jorg Napisano 21 Listopad 2005 Autor Share Napisano 21 Listopad 2005 witam serdecznie!mam pytanie ,czy coca cola jest dobra na monety?używam oliwy z oliwek ale słyszałem że cola ma podobne właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 21 Listopad 2005 Share Napisano 21 Listopad 2005 a co ma czyścić ? cukier czy śladowe ilości kwasu ortofosforowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorg Napisano 21 Listopad 2005 Autor Share Napisano 21 Listopad 2005 widziałem program w discavery 'pogromcy mitów' i stwierdzili że cola dobrze czyści monety,nie mam doświadczenia więc pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 21 Listopad 2005 Share Napisano 21 Listopad 2005 Witam, ponoc cola jest najlepsza na rdze, a czy czysci monetki? Dzis zostawie na noc w Coli jakies monetki i jutro rano sprawdze czy cos to dało. Pozdrawiam Enes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorg Napisano 21 Listopad 2005 Autor Share Napisano 21 Listopad 2005 w tym programie w discovery obalali mit, że cola trzymana w ustach niszczy szkliwo na zębach!stwierdzili tylko że cola czyści dobrze monety,proces ten jest bardzo powolny ale ponoć daje dobry efekt końcowy(śladowe ilości kwasu fosforowego)jestem ciekawy czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą metodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Cola w rankingach odrdzewiaczy do śrób pobiła nawet wd-40 i tym podobne wynalazki- przynajmniej tak pisali w magazynach motoryzacyjnych , ale ja w pisane za bardzo nie wierzę ;)Enes jak tam monetki po coli??? Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlaty Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 też czekam na opinie, ja narazie sprawdzam działanie oliwki..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 w napojach jak coca cola jest kwas fosforowy, ktory jest niby dobry na rdze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Sorki za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź. Nie zauważyłem zmian, ale może jest to kwestia czasu przebywania monety w coca coli. Teraz zostawie monety na tydzień. Pozdrawim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 Enes powiedz jakie to monetki? miedziaki sreberka czy inne? Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 Srebrne 1/24 talara, miedziana kopiejak i cynkowe 5 fenigów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wz1977 Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 Cześć. Enes jakie wyniki czyszczenie w coca coli? pozdr wz1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enes Napisano 29 Listopad 2005 Share Napisano 29 Listopad 2005 Oto efekt czyszczenia Coca Colą, po wyjęciu przetarłem je szczoteczka i przepłukałem, jak dla mnie stan monet się nie zmienił, może by teraz spróbować w Pepsi? Pozdrawiam Enes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 30 Listopad 2005 Share Napisano 30 Listopad 2005 Wygląda na to,że Cola to tylko do picia( i tu bym miał również wątpliwości) sie nadaje. pozrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dp123 Napisano 28 Grudzień 2005 Share Napisano 28 Grudzień 2005 witam spróbuj w r-r kwasku cytrynowego ps. tylko nie trzymaj zbyt długo bo to miedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dp123 Napisano 28 Grudzień 2005 Share Napisano 28 Grudzień 2005 w razie pytań 5898946 numer gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 28 Grudzień 2005 Share Napisano 28 Grudzień 2005 coca cola do bani pomysł lepiej wyjdzie zdecydowanie w kwsku ctytrynowym. Pzdr K-S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixie65 Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 Coca cola (kwas ortofosforowy) do żelaza, do srebra kwasek cytrynowy, do miedzi też . Do mosiądzu ostrożnie z kwaskiem bo odcynkowuje (tworzą się czerwone plamy miedzi na powierzchni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 do miedzi i mosiądzu podobno węglan sodu, co do srebra to zdecydowanie 6-8% roztwór amoniaku, na miedź próbowałem też amoniak - grypszpan dobrze schodzi ,ale proces trzeba kontrolować, dobry na sreberka też jest roztwór woda + amoniak+ soda- wg. mnie największy kłopot jest z monetami miedzianymi bo często są mocno skorodowane i cały ysunek" trzyma sie na warstwie korozji, po czysczeniu często znika . Co robicie w takich przypadkach , wiem ze najlepiej poszukać lepszego egzęplarza , ale jeśli chce sie zachować takiego destrukta ze wzgledów sentymentalnych to co zrobić?Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 mały błąd sie wkradł roztwor: woda+soda+kwasek cytrynowy Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 ???? i co ma z tego wyjsc ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 Ja sie pytałem mojej nauczycielki z chemii i poleciła mi sól szczawikową. Z wodą tworzy kwas szczawiowy który świetnie czyści zaśniedziałe monety jak i rdze.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 3 Styczeń 2006 Share Napisano 3 Styczeń 2006 Woda+kwasek+soda oczyszczona=orenżadka:))) wytworzy się CO2 i nic więcej. pomysł jak najbardziej do bani. Kwasek tylko do srebra, monet miedzianych najlepiej nie czyścić kwasami tylko ciepła woda miękka szczoteczka do zębów i troszkę mydła, póżniej płukanie pod wodą i osuszenie. Szkoda patynki. Co do kwasu szczawiowego nie próbowałem:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Wodorowęglan sodu(soda) + kwasek cytrynowy + woda= cytrynian sodu i oczywiście dużo CO2, a ten nadaje sie do czyszczenia monet a tu macie zdjęcie poglądowe co prawda znalezione u konkurencji, ale może mod go nie wytnie :)http://www.poszukiwanieskarbow.slp.pl/Forum/files/test_cytrynian.jpgpozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 wodorowęglan sodu NaHCO3 to nie to samo co soda Na2CO3 :) jeśli juz piszemy o zw. chemicznych to w miare precyzyjnie. Różnica jest choćby w alkaliczności wodnych roztworów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.