Skocz do zawartości

jakie ksiązki ukazują przezycia z powstania warszawskiego?

revolt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wlasnie czytam Białoszewskiego pamiętnik z powstania warszawskiego" i interesują mnie przezycia innych ludzi którzy prszeszli piekło powstania. jeśli znacie jakieś to zapodajcie tytuły nie ukrywam że potrzebuje tych pozycji do pracy maturalnej:D
Napisano
Masz tu czytania na miesiac;)
http://www.1944.pl/index.php?a=site_archiwum&STEP=02

Ja sobie cenie rowniez Mrowke na Szachownicy" Jana Kurdwanowskiego, mozesz tez zaczac od razu, bo cala jest w necie;)www.kurdwanowski.pl
Napisano
revolt, była kiedyś konferencja naukowa o powstaniu warszawskim w literaturze polskiej i wygłoszone wówczas referaty wyszły drukiem. Utworów literackich o powstaniu jest multum - po prostu są nie do ogarnięcia. Wspomnień również wyszło multum - zarówno żołnierzy, jak i cywili.
By się w tym wszystkim nie utopić", lepiej sięgnąć wpierw po artykuły czy syntezy omawiające ogólnie te zagadnienia, np. od strony literatury pięknej są to m.in.:
- Jan Marx, Powstanie warszawskie w literaturze pięknej, Odrodzenie" 1984, nr 31, s.7; nr 32, s.6-7
- T.Sołtan, Ze skrzydłami mitu. Powstanie w zwieciadle literatury, Kierunki" 1984, nr 32, s.6-7
- E.Łoch, Kult faktu. Kilka uwag o powstaniu warszawskim w prozie, Akcent" 1984, nr 3, s.112-119

Sztandarowym dziełem literatury pięknej o powstaniu jest powieść Romana Bratnego pt. Kolumbowie. Rocznik 20. , a także cykl opowiadań Jerzego Stefana Stawińskiego, na podstawie których powstał chociażby Kanał" Wajdy (scenki z powstania zawiera także powieść Stawińskiego Młodego warszawiaka zapiski z urodzin" - również nakręcono na jej podstawie film, pt. Urodziny pewnego warszawiaka") - osnutych w dużej mierze na przeżyciach autora.
Temat rzeka...

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
no wiesz Iłza jest takim zadupiem ze jak wszedłem do biblioteki to znalazłem tylko ksiażki z okresy błędów i wypaczeń:) Kolumbów" mam, kanał spróbuje załatwić:)
Napisano
Stanisława Lewandowska, Powstanie Warszawskie 1944. różne wspomnienia np. Listy niemieckiego porucznika z płonącej Warszawy, wspomnienia niemieckiego oficera sztabowego z powstania warszawskiego.
Napisano
Revolt, nic na to nie poradzę - chciałem dobrze :-)))
Łukasz - Ty to masz jeszcze więcej do roboty niż revolt z tym tematem (zalecana duża selektywność :-)), poczynając chociażby od poezji żołnierskiej (np. legionowej) i pacyfistycznej literatury popierwszowojennej (chociażby słynne Na zachodzie bez zmian" Remarque'a). Mi osobiście bardzo podoba się wiersz Johna McCrae Na polach Flandrii":

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie,
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

PS: Znalazlem tlumaczenie, nie wiem niestety czyje.
Polecam uwadze - w koncu dzis Wigilia Wszystkich Swietych...

Na polach Flandrii lany makow rosna,
miedzy krzyzami zakwitaja wiosna.
To nasze miejsce, a w gorze spiewaja
dzielne skowronki, co trwogi nie znaja,
chociaz huk armat rozrywa niebosklon.

Mysmy juz martwi. Zdecydowal los, kto
utraci zycie, a zylismy prosto.
Wczoraj kochali, dzisiaj spoczywaja
Na polach Flandrii

Wez z martwej dloni znicz i uchwyc mocno,
on plonie przeciw wrogom. To co
czulismy, niech dzis przezywaja
ci, co wciaz walczac, przy nas wiernie trwaja.
Nie dla nas spokoj, chociaz maki rosna
na polach Flandrii.

Warto chyba rozpatrzeć ten temat żołnierski w dwóch aspektach - z jednej strony wzorce żołnierskie, z drugiej - nurt pacyfistyczny.
Napisano
Whatfor - poprawny tytuł przypomniał mi się już po wrzuceniu posta, ale i tak dzięki za zwrócenie uwagi - nie można mieszać innym w głowach :-)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Kolega Whatfor jak zwykle skromny, więc ja to zrobię.
Jarząbek. :-)

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
Napisano
http://www.whatfor.prv.pl/

a tak w zasadzie to czy toto się czymś różni? Bo ostatnio szlag mi trafił kompa i akurat historyczne się nie zbekapowały.
  • 2 months later...
Napisano
witam czy ktos zna jakas pozycje na temat Powstania Warszawskiego we wspomnieniach i pamietnikach żołnierzy niemieckich.Mam za soba takie pozycje jak Pamietniki żołnierzy Baonu Zośka, Zośka i Parasol,Powstanie Warszawskie aut L.M.Bartelski,Baszta K3 Walczy
przymierzam sie teraz do pozycji Na Górnym Czerniakowie
Jesli ktos zna jakies dobre pozycje prosze o podanie tyt.z góry dziekuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie