Skocz do zawartości
  • 0

Kocherek

kiler p

Pytanie

Napisano

Mam pytanie co do tego podgrzewacza, który niedawno trafił w moje ręce. Widziałem takie pare razy na allegro, gdzie były nazywane podgrzewaczem okopowym", ktoś nawet twierdził, że takich używano w przedwojennym WP. Co do tego ostatniego jestem bardzo sceptyczny. Czy ktoś może wie cos na temat pochodzenia w/w przedmiotu: kraj, lata produkcji?? Mój nie posiada żadnych bic, wieczko wyposażone w gumowa uszczelkę, średnica denka 88mm.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fakt Boruta ma rację.Ale trójnoga nie było.Była taka głęboka okrągła menażka na jej rant nakładało się takie półkole(coś jak fajerka od kuchni węglowej) i na tym stawiało się garnek.
Pozdrawiam
Napisano
jaca a wszystko bylo zapakowane w brezentowy pokrowiec/ zielony / ściagany sznurkiem.
Gdzieś w piwnicy posiadam jeszcze takowy .
Pzdr Jack61
Napisano

Mam pytanie co do tego podgrzewacza, który niedawno trafił w moje ręce. Widziałem takie pare razy na allegro, gdzie były nazywane podgrzewaczem okopowym", ktoś nawet twierdził, że takich używano w przedwojennym WP. Co do tego ostatniego jestem bardzo sceptyczny. Czy ktoś może wie cos na temat pochodzenia w/w przedmiotu: kraj, lata produkcji?? Mój nie posiada żadnych bic, wieczko wyposażone w gumowa uszczelkę, średnica denka 88mm.

Napisano
I tu się kolega myli.Pokrowiec był szary i dotego materiałowy i ściągany białą tasiemką a do zestawu dochodziło jeszcze takie urządzenie do zaparzania herbaty9takie jajowate składane z dwóch części cuś co miało dziurki i wisiało na żyłce).
Pozdrawiam
Napisano
Na 100 % zielono oliwkowe i brezent / miałem na mysli płótno namiotowe/ jajko do herbatki bylo tez a byly to lata 60/70 Czajnika niestety w zestawie nie bylo mozna go bylo dokupic osobno
Pzdr Jack61
Napisano
Wersja z czjnikiem byla chyba pod koniec lat 70 w skladnicy harcerskieh ale o ile dobrze pamiętam to juz palnik dokupywalo sie osobno

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie