Darek419 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Witajcie.Był dzis na Kole w stanie 3-4.Ceny nie znam sprzedawca gdzieś se poszedł.może ktoś był i zna cenę.
BURY99 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 tu na zdjeciu 1947 żołnierze Konspiracyjnego Wojska Polskiego antykomunistyczne podziemie tylko dwóch ma pepeszke reszta stg i jeden mg42.Na białostoczczyznie do połowy lat pięćdziesiątych żołnierze NZW Pogotowia Akcji Specjalnej uzywali tej broni bardzo powszechnie, całe oddziały były w nią wyposażone z czasem pewnie były kłopoty z amunicja...Polecam bardzo dobrze opracowana w 1999r ksiazke pt żołnierze wyklęci jest tam masa zdjęc naszych żołnierzy z tą bronią.PozdrBURY
das_reich Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 taaa a w białostockim muzeum mają tez tego troche:)
yorik Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Ja spotkałem się z nazywaniem MP 43 czeskimi kozami" przez byłego powstańca. Koza", bo miała magazynek łukowy- jak kozie rogi. Co ja się nakombinowałem i wśród czeskiej broni nie znalazłem. Dopiero jak pokazałem MP 43 na zdjęciu to pomyłka została wyjaśniona.Ale dlaczego czeska to do tej pory nie wiem.Trudno sie dziwić przy takiej różnorodności uzbrojenia...
yorik Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Jeszcze w akazanych piosenkach" J. Duszyński w scenach z Powstania 1944 strzela ze StuG-a.Potem to już nawet w Stawce wiekszej niż życie" są momenty, gdzie wymiatają z kałachów". Widać polskie hutnictwo się wzbogaciło...
ziomek11 Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Witam takze spotkałem się z opinią o MP43/44, że to wyrób czeski czeska suka". Nie wiem dlaczego czeska i dlaczego suka. Dopiero kilka lat później dowiedziałem się że chodzio o szturma...a było to z 10 lat temu...Pozdrawiam
Jeager Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 nie tylko w stawce jest StG, w czterech pancernych - zdaje się w odcinku 3 czerwone serie" - Janek zapalającymi ze Sturma zapala stóg z Rudym (w książce zrobił to z MG ;))
Boruta Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Ciekawe, czemu niemcy pozostali przy mauzerach i sturmach, a my mieliśmy mosinki, dykty, tetetki ;-))).PozdrawiamP.S. Wiem, ale nie powiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.