von Teuto Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Enes, pamiętałem że już podobną zapinkę widziałem. Poszperałem w moim archiwum i trafiłem 100%. Znaleziono ją w Pruszczu w 1926r. podczas zakładania nowego cmentarza w grobie pewnego osobnika. Fachowcy orzekli wówczas, że pochówek odbył się między IV a V wiekiem n.ery. Jest ozdobiona srebrnymi płatkami i drobną grawurą. W grobie znaleziono więcej rzeczy przy zmarłym.Pozdrawiam.
Piorek Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Witam,Von Teuto zapinka ktora pokazales na fotce http://www.odkrywca.pl/picsforum13/inna.jpg jest bardzo podobna do zapinki ktora podnioslem niedawno http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/pliki/dscn0073.jpg to moje jak do tej pory jedyne starozytne znalezisko nie liczac rzymskiej monety.I pytanko do kolegi Stysza - mozna wiedziec jaka instytucje/muzeum reprezentujesz? Pytam nie bez powodu, jesli nie chcesz pisac na forum zapraszam na priv adres jest przy nicku.PozdrawiamPiorek
von Teuto Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Piorek, świetna zdobycz,- gratuluję! Do wypowiedzi Stysz'a ustosunkuję się wkrótce, jak znajdę trochę czasu. Teraz tylko: największymi rabusiami grobów są archeolodzy,- NIESTETY ! Oczywiście, że zdarzają się wyjątki,- czyli reguła.
Piorek Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Dzieki Von Teuto :)Jestem gotow oddac ta zapinke w dobre" rece, warunek jeden - musze miec 100% ze nie bedzie gnila w jakims magazynie, w przeciwnym razie niech lezy u mnie i czeka na lepsze czasy.Pzdr.PiorekP.S. Nie jest na sprzedaz lub wymiane !!!
SP17 Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Moją figurka nie zainteresowało się ani muzeum w Gdańsku, ani w Poznaniu, ani we Wrocławiu. Jedynie Anglicy wyrazili wielkie zainteresowanie.
Enes Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Witam ponownie, von Teuto bardzo ciekawe informacje, dołączam zbliżenie bransoletki. I obok coś ,co znalazłem w szufladzie możliwe ,że również jest to część fibuli. Pozdrawiam
von Teuto Napisano 27 Listopad 2005 Napisano 27 Listopad 2005 Witam Panów !SP17, fragment fibuli jest podobny do zapinki na zamieszczonej fotce. Brąz powlekany srebrem, znaleziono ją na cmentarzysku Gotów odkrytego przez spychacze podczas kładzenia dużej rury" w Daniłowie Małym, II W. N.E.Enes,dzięki za powiększenie, teraz widać tę Runę wyraźniej.To drugie może być zakończeniem (podstawą) zapinki, porównaj z załączonym zdjęciem.Serdecznie Panów pozdrawiam.
pr00f Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Do zdjecia nr 2 daje link, bo za duza rozdzielczosc...http://www.poszukiwanieskarbow.slp.pl/Forum/files/pr00f_fibulka_skan_2.jpg
pr00f Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Hmm no jest to fibula z grupy 3. Oto link do jej rysunku http://fibule.newworldltd.org/obrazki/Allmgren%20(Grupa%20III)%20046.jpgpozdrawiam
von Teuto Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Znaleziony ostatnio przedmiot (srebro), według relacji odkrywcy, w pobliżu średniowiecznego muru jednego z europejskich miast ,- co to jest?, waszym zdaniem?
von Teuto Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Tak wygląda jak jest zamknięta.Pozdrawiam.
von Teuto Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 Tym razem przedmiot nie jest antykiem (przełom 18 19 wieku. Znalazłem to puzderko" w lesie. Kto zgadnie do czego to służyło?
von Teuto Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Wypada mi wyjaśnić do czego to wyżej służyło. W środku, jak to znalazłem, był głębuszek owczej wełny, nasączało się ją eterycznymi olejkami czy trzeźwiącymi solami i.... wąchało. Zbieranie wojennego szrotu zarzuciłem już b.dawno temu, wolę siedzieć w archiwach, pociągać koniaczek, i po tym udawać się na pewniaka tam gdzie jeszcze nikt nie był np. w miejsce gdzie kiedyś stał gród, a teraz są uprawne pola i znajdować drobiazgi podobne do tego na zdjęciu :)).Pozdrawiam miłośników staroci!v.T.
VanWorden Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Witam!Von Teuto - specjalizuję się w takich właśnie starożytnościach" więc jakbyś miał ochotę na jakiś wspólny wypad to daj znać..PozdrawiamVW
von Teuto Napisano 9 Grudzień 2005 Napisano 9 Grudzień 2005 Witam Cię Van Worden !Chętnie,- ale nie w tym roku, w następnym to najwcześniej późną wiosną. Mam pewne zobowiązania które muszą wypełnić. Wyślę do Ciebie majla.Pozdrawiam.v.T.
Stysz Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Witam,W kwestii wyjaśnienia.Nie jestem przeciwko prywatnym kolekcjom, o ile podlegać one będą kontroli konserwatorskiej. Jak ktoś chce niech trzyma w domu starożytne znaleziska. Jednak droga ich pozyskiwania i zbywania musi być pod kontrolą Państwa, a to dlatego, że stanowią one Nasze Wspólne Dziedzictwo. Kwestia pozyskiwania zbytków w drodze poszukiwań musi być uregulowana, nawet jeśli pochodza z warstwy ornej". Zniszczona warstwa stanowiska archeologicznego nie może stanowić prywatnej kopalni zabytków, którymi można potem dowolnie handlować i wywozić za granicę. Daleki jestem od karania poszukiwaczy i zabraniania im uprawiania miłego hobby, ale nie może ono naruszać interesów ogólnospołecznych, a obecnie narusza. Jeśli osoba, która chce takie przedmioty odnajdywać zagwarantuje, że nie niszczy zabytkowego zespołu zabytku jakim jest stanowisko archeologiczne, np egzaminem i licencją, oraz zobowiąże się do ich zgłaszania, dokumentowania i konserwacji oraz, pozwoli na dokonywanie opracowań naukowych tych znalezisk, tekże ich zwiedzanie (chocby w formie okresowej wystawy pod czyimś patronatem). To nie mam nic przeciwko posiadaniu własnych prywatnych kolekcji takich znalezisk.Przynajmniej takie jest moje prywatne zdanie.A co do mnie.Jestem archeologiem z wykształcenia i zajmuję między innymi dokumentowaniem zabytków i to w dość nowoczesnej formie jak na waruki Polskie. I reprezentuję wyłacznie własną firmę i osobę. Ale to chyba nie miejsce na reklamę.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.