Skocz do zawartości

ckm na saniach

ksklodo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji (literatura, regulaminy, fotografie) na temat wykorzystania do transportu ckm w kawalerii sań (ewentualnie prób ich zastosowania).
Napisano
Dzięki.
Pytanie jednak ponawiam.
Czy znane są komuś zdjęcia, relacje itp. ukazujące lub mówiące o saniach z zamontowanym ckm - coś w rodzaju zimowej" wersji taczanki.
Napisano
Pamiętam jak przez mgłę. Dodatki tajne do Dzienników Rozkazów M.S.Wojsk. Rok 1938 lub 1939. Był chyba zatwierdzony wzór sanek pod CKM. Zaznaczam że to mogą być moje zwidy, ale chyba tam widziałem takie rysunki.
Napisano
Dodam swój grosik. W oparciu o materiały archiwalne pisałem artykuł o doświadczalnych ćwiczeniach narciarskich przeprowadzonych w 1929 r., pod dowództwem płk M. Bołtucia dowódcy 6 Półbrygady KOP z m.p. w Grodnie. Terenem ćwiczeń była Suwalszczyzna a ich celem m.in. sprawdzenie zastosowania regulaminowych śnieżnych środków transportu broni ciężkiej i taborów w warunkach zimowych (gruba pokrywa śniegu). Ćwiczenia zostały zlecone przez MSWoj. ze wzgledu na brak wcześniejszych doświadczeć w zakresie prowadzenia działań zimowych. W sprawozdaniu z ćwiczeń płk Bołtuć postulował m.in. zmianę płoz do ckm, które w stosunku do stosowanych wcześniej poprostu się rozjeżdżały i łamały. Niestety mój artykuł na ten temat od ponad roku czeka na wydanie przez MW w Białymstoku. Niestety nie mam dziś tych materiałów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie