mietek Posted May 16, 2003 Author Share Posted May 16, 2003 Witam, jadę do Helsinek.Na forum było że w Finlandii są ciekawe muzea wojskowe. Czy jakieś z nich jest w Helsinkach, lub ich bliskiej okolicy (mam tylko pół dnia wolnego).Tak przy okazji, warto by zrobić na stronie coś w rodzaju Co warto zobaczyć", ze spisem muzeów militarnych, fortyfikacji itp. w róznych miastach i krajach. Nie ukrywam, że jak podróżuje jest to główna tematyka mojego zwiedzania, a nie zawsze wiem co i gdzie oglądać.Dodatkowo, jak ktoś jedzie do muzeum zagranicznego, może o tym informować, bo często osobom w Polsce sa potrzebne fotki jakiegoś sprzętu, detalu itp, eksponatów których brakuje w polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted May 18, 2003 Share Posted May 18, 2003 Na pewno jest muzeum w Helsinkach. Jakiś czas temu ogladałem fotografie ekspozycji i opowiadano mi, że zdecydowanie warto je odwiedzić.Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 18, 2003 Share Posted May 18, 2003 Witam.Koło miejscowości Parola /Szkoła wojsk pancernych/jest kolonia Nummi a tam muzeum broni pancernej,ale gdzie leży Parola to nie wiem-możena pólnocy.W samych Helsinkach jest Muzeum Wojny i chyba lotnicze ale brak szczegółów.Pzdr.Ryszard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 19, 2003 Share Posted May 19, 2003 W Helsinkach muzeum wojskowe, muzeum artylerii nadbrzeżnej, muzeum wojny, okręt podwodny, nieco armat luzem. Wszystko to (oprócz muzeum wojny) na wyspie Sveaborg/suomenlinna - tramwajem wodnym z portu 10 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted May 26, 2003 Author Share Posted May 26, 2003 Witam. Dzięki wszystkim za pomoc. Wszystkie powyższe muzea zwiedziłem (w tym wystawę o wojnie z rosja w 1941), plus muzeum lotnictwa. Jak będę miał fundusze a potem dostęp do skanera to będą fotki. Niestety nie mam aparatu cyfrowego.Fotki to będzie: Stug wesja chyba E, Vickers z 1938 roku, Bofors ppanc 37mm, itp itd.....PS CO sądzicie o idei aby była podstrona z opisami muzeów militarnych w kraju i za granicą? Czy tez Bocian ma juz na tyle pracy że odkładamy temat na póżniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumburak Posted May 26, 2003 Share Posted May 26, 2003 HELLO!Ultra fajny pomysł z tymi opisami muzeów. Szczególnie w okresie przedwakacyjnym. Przydałyby się ceny, dojazd, dni i godziny otwarcia, i jakieś info dot. zbiorów. Wielu z nas tu i ówdzie bywa i taki opisik może wrzucić na forum. Tak przy okazji to marzy mi się książka - przewodnik po Europie po takich pancernych" i militarnych" muzeach i miejscach. A może ktoś z was słyszał o jakimś biurze podróży, które robi wycieczki po muzeach pancernych, np. w pięć dni, pięć muzeów w Danii, północnych Niemczech, Belgii i Holandii. Fajne byłoby takie coś choć sądzę, że komplet czyli pełny autobus na taką wyprawę byłoby trudno zmontować. A może się mylę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 26, 2003 Share Posted May 26, 2003 mylisz się :))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bocian Posted May 26, 2003 Share Posted May 26, 2003 Zaskoczę Was ale taki pomysł już był :) Jeżeli macie jakieś namiary na Muzea, dane o zbiorach, godziny otwarcia to napiszcie na mój email a taki dział bez problemu powstanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.