Jump to content

Tunele pod Zaspą

Guest Judasz

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie do zorientowanych w temacie. Otóż niedawno pewien starszy człowiek powiedział mi, że pod płytą dawnego pasa startowego na gdańskiej Zaspie znajdują się tunele transportowe,prowadzące od torów kolejowych pod całym pasem, aż do dawnych baterii plot. znajdujących się w nadmorskim lesie. Na dowód pokazał mi dziwny betonowy grzybek" przy promenadzie prowadzącej w kierunku mola w Brzeźnie. Mówił także, iż w miejscu zbudowanych nie dawno bloków mieszkalnych znajdowały się szyby prowadzące do tunelu. W tunelu miały się ponoć znajdować szyny dla akumulatorowych wózków transportowych. Czy któryś z kolegów słyszał może coś o tym. Był bym wdzięczny za każdą informację.

Cześć,
Hmmmm, ja mieszkam na Zaspie!
Pierwszy raz w życiu słyszę i - szczerze mówiąc wątpię, a to dlatego że układ dzisiejszego pasa startowego a położenie lotniska za Niemców" było inne. Śmiem twierdzić że kiedyś w ogóle nie było pasa, a tylko rozległe pole wzlotów (Młyniec). Na Rozstajach (u mnie) była zaś zadrzewiona i obwałowana strzelnica.

Do zobaczenia na priv - coś czuję, że wartałoby się spotkać! :-)

pozdrawiam,
Michał

PS> O jaki grzybek" Ci chodzi? Taki betonowy obiekt a'la Toi-Toi"?

Zacznij moze inaczej
Przejdz sie w okolicach gdzie staly hangary(niewiem czy stoja jeszcze obecnie) w kierunku torow kolejowych oraz przejdz sie na teren Szkoly Drzewnej (kiedys ul dzierzynskiego) tam jest ladny plac sportowy :))Nie masz daleko od jednego miejsca do drugiego ( zabierz latarke z soba) Powodzenia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information