Skocz do zawartości

Dołek z 19 MG 08

Kazik.S

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w tytule, w tym roku grupa poszukiwaczy znalazła dwa doły (okolice Kostrzyna nad Odrą) z dziewiętnastoma Maximami 08 - fortecznymi. Niektóre nosiły ślady uszkodzeń od eksplozji. Prawdopodobnie zostały zdemontowane z jakiejś linii umocnień. Dla wyobraźni dodam, że znalazcy sprzedawali je po 600 zł za 1 szt.
Mieli szczęście co. Kto ich przebije trafieniem?!!!
Napisano
Na allegro pojawiły się ostatnio chełmy francuskie wz 26 w dość pokażnej ilości nie wiem czy wierzyć ale też podobno znalezisko.
Pozdrawiam
Napisano
Na wrześniowej(jeżeli dobrze pamiętam) giełdzie we Wrocławiu sprzedawca miał wyłożonych ok. 70 szt. francuskich hełmów.
Napisano
Kolega mi mówił niedawno, że hełmy francuskie wz.26 w Belgi można kupić po 4euro! Jest tam ich sporo :-)
pzdr
Napisano
A teraz tak na poważnie. Swego czsu było głośno o odkryciu w bastionie Król" niezłego magazynu broni. Sądząc po zajadłości obrony tego kluczowego kierunku Kostrzyn jeszcze niejednkorotnie zaskoczy poszukiwaczy swoimi skarbami" . I może sobie nie jesteśmy w stanie ich wyobrazić..... Gratulacje dla znalazców.
Napisano
Kazik S. za duzo mowisz...i skad o tym wiesz?
po za tym wyszlo jeszcze 5 mg34 w wersji fortecznej jakies tam berthiery:P i inne smieci;)
fotek nie wrzucam bo nie moge zmiejszyc eheheh
i to nie byly okolice kostrzyna i jeszcze nie sa sprzedane zabaweczki:P
pozdro
Napisano
Pytasz Stedke skąd ja o tym wiem. Wiem, ze dyżo osób o tym wie, bo znalazcy proponowali o" różnym osobom między innymi Pomorze, Zamojszczyzna itp. Dużo się też o tym mówi na giałdach, ludzie mają dfługie języki. Co do dokładnej lokalizacji znaleziska masz rację nie znam jej, znam tylko z przekazów rejon. Muszę tylko dodać, że sprzęt był pozbawiony cech używalności. Maximy były puste,same korpusy.
Napisano
Kazik.S nie wszystkie:)kilka sztuk calych tz nie same skorupy:)
a ze ludzie maja dlugie jezyki to juz wiem o kogo chodzi...powazna rozmowa bedzie;)
pozdro
Napisano
pik78nie maja po co dziekowac.
jezeli trzesli by dupami jak ty to wiesz co...zakopali by to lub wrzucili do odry.przeciez to jest ultra niebezpieczna bron przerdzewiale chlodnice i resztki luf.
zastanow sie co piszesz.
pozdro
Napisano
Stedke ma rację, z tego co słyszałem ich stan był kiepski, a co do strzelania to chyba nimi ale z katapulty. Jeżeli by taką ustawić blisko Odry, to by się Niemcy zdziwili. Takie polskie wunderwaffe.
Napisano
Policja nigdy nie wnikala czy mozna z tego oddać strzał / ustawa okresla co jest bronia a co nie /
Dla Panów w mundurkach bylaby to akcja przejecia broni
od zorganizowanej grupy przestępczej lub zlikwidowanie dostawcy broni dla tych grup , pismaki dopisza swoje trzy grosze i sprawa na cały kraj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie