Skocz do zawartości

Wykopki" w Majdanku

dect

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nowy Dzien", strzeszczenie artykulu: grupa amerykanow (chyba jacys archeolodzy) przyjechala do Majdanka i odnalazla skrytke ze zlotymi przedmiotami (pierscionki, oprawka okularow, zlote monety itp) ukrytymi tam przez Zydow. Namiar dostali od wiezniow ktorzy przezyli i teraz mieszkaja w Australii. Ci byli oficjalnie, na legalu, ale potem wypowiada sie dyrektor muzeum Majdanka, ze teraz chodzi caly mokry ze strachu, ze bedzie nalot archeologow-amatorow ktorzy rozryja caly byly oboz - bo informacja o znalezisku sie wydostala i poszla miedzy ludzi. I dodaje, ze krecilo sie juz tam dwoch takich z wykrywaczami to ich pogonilismy".

Nie wiem ile w tym ostatnim zdaniu prawdy, a ile dziennikarskiego ubarwiania, ale faktem jest, ze kopanie (i proby kopania) w takich miejscach to... Nie wiem, nawet nie wiem jak to okreslic - bezczeszczenie to chyba za malo.
Napisano
Witam. Tam praktycznie już za bardzo to nie ma co szukać zaraz po wyzwalaniu takich miejsc miejscowi teren przekopowali centymet po cetymetrze i wtedy napewno coś było. Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Wiadocznie jedna ze skrytek sie uchowala - informacja poszla w swiat (Heniek! W tym Majdanku to zloto znalezli, bierz Wladka z lopata i idziem kopac") i nawet gdyby to byla ostatnia skrytka w promieniu 50 km to juz niektorym ludziom nie przetlumaczysz - jak widac po wypowiedzi dyrektora, niektorym ciolom z wykrywkami tez.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie