jacenty2004 Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Na prośbę znajomego poszukuję wiadomości na temat Piotra Kostrzewy (ur 1912 ?) i jednostki z Mińska Mazowieckiego (jakiś sztab?) w której służył w okresie międzywojennym . W czasie pogrzebu J Piłsudskiego według ustaleń syna ,prowadził zaprzęg z trumną ? i był podobno w jednostce najlepszy w woltyżerce .Czy Ktoś może mi pomóc ?
J23 Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Szukaj w materiałach o 7 Pułku Ułanów Lubelskich im.Gen.Kazimierza Sosnkowskiego w Mińsku Mazowieckim .Powodzenia i Pozdrawiam !!!!!!!!1
jacenty2004 Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 A może Ktoś ma zdjęcia lub film z pogrzebu marszałka ? ps.co do Piotra K małe sprostowanie... jechał na koniu jako pierwszy z prawej ?
jacenty2004 Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 Coś żle zrozumiałem ,bo w kondukcie żołnierze przy trumnie szli.
Gebhardt Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Niestety nie moja dzialka, ale postaram sie pomoc jak bede nastepny raz w IPiMS - niestety nie bedzie to w najblizszym czasie bo czas 'muzealny' musze poswiecic na redagowanie i pisanie ksiazki. Faktycznie warto ustalic czy chodzi o przeniesienie trumny na ramionach (zdaje mi sie przez generalow) asystowanych przez szereg zolnierzy piechoty po kazdej stronie czy tez chodzi o ktoras podroz trumny na lawecie ktora chyba przy jednej czy wiecej okazji musiala ciagnac 6tka. Nietety jakos mi przed oczami taki obraz sie nie majaczy (jak inne np wniesienie trumny do katedry, przejazd na pociagu etc) chociaz takie cos musialo chyba miec miejsce. Ze wzgledu na to co w pierwszych postach napisales to sadze ze raczej jednak chodzi o przewiezienie trumny na lawecie i Piotra nalezy szukac w Pulku lub dtwie Grupy artylerii. PozdrawiamKrzysztof
Gebhardt Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 OK, wiedzialem ze cos mam. Znalazlem u siebie dysk, dodatek bezplatny do jakiejs ksiazki (ale jakiej to nie wiem bo nie pisze!) pt Jozef Pilsudzki w Krakowie. Jest tam czterocostam-minutowy film z pogrzebu JP w Krakowie. Przedstawia przyjazd trumny na lawecie z przodkiem na stacje kolejowa, pochod pogrzebowy ze stacji do katedry oraz wniesienie trumny do katedry przez generalicje. Otoz podczas pochodu lawete z trumna i przodek (chyba haubica wz 14/19P) ciagnie 6 koni prowadzonych z ziemi przez 6 zolnierzy, na moj gust oficerow, ale ekspertem od mundurow galowych nie jestem!.
Gebhardt Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Heh, he, tez chcialbym wszystko wiedziec:)Jak z tytulu plytki wynika, filmik (i pare innych nie z pogrzebu) dotyczy tylko wystapien Marszalka w Krakowie. Postaram sie cos dowiedziec przy nastepnej wizycie w IPiMS, ale ten czas!!!!PozdrawiamKrzysztof
Wilniuk Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 W pogrzebie Marszałka w Krakowie brał też udział koń z siodłem i uprzężą konia Marszałka - Kasztanki. Kasztanka przynależała organizacyjnie do 7 p.ul. w Mińsku. Na zdjęciu widac dwóch wachmistrzów może własnie z 7 p uł prowadzących prowadzących konia. Kasztankę zdechła o ile pamiętam w 1928 lub 1929 r. Przeziębiła sie na skutek niewłaściwego transportowania jej po defiladzie 11 listopada z Warszawy do Mińska Maz. Potem została wypchana i była eskponatem w MWP. Po wojnie kazał ją spalić marszałek Rola Żymierski, który miał przy tym powiedzieć ie dość że wyleniałe bydle to do tego jeszcze mnie kiedyś ugryzło".
dar28psk Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Film, o którym pisze Gebhardtjest dodatkiem do ksiązki Janusza Ciska Józef Piłsudski w Krakowie".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.