galicya Napisano 21 Listopad 2005 Autor Napisano 21 Listopad 2005 Witam.Od pewneg czasu męcze się nad rekonstrukcją Djektarjewa Tankowego.I od pewnego czasu nie moge nigdzie znależć potrzciwych zdjęć tego ustrojstwa.W mądrej literaturze piszą ,iż oparcie kolby było obszywane skórą (aby przykryć wojłok który pełnił role amortyzującą).Lecz w jaki spsób?Bez zdjątek nie uradze!Może szanowni koledzy pomogą?Pozdrawiam.PS.już sam nie wiem ile czasu straciłem w necie - bez skutku.....
yorik Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Kiedyś miałem takie zeszyty Typy broni i uzbrojenia". W odcinku poświęconym DP o ile sobie przypominam były jakieś zdjęcia DT jako czołgowej odmiany. Nie wiem czy Cię to zadowoli. A może już masz tą publikację? W takim razie sorki, ze się wtracam.
galicya Napisano 22 Listopad 2005 Autor Napisano 22 Listopad 2005 Dzięki Maxikasek - leprzy rydz niż nic....Yorik - mam tę publikacje.B.kiepskie zdjątka(2-e szt.),a do tego są rozbieżności między nimi.Na jednym okładziny chwytu są gładkie na drugim nacinane w rowki.I bądż tu mądry!!!Jak sami wydzicie sprawa nie jest prosta.Zdecydowanie prosze o więcej!!!!
galicya Napisano 22 Listopad 2005 Autor Napisano 22 Listopad 2005 Jack61!Jesteś wielki.Bardzo ułatwiłeś mi dalsze prace.Dzięki piękne i pozdrawiam!P.S.zaraz zabieram się za obszywanie kolby :-)
yorik Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 Widać z DT musiał być już w latach 60. problem, bo Janek Kos z czołgu wymontował DT ale w plenerze strzelał z DP.P.S.I zastrzelił pod Studziankami niemieckiego czołgistę a potem płakał ...
maxikasek Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 ma jeszcze jedno pytanko. W necie (np. http://klub.chip.pl/chudym/galeria_k.htm ) w opisach sprzętu podają, że t-34/76 i t-34/85 miały DTM, natomiast pozostałe pojazdy DT. czym się różniły?
jack61 Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 To jest wersja DTM prosze zwrocic uwage iz muszka jest przed magazynkiem w DT byla za magazynkiemPzdr jack61
revelli Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Wydaje mi się że raczej nie o te różnice chodzi.W obu typach muszka nie jest elementem broni.Zamontowana jest w jarzmie do mocowania broni wewnątrz czołgu,lub dostawianego dwojnogu gdy broń była używana poza wozem.Celownik jest typu przeziernikowego,więc nie szczerbinka a przeziernik.Różnica,zasadnicza to sprężyna powrotna suwadła-wDP znajdowała się na trzonie tłoczyskasuwadła,a wDPM za suwadłem(na zdjęciu tuleja zatylcem broni)
galicya Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 Witam.Ja dzięki kolegą pcham do przodu rekonstrukcje ,a tu widze,że wątek się rozkręca.Dzięki za kolejne foty.Odnośnie DT i DTM to zmiany konstrukcyjne są analogiczne jak w DP i DPM.Główna zmiana polegała na przeniesieniu spreżyny powrotnej poza komore zamkową(na zewnątzr- stąd ten walec wystający poza obrys broni).Przeniesienie sprężyny było spowodowane zbytnim przegrzewaniem się jej ,aż do rozchartowania(!!!)w czasie dłuższego używania broni.Z kolejnych fotek widać ile było różnic w obrębie jednego wzoru czyli DT : 1)Okładki były nacinane lub nie.2)Kolba posiadała dotakowy element naramienny lub nie.3)Kolba posiadała obszycie skórzane(amortyzator)lub nie.No jeszcze troche ,a stworzymy forumową monografie DT :-)Pozdrawiam.
maxikasek Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 różnice mogą zależeć od fabryki która produkuje- jeśli chodzi o karbowanie, element naramienny. nartomiast obszycie skórzane mogło być usuniete z powodu zuzycia.To teraz rozumiem dlaczego kombatanci skarzyli się że DP przy strzelaniu pod górkę- sprężyna nie dobijała.
Grzesio Napisano 26 Listopad 2005 Napisano 26 Listopad 2005 A propos użycia DTM na T-34 itd. - on wszedł do produkcji dopiero z dniem 1.01.1945.PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.