ksklodo Napisano 14 Listopad 2005 Autor Napisano 14 Listopad 2005 Szukam informacji (literatura, regulaminy, fotografie) na temat wykorzystania do transportu ckm w kawalerii sań (ewentualnie prób ich zastosowania).
JoncaA Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 to wszystko co w temacie san" mowi instrukcja taborowa" z 30 roku
ksklodo Napisano 15 Listopad 2005 Autor Napisano 15 Listopad 2005 Dzięki. Pytanie jednak ponawiam. Czy znane są komuś zdjęcia, relacje itp. ukazujące lub mówiące o saniach z zamontowanym ckm - coś w rodzaju zimowej" wersji taczanki.
kolekcj Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Pamiętam jak przez mgłę. Dodatki tajne do Dzienników Rozkazów M.S.Wojsk. Rok 1938 lub 1939. Był chyba zatwierdzony wzór sanek pod CKM. Zaznaczam że to mogą być moje zwidy, ale chyba tam widziałem takie rysunki.
DTH Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Nie mam skanera, wiec tylko zdjecie zdjecia, przyznaje slabe no i na pewno nie ma nic wspolnego z kawaleria.
dzava Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Dodam swój grosik. W oparciu o materiały archiwalne pisałem artykuł o doświadczalnych ćwiczeniach narciarskich przeprowadzonych w 1929 r., pod dowództwem płk M. Bołtucia dowódcy 6 Półbrygady KOP z m.p. w Grodnie. Terenem ćwiczeń była Suwalszczyzna a ich celem m.in. sprawdzenie zastosowania regulaminowych śnieżnych środków transportu broni ciężkiej i taborów w warunkach zimowych (gruba pokrywa śniegu). Ćwiczenia zostały zlecone przez MSWoj. ze wzgledu na brak wcześniejszych doświadczeć w zakresie prowadzenia działań zimowych. W sprawozdaniu z ćwiczeń płk Bołtuć postulował m.in. zmianę płoz do ckm, które w stosunku do stosowanych wcześniej poprostu się rozjeżdżały i łamały. Niestety mój artykuł na ten temat od ponad roku czeka na wydanie przez MW w Białymstoku. Niestety nie mam dziś tych materiałów.
kolekcj Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 To może artykuł? Przyznam że chętnie bym poczytał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.