revolt Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 wlasnie czytam Białoszewskiego pamiętnik z powstania warszawskiego" i interesują mnie przezycia innych ludzi którzy prszeszli piekło powstania. jeśli znacie jakieś to zapodajcie tytuły nie ukrywam że potrzebuje tych pozycji do pracy maturalnej:D
DTH Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Masz tu czytania na miesiac;)http://www.1944.pl/index.php?a=site_archiwum&STEP=02Ja sobie cenie rowniez Mrowke na Szachownicy" Jana Kurdwanowskiego, mozesz tez zaczac od razu, bo cala jest w necie;)www.kurdwanowski.pl
Łukasz Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Ty, revolt też masz militarny ustny polski?! :-D
revolt Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 tak:) chwała,strach i niemoc w ciągu 63 dni powstania warszawskiego na przykładzie literatury i sztuki:)
Paweł80 Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 publikacje IPN nie miałem książki w rękach ale chyba Was zainteresuje http://www.ipn.gov.pl/pub_swiad_powstanie.html
Leuthen Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 revolt, była kiedyś konferencja naukowa o powstaniu warszawskim w literaturze polskiej i wygłoszone wówczas referaty wyszły drukiem. Utworów literackich o powstaniu jest multum - po prostu są nie do ogarnięcia. Wspomnień również wyszło multum - zarówno żołnierzy, jak i cywili.By się w tym wszystkim nie utopić", lepiej sięgnąć wpierw po artykuły czy syntezy omawiające ogólnie te zagadnienia, np. od strony literatury pięknej są to m.in.:- Jan Marx, Powstanie warszawskie w literaturze pięknej, Odrodzenie" 1984, nr 31, s.7; nr 32, s.6-7- T.Sołtan, Ze skrzydłami mitu. Powstanie w zwieciadle literatury, Kierunki" 1984, nr 32, s.6-7- E.Łoch, Kult faktu. Kilka uwag o powstaniu warszawskim w prozie, Akcent" 1984, nr 3, s.112-119 Sztandarowym dziełem literatury pięknej o powstaniu jest powieść Romana Bratnego pt. Kolumbowie. Rocznik 20. , a także cykl opowiadań Jerzego Stefana Stawińskiego, na podstawie których powstał chociażby Kanał" Wajdy (scenki z powstania zawiera także powieść Stawińskiego Młodego warszawiaka zapiski z urodzin" - również nakręcono na jej podstawie film, pt. Urodziny pewnego warszawiaka") - osnutych w dużej mierze na przeżyciach autora. Temat rzeka...PozdrawiamLeuthen
revolt Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 no wiesz Iłza jest takim zadupiem ze jak wszedłem do biblioteki to znalazłem tylko ksiażki z okresy błędów i wypaczeń:) Kolumbów" mam, kanał spróbuje załatwić:)
Frozzer Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 ja czytałem pamietniki baonu zośka" - zbiór poszczególnych wspomnień tegoż baonu
a.korbaczewski Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Stanisława Lewandowska, Powstanie Warszawskie 1944. różne wspomnienia np. Listy niemieckiego porucznika z płonącej Warszawy, wspomnienia niemieckiego oficera sztabowego z powstania warszawskiego.
Łukasz Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Obraz żołnierza XX wieku na przykładzie literatury i sztuki"- mój temat na mateurę ustną z j. polskiego. :) Pozdrawiam, Łukasz
Leuthen Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Revolt, nic na to nie poradzę - chciałem dobrze :-)))Łukasz - Ty to masz jeszcze więcej do roboty niż revolt z tym tematem (zalecana duża selektywność :-)), poczynając chociażby od poezji żołnierskiej (np. legionowej) i pacyfistycznej literatury popierwszowojennej (chociażby słynne Na zachodzie bez zmian" Remarque'a). Mi osobiście bardzo podoba się wiersz Johna McCrae Na polach Flandrii":In Flanders Fields In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie, In Flanders fields. Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields. PS: Znalazlem tlumaczenie, nie wiem niestety czyje. Polecam uwadze - w koncu dzis Wigilia Wszystkich Swietych... Na polach Flandrii lany makow rosna, miedzy krzyzami zakwitaja wiosna. To nasze miejsce, a w gorze spiewaja dzielne skowronki, co trwogi nie znaja, chociaz huk armat rozrywa niebosklon. Mysmy juz martwi. Zdecydowal los, kto utraci zycie, a zylismy prosto. Wczoraj kochali, dzisiaj spoczywaja Na polach Flandrii Wez z martwej dloni znicz i uchwyc mocno, on plonie przeciw wrogom. To co czulismy, niech dzis przezywaja ci, co wciaz walczac, przy nas wiernie trwaja. Nie dla nas spokoj, chociaz maki rosna na polach Flandrii. Warto chyba rozpatrzeć ten temat żołnierski w dwóch aspektach - z jednej strony wzorce żołnierskie, z drugiej - nurt pacyfistyczny.
Leuthen Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Uwaga w PS" jest z innej bajki - zakradła się tu przez pomyłkę (wkleiłem z innnego tekstu) :-)
whatfor Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Leuthen nie Urodziny pewnego warszawiaka" tylko Urodziny młodego warszawiaka" :)
Leuthen Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Whatfor - poprawny tytuł przypomniał mi się już po wrzuceniu posta, ale i tak dzięki za zwrócenie uwagi - nie można mieszać innym w głowach :-)PozdrawiamLeuthen
whatfor Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 To jest właśnie główną [wg mnie] wadą tego Forum: nie można modyfikować wysłanych postów... Może to ulegnie zmianie? Oby!
slw Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Kolega Whatfor jak zwykle skromny, więc ja to zrobię.Jarząbek. :-)http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
slw Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 http://www.whatfor.prv.pl/a tak w zasadzie to czy toto się czymś różni? Bo ostatnio szlag mi trafił kompa i akurat historyczne się nie zbekapowały.
major77 Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 witam czy ktos zna jakas pozycje na temat Powstania Warszawskiego we wspomnieniach i pamietnikach żołnierzy niemieckich.Mam za soba takie pozycje jak Pamietniki żołnierzy Baonu Zośka, Zośka i Parasol,Powstanie Warszawskie aut L.M.Bartelski,Baszta K3 Walczy przymierzam sie teraz do pozycji Na Górnym Czerniakowie Jesli ktos zna jakies dobre pozycje prosze o podanie tyt.z góry dziekuje
whatfor Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 O ile mi wiadomo, to żaden Niemiec nie napisał wspomnień z Powstania Warszawskiego. Woleli tym się nie chwalić - z wielu powodów...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.