Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Witam, w dniu dzisiejszym będąc w terenie w obrębie jednego miejsca znalazłem kule z armatki o średnicy +/- 2,7 cm. Obok trafiła mi się ciekawa prawdopodobnie ołowiana plomba w miarę czytelna z jednej strony prawdopodobnie orzeł polski w koronie. Z drugiej strony mniej czytelne napisy a na całym obwodzie malutkie orzełki.Podejrzewam że moze być to okres napoleoński - Ksiestwo Warszawskie. Oddziały napoleońskie i Polskie z Ksiestwa W. rezydowały na tutejszym terenie. Nie podejrzewam żeby to było coś starszego np. orzeł piastowski?Proszę znawaców tematu o rozwikłanie mojego problemu i identyfikację tejże plomby.PS. Przepraszam za jakość skanów.
Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 i co nikt sie nie zna na plombach?
Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 jesteś pewien że jest pruska? bo orzeł mi wygląda na polskiego orła w koronie
Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 jak wrzuce lepsze skany to zobaczycie że to polski orzeł.
Darek419 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 A co jast tam napisane na drugiej stronie.
Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 napis jak dobrze odczytałem to może być SONOENE" bądz SCWOENE", trudno się nie pomylić bo literki nie są zbyt czytelne. z napisem niżej jeszcze gorzej odczytałem go jako .BLOK"? bądź .BLOE" Może to pomoże
Krychu_Szprotawa Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 dzięki Derek419 za fatyge pomoc. Pozdrawiam
Molke Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Pozwole sobie odswiezyc temat gdyz dzisiaj znalazlem identyczna plombe : Ewidentnie pruska z tym ze zwracam sie o pomoc w ustaleniu co oznaczaja napisy bedace na niej :Gora (malo czytelna) cyt kol.Krychu_Szprotawa : SONOENE" bądz SCWOENE"Dol jest u mnie czytelny : BECK Co te dwa slowa oznaczaja? Pozdrawiam i prosze o pomoc
szmarut23 Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Hmmm... Mam pewne wątpliwości co do tych literek:druga litera przypomina mi bardziej U" niż O",a co do czwartej literki to czy to przypadkiem nie Q"?No i ostatnia litera - nie widzę nic co by wskazywało na to iż mogła to być litera E" ale w tym wypadku może to być wina skanu. No i ostatnia kwestia: jak na mój gust są skróty a nie pełne wyrazy... (jakoś nie kojarzę słowa BECK"...Pozdrawiam
karpik Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Jedna z częściej znajdowanych na prusach plomb. Nie wiem z czego- ktoś kiedyś pisał/mówił, że od soli".Pozdro.
darmatt Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 tak, sa to pruskie plomby solne. Jak pisał Plombiarz na innym forum, solą nawożono pola
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.