Skocz do zawartości

Zdjecie z Museum w forcie na Czerniakowie

a.korbaczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to jest zdjecie z albumiku o fortach warszawskich. widze na nim panterę, stuga. sa one teraz w MWP w Wawie. Ale co to jest z lewej, jakis transporter? jest to chyba gdzies ukryte bo nie widzialem tego tam. Czy coś o tym wiecie w swej nieograniczonej wiedzy?

Napisano
dokładnie jest to transporter famo 18t odsyłam do książki Kobalczyka ,jak to z całkiem dobrze zachowanego famo zrobiono wrak w MWP
Napisano
nie tylko famo nie jest wystawione
ale tez i sdkfz 7

i jedno 251

i nikt tego niewie gdzie sa

na forcie w czesci nie dostepnej tez ich podobno niema
Napisano
już nadmieniałem w innym poście że z 15 lat temu dotykałem tam sdkfz 9 (chyba). wydawał mi się wtedy ogromny. miał slady malowania i podobno wyjeto go z wody. był w stanie bardzo dobrym. obok stał moździerz który teraz jest w MWP. ktoś mi odpisał że ciągnik jest nadal na Czerniakowie.
Napisano
NIE WYSTAWILI RÓWNIEŻ PAKA 75 MM I PODWOZIA OD KW-2 JEST JESZCZE KILKA LUF I PANCERZY OD NIEMIECKIEGO SPRZĘTU (STUG, SFH 18) ...251 REMONTUJA PODOBNO NIE WIDZIALEM JEJ NA TYŁACH FORTU (ALE FAMO STOI NIE SPRZEDALI I TROCHE NA NEGO MNIEJ PADA BO GO ZADASZYLI PROWIZORYCZNIE STELAŻ Z SIATKI MASKUJĄCEJ - SAM WIDZIAŁEM W KWIETNIU 2005)
Napisano
Wg. pracowników muzeum PAK ma w lufie czy też komorze pocisk. Stąd też nie został razem za innymi wyeksponowany.

Swoją drogą - czy to prawda że Muzeum chce się wymienić z ruskimi radziecką armatą forteczną 76,2 mm z pancerzem (z Linii Mołotowa") za polskiego boforsa plot? Jak dla mnie opłacalność tej wymiany jest dwuznaczna. Mogli nie niszczyć schronu skoro teraz chcą ją oddać...
Napisano
oni zniswzcyli ale jak by nie oni to i taqk raczej by sie nie ostala wiec co za roznica?

tadek ja chcialbym zobaczyc te ich remonty
  • 3 months later...
Napisano
trudno powiedzieć co to za machina, mam zdjęcie dobrej jakości i z bliska, to cos wygląda trochę jak koparka z kopalni odkrywkowej. sa tam tez mosty rozkładane i barki albo pontony do mostów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie