Skocz do zawartości

starożytne

KacperW.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Enes,
pamiętałem że już podobną zapinkę widziałem. Poszperałem w moim archiwum i trafiłem 100%. Znaleziono ją w Pruszczu w 1926r. podczas zakładania nowego cmentarza w grobie pewnego osobnika. Fachowcy orzekli wówczas, że pochówek odbył się między IV a V wiekiem n.ery. Jest ozdobiona srebrnymi płatkami i drobną grawurą. W grobie znaleziono więcej rzeczy przy zmarłym.
Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,
Von Teuto zapinka ktora pokazales na fotce http://www.odkrywca.pl/picsforum13/inna.jpg jest bardzo podobna do zapinki ktora podnioslem niedawno http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/pliki/dscn0073.jpg to moje jak do tej pory jedyne starozytne znalezisko nie liczac rzymskiej monety.
I pytanko do kolegi Stysza - mozna wiedziec jaka instytucje/muzeum reprezentujesz? Pytam nie bez powodu, jesli nie chcesz pisac na forum zapraszam na priv adres jest przy nicku.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Piorek,
świetna zdobycz,- gratuluję!

Do wypowiedzi Stysz'a ustosunkuję się wkrótce, jak znajdę trochę czasu. Teraz tylko: największymi rabusiami grobów są archeolodzy,- NIESTETY ! Oczywiście, że zdarzają się wyjątki,- czyli reguła.
Napisano
Dzieki Von Teuto :)
Jestem gotow oddac ta zapinke w dobre" rece, warunek jeden - musze miec 100% ze nie bedzie gnila w jakims magazynie, w przeciwnym razie niech lezy u mnie i czeka na lepsze czasy.
Pzdr.
Piorek

P.S. Nie jest na sprzedaz lub wymiane !!!
Napisano

Moją figurka nie zainteresowało się ani muzeum w Gdańsku, ani w Poznaniu, ani we Wrocławiu. Jedynie Anglicy wyrazili wielkie zainteresowanie.

Napisano

Witam ponownie, von Teuto bardzo ciekawe informacje, dołączam zbliżenie bransoletki. I obok coś ,co znalazłem w szufladzie możliwe ,że również jest to część fibuli. Pozdrawiam

Napisano

Witam Panów !

SP17,
fragment fibuli jest podobny do zapinki na zamieszczonej fotce. Brąz powlekany srebrem, znaleziono ją na cmentarzysku Gotów odkrytego przez spychacze podczas kładzenia dużej rury" w Daniłowie Małym, II W. N.E.

Enes,
dzięki za powiększenie, teraz widać tę Runę wyraźniej.To drugie może być zakończeniem (podstawą) zapinki, porównaj z załączonym zdjęciem.
Serdecznie Panów pozdrawiam.

Napisano
Do zdjecia nr 2 daje link, bo za duza rozdzielczosc...
http://www.poszukiwanieskarbow.slp.pl/Forum/files/pr00f_fibulka_skan_2.jpg
Napisano
Hmm no jest to fibula z grupy 3. Oto link do jej rysunku
http://fibule.newworldltd.org/obrazki/Allmgren%20(Grupa%20III)%20046.jpg
pozdrawiam
Napisano

Znaleziony ostatnio przedmiot (srebro), według relacji odkrywcy, w pobliżu średniowiecznego muru jednego z europejskich miast ,- co to jest?, waszym zdaniem?

Napisano

Wypada mi wyjaśnić do czego to wyżej służyło. W środku, jak to znalazłem, był głębuszek owczej wełny, nasączało się ją eterycznymi olejkami czy trzeźwiącymi solami i.... wąchało.
Zbieranie wojennego szrotu zarzuciłem już b.dawno temu, wolę siedzieć w archiwach, pociągać koniaczek, i po tym udawać się na pewniaka tam gdzie jeszcze nikt nie był np. w miejsce gdzie kiedyś stał gród, a teraz są uprawne pola i znajdować drobiazgi podobne do tego na zdjęciu :)).
Pozdrawiam miłośników staroci!
v.T.

Napisano
Witam Cię Van Worden !
Chętnie,- ale nie w tym roku, w następnym to najwcześniej późną wiosną. Mam pewne zobowiązania które muszą wypełnić. Wyślę do Ciebie majla.
Pozdrawiam.
v.T.
Napisano
Witam,

W kwestii wyjaśnienia.
Nie jestem przeciwko prywatnym kolekcjom, o ile podlegać one będą kontroli konserwatorskiej. Jak ktoś chce niech trzyma w domu starożytne znaleziska. Jednak droga ich pozyskiwania i zbywania musi być pod kontrolą Państwa, a to dlatego, że stanowią one Nasze Wspólne Dziedzictwo.

Kwestia pozyskiwania zbytków w drodze poszukiwań musi być uregulowana, nawet jeśli pochodza z warstwy ornej". Zniszczona warstwa stanowiska archeologicznego nie może stanowić prywatnej kopalni zabytków, którymi można potem dowolnie handlować i wywozić za granicę. Daleki jestem od karania poszukiwaczy i zabraniania im uprawiania miłego hobby, ale nie może ono naruszać interesów ogólnospołecznych, a obecnie narusza.

Jeśli osoba, która chce takie przedmioty odnajdywać zagwarantuje, że nie niszczy zabytkowego zespołu zabytku jakim jest stanowisko archeologiczne, np egzaminem i licencją, oraz zobowiąże się do ich zgłaszania, dokumentowania i konserwacji oraz, pozwoli na dokonywanie opracowań naukowych tych znalezisk, tekże ich zwiedzanie (chocby w formie okresowej wystawy pod czyimś patronatem). To nie mam nic przeciwko posiadaniu własnych prywatnych kolekcji takich znalezisk.

Przynajmniej takie jest moje prywatne zdanie.

A co do mnie.
Jestem archeologiem z wykształcenia i zajmuję między innymi dokumentowaniem zabytków i to w dość nowoczesnej formie jak na waruki Polskie. I reprezentuję wyłacznie własną firmę i osobę. Ale to chyba nie miejsce na reklamę.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie