.O.Ś.P. Lublinie ,grupa
zaprasza na inscenizację i pokaz statyczny bezpośrednio po niej

4. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA NIEZGŁOSZENIE SIĘ PONOSI TYLKO TA OSOBA KTÓRA NIE PRZYJDZIE.

panowie jest do wzięcia 10 karabinków 5 po stronie polskiej 5 po niemieckiej koszt karabinka i 20 szt amo to 100 zł
jak ktos chce karabinek to 50 zł naboje z dobrym hukiem to 2,5 szt.
można wiecej i można mniej amo jak kto chce prosze tylko o zabranie dowodów osobistych

kamilo jak pisalęłm wczesniej
1 maus dla mnie przwyoze paczke petard 3 swiece dymne wojskow i jeden granat kartonowy wojskowy.
pytanie
jak cie szukać jak sie zbieramy co jak i gdzie po przyjsciu na miejsce.jakis scenariusz.

jak masz czas 21 stycznia to zapraszamy do Tomaszowa Mazowieckiego... szykuje sie niezła bitewka.

ja będę z plakietką organizator i bedę sie tam plątał od 8.00 rozwieszajac tasmę i wypychajac worki sianem i rozstawiajac jakieś jeszcze inne rzeczy poznasz mnie po tym iż będę miał na sobie kozuszek i mundur września 39 a samochód do conajmniej 10,30 bedzie stał na srodku placu audi 80 ciemny granat ....

panowie chcę powiedzieć ze po trudach i znojach powstania inscenizacji w lublinie doszła ona do skutku ja pragne podziękować tym co nas wspierali i tym co dawali nam nadzieję mimo przeciwności losu takich jak ,brak sponsora , brak rozgłosu i brak zgody mamy teraz nawet orginalne przesłania tych co walczyli w szeregach AK w 44 ci ludzieze łzami w oczach opowiedzieli nam o tym jak walczyli o lublin a teraz połowa młodych nawet niezna psełdonimu dowodcy garnizonu lublin ...ponadto od jednego z szefow kombatantów dostaniemy na inscenizacje sztandar 8 ppleg kopie ale zawsze to coś i mam nadzieję ze inscenizacja bedzie zapamietana przez Lublinian i może nareszcie mit o złych niemcach i gosciach biegajacych i bawiących sie w wojne zostanie zazegnany ....co do 7AA DZIEKUJE ZA WSZYSTKO I ZA TO MY WYWIAŻEMY SIE Z UMOWY I BEDZIE TO O OCO PROSILISCIE mam jeszcze prośbe do kolegów co przyjada na reko do lublina chcemy po reko złozyc wieniec pod brama zamku za tych co tam zgineli i prosiłbym grh odtw.wojska niemieckie i polskie o wziecie udziału w tej ceremonii

Hmmmm. Ja bym jednak był za tym, żeby w czasie składania wieńca Niemcy trzymali się dyskretnie z boku. Zamek to w końcu była niemiecka katownia i o ile samo reko jako hołd pamięci pomordowanych na zamku i bojowników AK to świetny pomysł, o tyle składanie wieńca przez ludzi przebranych w niemieckie mundury to już trochę gorszy pomysł. Na Bzurze 2003 w trakcie składania wieńców przez Polaków Niemcy karnie czekali za bramą i moim zdaniem to było dobre rozwiązanie

Kamilo. To my dziękujemy za zaproszenie. Jest to dla nas zaszczyt, że możemy pomóc WOSP a jednocześnie przedstawić tak piękną kartę historii 27 Wołyńskiej Dywizji AK. Chciałbym również podziękować Ci za organizacje inscenizacji. Do zobaczenia na polu bitwy.

Super!! bardzo sie ciesze ze udalo wam sie dogadac z miastem i mediami. Mysle ze to bedzie udany poczatek propagowania historii w naszym miescie taka wlasnie droga. Bede na pewno!!!
Wspieram i popieram wszytkich, ktorzy czynnie sie do tego przylozyli aby cos takiego moglo u nas powstac!!!
pozdro!!!

koledzy z niemieckiej grupy pewnie beda wiedzieli co robić ale miło mi ze nie olalinas i że zgosili swoje przybycie myślę że uda się nam walka o lublin i że bedziemy mogli wiecej robić takich inprez wlublinie jezcze raz dziekuje za odpowiedzi ,podpowiedzi ,sugestje i etcetrra......

Byłem i widziałem i mi sie podobało a nalepsze to było zainteresowanie wsrud gapiów żadnych negatywnych komentazy nie było a wrecz przeciwnie no i zrozumiałe zainteresowanie dzieciarni co tu sie kiedyś działo i głupie miny rodziców gdy nie potrafili wyjasnic .Dobra robota naprawde , a najlepsza to była ta babcia która w trakcie strzelaniny przemaszerowała przez plac:) .pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie