Skocz do zawartości
  • 0

Celownik WP

dw160

Pytanie

Napisano
Ostatnimi czasy znalazłem ( jak zwykle bez fotki --- choć już niedługo będzie aparat) celownik, napis WP". trzon długi na ok. 10cm. Stalowy, tak jak reszta. Góra okrągła śr. ok. 12 cm. (tak piszę około bo jest tylko część kółka). Wydaje mi się,że w środku było jeszcze jedno kółko, wystają ząbki.
Może macie jakieś fotki dla porównania. Od czego ten celownik? Jak będzie OK to dam znać.
Z góry dziękuję.
pozdrawiam

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fakt torchę się niezrozumieliśmy w mailach ;) Przyznam że też spotykam się pierwszy raz z dwoma opcjami kształtu celownika. Tyle że jak wspomniał już DTH do tej pory raczej widziałem taką z jednym pierścieniem. Czym jest druga ? Cięzko powiedzieć - a fotka która jest z mojeej strony kiedyś była aukcją na allegro - ze 2,3 lata temu. Niestety nie mam pojęcia co to było.

Napisano
wysłałem maila do Bolasa, twierdzi że to oryginał, a z allegro to kopia. Przydałoby się sprawdzić, jak wyglądały celowniki plot produkowane po wojnie. Literkami WP były też sygnowane elementy wyposażenia wojskowego produkowane po wojnie. Mam pokrywkę od garnka sygnowaną WP, orłem bez korony. W instrukcji do rkm wz28 nie ma niestety wizerunku celownika plot.
Napisano
Maksikasek proponowałbym że byś nie pisał takich bzdur ... wcale Ci tak nie napisałem ... wysłałeś mi fotki kopii drewnianego wnętrza do pudełka na celownik plot do rkm wz.28 i fotkę oryginalnego pudełka z pytaniem które jest które ? Wiec napisałem że to drewno z allegro to kopia (bo tak jest i tak to sprzedaje własciciel), a tamto pudełko którego fotka juz jest wstawiona to oryginał. Więc prośba o nieprzekręcanie moich wypowiedzi OK ?
Napisano
Teraz dopiero zobaczylem, ze Twoj maxikazek ma inna pajeczynke, dla mnie to jakies kombinowane jest, w zyciu czegos takiego nie widzialem, same oczko" kojarzy mi sie z niemczyzna, klasyczne polskie bylo takie, jak na mojej focie powyzej.
Napisano
Slaba fotka, wiec trudno jednoznacznie stwierdzic, ale dla mnie to srodkowe oczko, to jakas lipa. Zreszta ma jakis odmienny kolor, choc moga byc to refleksy od flesza.Bez niego, wszystko byloby, jak w standardzie.
Napisano
niemczyzna ani ruski to nie jest. tamte miały więcej wewnętrznych kręgów i inny uchwyt. ta moj afotka ze strony www.wpk.p.lodz.pl/.../ karabiny/rkm.htm
przydałoby się to wyjasnić.
Napisano
Ostatnimi czasy znalazłem ( jak zwykle bez fotki --- choć już niedługo będzie aparat) celownik, napis WP". trzon długi na ok. 10cm. Stalowy, tak jak reszta. Góra okrągła śr. ok. 12 cm. (tak piszę około bo jest tylko część kółka). Wydaje mi się,że w środku było jeszcze jedno kółko, wystają ząbki.
Może macie jakieś fotki dla porównania. Od czego ten celownik? Jak będzie OK to dam znać.
Z góry dziękuję.
pozdrawiam
Napisano
Czy nikt z szanownego grona kolegów nie wie. Szukałem w inernecie, ale nic nie mogłem znależć.
Dajcie jakieś linki. Proszę.
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie