Skocz do zawartości

Ciekawa polska plomba - identyfikacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w dniu dzisiejszym będąc w terenie w obrębie jednego miejsca znalazłem kule z armatki o średnicy +/- 2,7 cm. Obok trafiła mi się ciekawa prawdopodobnie ołowiana plomba w miarę czytelna z jednej strony prawdopodobnie orzeł polski w koronie. Z drugiej strony mniej czytelne napisy a na całym obwodzie malutkie orzełki.
Podejrzewam że moze być to okres napoleoński - Ksiestwo Warszawskie. Oddziały napoleońskie i Polskie z Ksiestwa W. rezydowały na tutejszym terenie. Nie podejrzewam żeby to było coś starszego np. orzeł piastowski?
Proszę znawaców tematu o rozwikłanie mojego problemu i identyfikację tejże plomby.
PS. Przepraszam za jakość skanów.

Napisano
napis jak dobrze odczytałem to może być SONOENE" bądz SCWOENE", trudno się nie pomylić bo literki nie są zbyt czytelne. z napisem niżej jeszcze gorzej odczytałem go jako .BLOK"? bądź .BLOE" Może to pomoże
  • 2 years later...
Napisano
Pozwole sobie odswiezyc temat gdyz dzisiaj znalazlem identyczna plombe : Ewidentnie pruska z tym ze zwracam sie o pomoc w ustaleniu co oznaczaja napisy bedace na niej :

Gora (malo czytelna) cyt kol.Krychu_Szprotawa : SONOENE" bądz SCWOENE"

Dol jest u mnie czytelny : BECK

Co te dwa slowa oznaczaja?

Pozdrawiam i prosze o pomoc
Napisano
Hmmm... Mam pewne wątpliwości co do tych literek:
druga litera przypomina mi bardziej U" niż O",
a co do czwartej literki to czy to przypadkiem nie Q"?
No i ostatnia litera - nie widzę nic co by wskazywało na to iż mogła to być litera E" ale w tym wypadku może to być wina skanu.
No i ostatnia kwestia: jak na mój gust są skróty a nie pełne wyrazy... (jakoś nie kojarzę słowa BECK"...
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie