Skocz do zawartości
  • 0

helm

Cezar777

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie powiem wam co to za helm.podstawa jest helm wechrmachtu M-35 ktory jest przemalowany na bialo, helm pochodzi z kampani wschodniej,na calym helmie jest polozona farba przypominajaca lepik. Zprzodu nalozony jest cynowy orzel produkcji konspiracyjnej.
Napisano
witam wg mnie [p otworah wentylacyjnych wz 35 ale moge sie
mylić bo zdjęcia są słabe... fasunek wg mnie też niekompletny ale stan dość ładny jak na polskie warunki
Pozdrawiam
Napisano
Witam! Hełm wygląda na M35- zewnętrzny kształt wywietrzników.

Czym jest pokryty? Czy to jakaś farba?

Cezar777, postaraj się delikatnie (no chyba, że skóra nie jest stwardniała) odgiąć fasunek i pokazać jak jest przypięty orzełek, a także wewnętzrną stronę czerepu w miejscu wywietrzników.
Ciekawy hełm.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
chodzi mi o to że na 100% nie używany w wp przed 1939 rokiem...oczywiście może być produkcja niemiecka przedwojenna(i najpewniej jest:))ale w polskie ręce trafił najwcześniej w czasie wojny do partyzntów albo po wojnie jako taka o zabawka...ale hełmik bardzo fajny-gratulacje:)
Napisano
o ile sie nie myle to wyglada na niemiecki helm M 40/M 35 ?. daj zd otowró wentylacyjnych to powiem cos wiecej. a z przodu orzelek przedwojenny. jak jest przymocowany do helmu? przylutowany? moze chelm powstanca warsz albo partyzancki?
Napisano
Hm...wg mnie albo partyzancki albo do zabawy przez kogoś zrobiony...przedwojenny odpada na 100%...daj jak możesz zdjęcia środka-mocowania orzełka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie