Skocz do zawartości

Ostatni Bastion" - nowa grupa reko !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Chciałbym doniesć o powstaniu nowego stowarzyszenie o nazwie Ostatni Bastion". Działalnosc obejmuje również rekonstrukcję postaci niemieckich żołnierzy z okresu ostatniego roku wojny aż do jej zakończenia w 45.
Grupa działa w Trójmiescie. Jest nas na razie 5 osób. odtwarzamy Regiment Grenadierów FELDHERRNHALLE". Ostatki tej dywizji, te które nie zdążyły uciec na Węgry zostały zgniecione podczas wyzwalania Gdyni, Sopotu i Gdańska. Nie jest to dywizja SS, i dlatego może być alternatywą dla chcących spróbować czegos innego.
Oficjalnie chcemy wystartować 1 marca.
Do końca roku powstanie nasza stronka intern. gdzie będzie więcej informacji na nasz temat.
W związku z tym poszukujemy chętnych, głównie z Polski Północnej którzy chcieliby wstąpic w nasze szeregi.
Na razie to tyle.
Piszcie na mejla.
Pozdrawiam.
FRANZ

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 weeks later...
Witam
W listopadzie złozylismy wniosek o rejestracje naszego stowarzyszenia.
Pracujemy także nad naszą stronką, która będzie gotowa na 1 stycznia.

Zapraszam do odwiedzin jak i do wstąpienia w nasze szeregi.
pozdrawiam.

www.ostatnibastion.z.pl

• 2 weeks later...
Ciekawa strona, życzę powodzenia
Z jednej strony cieszy rozwój rekonstrukcji w Polsce, z drugiej strony niepokoi troche fakt, że coraz więcej młodych Polaków wykazuje żywe zainteresowanie tradycjami wojskowymi III Rzeszy.
Myśle, że gdyby zyli w 50-60 lat wczesniej ten entuzjazm byłby zdecydowanie mniejszy
Mimo wszystko gratuluje nowym zapaleńcom

• 3 weeks later...
Odwiedziłem stronę internetową nowej grupy, to znaczy waszej grupy, ogladnąlem galerie ze zdjęciami, hmm...nie chciałbym walnąć jakiejś gafy, czy działacie może w ramach jakiejś organizacji ludzi sprawnych inaczej" i reco traktujecie jako formę terapii zajęciowej. Jeżeli tak to całym sercem jestem z wami, nie ma co się wstydzić podeślijcie jakiś link z numerem konta, widać że potrzebujecie jakiejś drobnej pomocy przy umundurowaniu, do kolby też warto by było wsadzić jakiś odlewik. Myśle że jest wielu ludzi dobrej woli chętnych do stworzenia takiej anonimowej grupy wsparcia. Gorąco zachęcam

Hehehe poprzedni komentaż bombowy! Do grupy wsparcia się dołaczę!

A co do samej grupy to tak się składa że grupa popełniła plagiat i praktycznie zerżnęła regulamin mundurowy http://www.ostatnibastion.freevat.com/mundiekwip/wyp7.htm z innej strony http://hohenstaufen.regalia-uniform.com/. Autora regulaminu znam i jak sprawa się rozeszła to stwierdził iż stało to się bez jego zgody i Ostatni bastion" nawet nie raczył odpisać na maila w tej sprawie.
Panie Kikifas jak się ma takie złodziejstwo do zapisu na waszej stronie który mówi iż strona jest waszą własnością i powielanie jej jest zabronione?

Kolega Vilkaloki raczy żartować , a ja poważnie. Jeżeli nawet podkradli albo pożyczyli sobie regulamin to proszę przymknąć oko. Dobrze że czerpią z najlepszych wzorców, a nie błądzą po omacku. I tak zrobili ogromną robotę, ludziom, w pewnym sensie ociężałym niełatwo jest wymyślić wszystko od podstaw. Przepraszam pana Kikifasa że kiedyś niepotrzebnie się uniosłem, wiem że wybuchy sprawiają ogromną frajdę, ale lepiej jak zajmują się tym profesjonaliści, oczy i ręce są bardzo ważne i niewolno ich narażać na uszkodzenia. Moja uwagę,na waszej stronie, przykuło ciekawe połączenie Reenactingu z modelarstwem. Kiedyś polemizowałem na temat figurek Dragona", tutaj na zdjęciach zauważyłem kukiełki, właściwie kukły w skali 1:1. Otóż jest to rodzaj dioramy, a scena rozgrywa się w ziemiance. Jeden sołdat-kukiełka" z kudłatą czupryną, siedzi przy maszynie do pisania, drugi natomiast smacznie śpi na pryczy. Cała scena zaaranżowana została ze smakiem", wnętrze bogato wyposażone w różne artefakty. Ciekawe, czy to jest wasza samodzielna praca? Czy kukiełki zostały wykonane z papier-mache?
Olek

Tak bez urazy ,to z Waszym wyglądem , raczej powinniscie odtwarzac jakąś formacje wschodnia walczaca po stronie III Rzeszy ! Czy był moze jakis legion złożony z np Mongołów ?
Taka drobna sugestia z mojej strony !

Podajcie nr konta na ktory mozna wpłacać datki na Waszą fundację.

pzdr

Pik wstyd mi za Ciebie!! Tyle się teraz mówi o tolerancji a Ty drwisz z osób upośledzonych umysłowo... Mamy XXI wiek ciemna maso. A oni się starają: w ramach terapii zajęciowej prowadzą dzialalnośc rekonstrukcyjną i modelarską. Może nie wychodzi im wszystko tak jak powinno ale się starają a to najważniejsze. Niemcy mawiają: Alle Anfang ist schwer".

A co do samej rekonstrukcji to zawsze warto zadbać o realia historyczne. Jako iż wasza rekonstrukcja przypomina na zdjęciach w dużej mierze działalnośc kłusowniczą dlatego proponuję zmienić rekonstruowaną jednostkę na Sondernregiment Dirlewanger jako iż ta jednostka składała się w dużej mierze właśnie z kłusowników i na początku była tak nazywana. Pozdrawiam całą grupę i życzę samozaparcia w walce z choroba i dążeniu do doskonałości!

Zostałem tu wezwany więc napiszę kilka słów.
Grupa powstała w listopadzie, a wiec działa niespełna 3 miesiące. Na dzień dzisiejszy jest nas już 5-ciu, co zważywszy na krótki okres istnienia jest dużym sukcesem.
Co do ubioru... cóz ... nie od razu Kraków zbudowano.
Przyczepianie się do tego jest w istocie smutne. Dlatego drodzy panowie pokażcie co wy macie, wtedy możemy pogadać. Wysmiewanie się za plecami swiadczy o waszym poziomie totalnego bezmózgowia. Zapewne sami biegacie w szwedach i spotykacie sie raz na pół roku nazywajac się dzwięcznie Grupa rekonstrukcyjną". I to zapewne jakąs wielce znaną: np. grupa SS Adolf Hitler licząca ... 4 członków. Ha,ha,ha. Badziewiacy!!!
Nasza grupa, choć nowa i dopiero w fazie formowania jak i kompletowania wyposażenia ma za soba wielkie zaplecze logistyczne.
10 hektarów pól i lasów, skansen kilkunastu wiejskich budynków z drewna. System podziemnych ziemianek i tuneli (największy z 50 metrowym korytarzem i podziemna salą na końcu z ok.40 m2) Na wiosnę kopiemy system umocnień naziemnych z okopami i drutami kolczastymi.
A wy co.....? Biegacie po państwowych lasach.
Koledzy Vikaloki, pik78 i reszta wysmiewaczy... . Jestescie za cieńcy żeby nam podskoczyć. I zobaczycie nasze rekonstrukcje nie będa dla widzów, tylko dla nas samych, rekonstruktorów z pasją. Braki da się nadrobić. A wam niedługo kopary opadną. Niech tylko przyjdzie odwilż......

Tak sobie czytam wypowiedzi Sz.P. Krytyków i nachodzi mnie jedna myśl: czy jeśli chce się zostać rekonstruktorem w Polsce, to trzeba od razu kupić sobie kompletny mundur ze Sturma/ATF/Hero? Bo doczepiacie się wszystkiego. Może Was stać na kupno całego munduru, a potem używanie do wszystkich ćwiczeń/manewrów, ale widać kol. Kikifas należy do najliczniejszej grupy rekonstruktorów czyli tych, którzy zarabiają normalnie (czyt. mizernie). Więc doczepianie się do świeżej" grupy o to, że używa butów niewojskowych na ćwiczeniach jest deczko nie na miejscu...

Proponowanie odtwarzania Dirlewagnerowców - miało być śmieszne? To możę jeszcze lepszy dowcip - odtwarzanie straży z KL. Genialne, śmieszne, super dowcip...

Panie Maulwurf - Ostatni Bastion odtwarza okres 44-45. I nawet w tak słabym źródle jak Gazety Wojenne" znajdziesz zdjęcia Niemców z długimi włosami. Co niektórych zdziwi - pod koniec wojny, niemieccy żołnierze nie golili się codziennie i nie odwiedzali fryzjerów! Aha, i krawcy też już nie dbali czy przez plecy leci szew...

Temat był o nowej grupie rekonstrukcyjnej, a nie o radach pt. Odtwarzajcie Mongołów"

Pozdrawiam

Przeczytajcie opis ich ostatniej rekonstrukcji http://ostatnibastion.freevat.com/zdjecia/grupy/08-01-06/08-01-06.htm w której dokonali... działań przeciwpartyzanckich oraz pacyfikacji wioski (!) Czy na tym polega idea rekonstrukcji?

BEZ KOMENTARZA !!!

Szanowny Kikifasie. Każdy jest kowalem własnego losu i odpowiada za własne czyny. Jeśli ktoś ma taki, a nie inny start w rekonstrukcji jak wy: obrażanie na jednym z forów uznanej grupy rekonstrukcyjnej oraz kradzierz dorobku intelektualnego innej grupy (tego tematu jakoś nie raczyłeś poruszyć, czyżby ustosunkowanie się do tego zarzutu było kłopotliwe?) to musi się liczyć z krytyką. I więcej pokory... sami jesteście nikim przy tych których krytykujecie.

Szanowny Towarzyszu Iwanie. Nie należy mierzyć własnych sił na zamiary. Wiadomo nie od dziś że rekonstrukcja historyczna jest bardzo kosztowną pasją. Gen. Edwin Rozłubirski w swej ksiażce Cień spadochronu" napisał iż nie każdy musi skakać ze spadochronem. Niektórzy nie mają na to warunków zdrowotnych... inni którzy by mogli nie są tym nawet zainteresowani. Tak naprawdę to kwestia charakteru. I tak samo jest z rekonstrukcją. Nie każdy musi być reenactorem. Nie każdego na to stać. Więc jesli kogoś nie stać to niech tego nie robi. Nie czyni go to gorszym. Tymbardziej że są tacy których stać a nie chcą i im to żadnej ujmy też nie przynosi. Są inne szlachetne pasje którym można się oddanać z mniej zasobnym portwelem. Można zbierać figurki Dragona, być modelarzem czy choćby malować piękne obrazki z grenadierami z Feldhernhale. Lepiej być dobrym w takiej pasji niż być kiepskim przebierańcem, bo tego co widziałem na zdjęciach reenactingiem nazwać nie można.

Coż Horst... do tego piałem proponując rekonstrukcję Sondernregiment Dirlewanger który wsławił się właśnie wyjątkową brutalnościa w czasie takich działań. Cieszę się że ktoś się wreszcie tego doczytał na ich stronie.

Mam teraz tylko nadzieję iż okoliczni mieszkańcy gdy już dotrze do nich szlachetna idea rekonstrukcji w wydaniu GRH Ostatni Biuston" sami ją podchwycą i w ramach rekonstrukcji oddziału partyzanckiego spacyfikują widłami, siekierami i sztchetami z płotów dzielnych gernadierów tak iż wszyscy otrzymają odznakę za rany w złocie.

I wyszło szydło z worka. Rekonstrukcja - generalnie tak, popieramy, Niemiecka mniej ale też. Niestety Niemcy pacyfikowali wsie. Czyli co, rekonstrukcja szpitala polowego WH czy kuchni polowej ?
Swoją drogą, nie słyszałem żeby panowie z 7AA rekonstruowali pacyfikowanie. Choć pewnie annały historyczne odtwarzanej przez nich jednostki zawierają wpisy o Kampf mit Banditen" czy Banditendorf".

Drodzy Panowie. Z waszych postów rozumuje że ewolucja grupy to pojecie wam obce. Idąc rozumowaniem szanownego Vikaloki każdy początkujący renactors jest na samym początku spalony. Kto nie ma porządnych ciuchów niech się zajmie modelarstwem. Czyli siedzcie w domu 10 lat, aż nazbieracie kaske na super sprzęty a dopiero potem wyjdzcie na swiatło dzienne. Otórz nie. Pomimo krytyki grupa ma się dobrze i z tym co mamy zamierzamy się swietnie bawić. Zanim stuknie nam 40-tka. Robimy to w swoim gronie i za swoje pieniążki. I co najważniejsze na swoim terenie. Cała wioska to nasz teren zabawy. Nie ma tam mieszkańców bo to prywatny teren.
Jedno tylko przyznaje, z ta pacyfikacją to chyba nasz moderator przesadził. Ok. Zmienimy to.
Swoją drogą jak mamy się bawić? Zbierać grzyby. Na Bzurze też strzelają do Polaków i co ... ktos tego zakazuje.

A tak właściwie to takie typowo polskie... Winny jest moderatyor który o tym napisał a nie kretyn który w to sie bawił... Jak chorą wyobraźnie trzeba mieć żeby bawić siew pacyfikację wsi? Co dalej? Rekonstrukcja wieszania na latarni? Dzień z życia KL"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie