Skocz do zawartości

Motocykle ( malowanie )

Skura 33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !

Jakimi kolorami farb malowano motocykle wehrmachtu w okresie II wojny św ??.

Pytam dlatego że dałem motocykle do renowacji i trzeba je już pomalować i nie wiem jakimi kolorami farb.

Pozdrawiam !
Napisano
witam
z tego co wiem, motocykle, jak i pojazdy kolowe uzywane przez Wehrmacht byly malowane standardowa farba, stosowana rowniez do kamuflazu pojazdow pancernych. Tak wiec zasadniczo w pierwszym okresie wojny motocykle malowane byly farba Panzer Grau (RAL 7027) i to podstawowe malowanie czesto utrzymywalo sie do konca wojny. Motocykle uzywane na froncie afrykanskim pokrywane byly farba Africa Korps Gelb (RAL 8000). Byly to podstawowe kolory stosowane jako bazowe dla sprzetu wojskowego. Sporadycznie pojawialy sie wariacje w latki", zalezalo to bardziej od fantazji zolnierzy niz wynikajace z regulaminow malowania pojazdow.
pozdrawiam
Napisano
DKW RT-125, NZ-350/1 (motocykl specjalnie zmodyfikowany dla wojska), sporadycznie NZ-500
Triumph BD-250
BMW R-11, R-12 w początkowym okresie, później R-75
Zundapp KS-750
NSU HK-101 Kettenkrad, chociaż nie wiem czy jeszcze nazwać go motocyklem :)
oraz niezliczona mnogość innych sporadycznie wcielanych z rekwizycji
Jeszcze w latach 30-stych sporo D-Radów i NSU chyba 501-T ale nie jestem pewien
Napisano
do tego jeszcze
Victoria KR-35N (WH)
Generalnie poza BMW R-75, Zundappem KS-750 i NSU HK-101 które były specjalnie projektowane dla wojska, reszta stanowiła większą lub mniejszą adaptację modeli cywilnych
Napisano
Witam
Jest książka Motocykle Wehrmachtu" wydawnictwa Militaria nr128 jest tam między innymi opisany sposób malowania.
Pozdrawiam Marcin
Napisano
- jank6 - książka Motocykle wehrmachtu" zawiera porażającą ilość błędów, jej treści nie chce mi się komentować, trzeba jednak przyznać że autor zebrał sporą ilość bardzo ciekawych zdjęć, niestety niektóre z nich są błednie podpisane.
Z drugiej strony oprucz Pana Ledwocha nikt u nas nie napisał innego opracowania na ten temat :(
- satron1200 masz rację od ok. 1943 malowane byłu kolorem WH-Olive - w kilku warstwach na podkładzie koloru marchewkowego, wcześniej był to jakichś Feldgrau
Napisano
tylko jedna uwaga do postu tosha - kolory wzornika RAL z IIwś i współczesnego się nie pokrywają, tak więc nie można na tej podstawie wsiąść farbę z półki".
Ach i jeszcze jedno - te kolory z puszki były półmatami.
Napisano
Witam !

Dziękuje za odpowiedzi. Motocykle jakie dałem do renowacji to słynne M-72 wzorowane na BMW R-71.

Czyli najlepszy kolor będzie Panzer Grau (RAL 7027) ??
A jak były malowane motocykle SS ?? Chce też zrobić M-72 wzorowaną na BMW-71 SS.
Napisano
Znalazłem w internecie pięknie zrobioną M-72 na BMW R-71, czy motocykle wehrmachtu też był malowane takim kolorem ?

http://img422.imageshack.us/my.php?image=m72nabmwr7119395ck.jpg

http://img422.imageshack.us/my.php?image=m72nabmwr71193970wa.jpg
Napisano
Motocykl M-72 ,faktycznie bazuje na konstrukcji B.M.W R-71.Niestety Związek Radziecki,poważnie zmodernizował ten motocykl , przystosowując,tą raczej delikatną konstrukcje do potrzeb Armii i stanu dróg,dostępności stacji benzynowych.Droga do upodobnienia",tego motocykla do wyglądu B.M.W R-71,jest niestety troszkę bardziej złożona , niż zmiana powłoki lakierniczej.Jestem w trakcie takiej przebudowy,z oryginału pozostaje niewiele(służę pomocą).Malowanie SS , nie odbiegało od malowania WH,różniły je raczej oznaczenia związków bojowych, w jakich służyły.Pozdrawiam.
Napisano
mysle ze Panzer Grau bedzie najodpowiedniejszy dla tego motocykla, wiekszosc motocykli WH widzialem w tych barwach, zarowno w rzeczywistosci jak i na zdjeciach/rysunkach...upewnij sie jeszcze co do wspolczesnych oznaczen tej barwy, poszukam dzisiaj, moze cos znajde

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie