marcin.lubuskie Napisano 13 Listopad 2005 Autor Napisano 13 Listopad 2005 Siemka wszystkim mam prozbe pomoze mi ktoś ustalic wjakich okolicznościoch zmarł Kazimiesz Welki dużo pisze sie o jego panowaniu a mało o jego smierci nigdzie niemige znalesc tych informacvji może ktoś studiuje chistorię Średnowiecza albo wie naco umarł ten wspaniały władca za pomoc zgury dzienkuje
iglanadon Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 zdaje się że spierd..ił się z konia i złamał sobie przy tym kość udową, co w podeszłym wieku dość negatywnie wpływa na ogólny stan zdrowia, ale mogę się mylić
Bocian Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Zadaj to pytanie na www.gazetarycerska.pl prędzej dostaniesz odpowiedź.
Aikikai Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Niestety nie wim co było przyczyną śmierci Kazimierza Wielkiego, ale wiem tyle, że zmarł dokładnie 3 listopada 1370 r.
Darek419 Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Jest film pod takim tytułem i było tam mniej więcej tak jak pisze iglanadon czyli polowanie, koń, upadek,złamanie,zgon PozdroD419.
acer Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Witam, he, we wsi pare kilometrów ode mnie jest pomnik mający upamietnić miejsce tragicznego upadku króla Kazimierza. Ponadto na okoliczność tego wybudowano tam tez kościół. Podaje się że król polował wtedy w przedborskich borach, lecz pomnik wspomniany jest nieco dalej - we wsi Żeleźnica, Powiat Radomsko, tuż nad rzeką Pilicą. Niestety nie mam fotek. Ale może przy najbliższej okazji.pozdro,acer
kriss Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Myślę że tu dostaniesz najbardziej wiarygodną odpowiedżhttp://www.historycy.org/index.php?act=SF&s=&f=53
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.