KacperW. Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Czy ktoś z Was orientuje się gdzie w Warszawie zachowały się resztki murów getta, podobno jest kilka zachowanych fragmentów?dzięki i pozdrawiam
Pluton Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 jest duzo ale tam nie wolno szukac.tereny muzealne.15 kwietnia odbywaja sie uroczystosci obok bunkramozesz isc popatrzec chcesz dowiedziec sie wiecej to sie odezwij
Pluton Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 jest jeszcze co ogladac jest tak w okupacje brak tylko niemcow i zasiek z drutu kolczastego mam szkic jak to bylo w okupacje robi to duze wrazenie
Pluton Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 mam mapke warszawy z zaznaczeniem terenow getta .
KacperW. Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 Eee... ale ja nie chcę szukać, tylko sie dowiedzieć gdzie się zachowały resztki muru :) , zdaje sobie sprawę jak to wyglądało w czasach okupacji.
Pluton Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 to najlepiej popatrz sobie w telewizji zobaczysz jak to wygladalo bez wychodzenia z domu
Pluton Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 ale jak tak chcesz koniecznie zobaczyc to przed Dworcem Glownym miedzy jezdniami stoi slupek z cegiel z muru geetta
KacperW. Napisano 12 Listopad 2005 Autor Napisano 12 Listopad 2005 Przy dworcu to nie jest słupek z muru tylko ze starej tramwajowni, o którą toczyły się walki w PW. W TV to nie to samo :]
tomwyb Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 między Sienną 55 a Złotą 60między Sienną 53 a 55między Sienną 59 a Złotą 64mur odzielający plebanie kościoła św.Andrzeja przy Chłodnej od Krochmalnejpodwórze Ogrodowa 55 ul. Wolności 9 tylna ściana
wulfgar Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 i jeszcze dorzuce ocalały niewielki budynek przy niskiej z datą 1931. zdaje sie że dawna rozdzielnia elektrowni.
wulfgar Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 A propo tematu. Ciekawe jest czy przy budowie zaplanowanego przy zdaje sie miłej muzeum żydów odsłonią jakieś pozostałości tzw. Bunkra Anielewicza. Miał on podobno kilka rozgałęzień i nie wykluczone że coś pod ziemią sie znajduje. Dotyczy to również inych pewnie schowków na tym terenie. Gruz z getta zasadniczo nie był wywożony, jedynie z wierzchu w pewnym stopniu. Stąd mozna na muranowie do dzisiaj zaobserwować nierównosci terenu, różne wzgórki itp. Poodobno wymiana jakichkolwiek pęknietych rur czy inne prace sa udręką tam dla ekip remontowych. Pod cienką warstwą ziemi same cegły i gruz.
hesus Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 Taki link znalazłem: http://jewish.sites.warszawa.um.gov.pl/s.htmJa zaś zasłyszałem, że współczesne budynki postawiono wprost na starych piwnicach, i dziś skutkuje to np. osiadaniem tychże budowli [pękające ściany, stropy, etc]. Zgadzało by się to z tym, co opowiadał mi hydraulik z mego budynku [był nim od lat 50-tych do ubiegłego roku] - ponoć chodził po tych piwnicach - czasy były takie, że wszystko się mogło przydać. Swoją drogą, mówił mi też, że jak tylko wprowadził się na miejce gdzie do dziś jest jego ex warsztat [okolice pl. Dąbrowskiego], to w rogu pomieszczenia znalazł rzeczy osobiste jakiegoś powstańca [opaska, broń krótka, pas etc.]Nie dziwi mnie ta historia, sam pamiętam, jak kiedyś w podstawówce urwaliśmy się z lekcji i penetrowaliśmy piwnicę budynku na Sienkiewicza [kolo dzisiejszego klubu Utopia, może niektórym to przybliży lokalizację]. Znaleźliśmy niemieckie okupacyjne fenigi, szczątki maski p-gaz, łuski [dziś już nie pamiętam jakie, za mały byłem]. Najciekawsze były jedne drzwi w głębi piwnicy - wyglądały jak do sejfu, z takim kolem pośrodku [ponoć był tam bank przed wojną].Szkoda, że moja świadomość była inna, ale do dziś pamiętam ten dreszczyk emocji, latarkę na płaską baterię, co to nie trzymała przyzwoicie nawet pół godziny, atmosferę tajemnicy i strachu... Pewnie dlatego teraz tu jestem i piszę :Dmam nadzieję, że wybaczycie mi tą małą dygresję...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.