Skocz do zawartości

Grubas i tankietka

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aha. Ponowie ytanko z innego watku. Skad wytrzasnąć ruskie kroniki? Szwabskie sa chyba wszystkie w różnych nawet wersjach i wariantach, ale innych nie mogę wyczaić. A czy nie byłoby pięknie ogladać taką np japońska albo australijska z Pacyfiku...
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Gebhardt > dzięki za Zakręconre Gwizdki! jak będę w 3mieście, to sobie chętnie popatrzę na podmuch.

Numer kroniki podajemy zazwyczaj w nazwie pliku.
Napisano
Niestety chyba nici z wycieczki, bo z tego co zrozumialem, wladze ludowe ulepszyly kanal przez poszerzenie i zakretu chyba juz nie ma :( . Ale musze porownac sobie nowe i stare mapy.

Aha, i wdzieczny bylbym za potwierdzenie lub zaprzeczenie - jedna z wczesniejszych fotek z stateczkiem Kustenschutz'u na kanale - mnie sie wydaje ze w tle to druga od bramy straznica Schupo a za nia czerwony mur i za nim stary niemiecki magazyn amunicyjny.
Napisano

I znowu tankietka. Tym razem zdjęcia z Warszawy, z rocznicowej parady ku czci ujarzmienia Polaczków (prawdopodobnie odbyla się ona równo 1 IX 1940 r., ale pewności nie mam).

Napisano

W ogóle - wielkie halo - cały dywizjon bombowców był zaangażowany w te uroczystości. Szkoda, że to nie były brytyjskie bombowce.

Napisano

I jeszcze powiększenie - widać wyraźnie dość perwersyjny pomysł Niemców - te białe krzyże, którymi naznaczone są tankietki.

Napisano
Dzięki za foto tankietek :) Widać też numery boczne, to dla mnie jakaś nowość, bo dotychczas zdjęcia z tej defilady były albo od czoła albo z tyłu (gdzie też były umieszczone numery).

Pozdrawiam,

jotes
Napisano

Graniczne klimaty - wydaje mi się, że to gdzieś na Śląsku - taka chamska graniczna przegroda, ale to może być też kompletna nieprawda (kadry włączone do Beute kameraden", niem. dokum. o Polakach w Wermachcie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie