simon07 Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 Znalazłem na polu biednego kalekę... Co to za czasy? Królestwo Polskie? Kto takie nosił i czy to czapkowy ptak?
sopel69 Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Chociaż z drugiej strony na ruskiej stronie o guzikach jest dział nazwany czystoj polskoje" coś w ten deseń ;)i tam są guziki z orłem polskim w koronie podobnego do tego na piersi wiekszego bez orła dwugłowego(niestety nie ma opisu tego guzika ani daty)- więc może wojsko Królestwa Polskiego nosiło inne orzełki bez dwugłowego.Ale to tylko moja dywagacja. Trzeba poszperać albo niech ktoś się wypowie kto jest bardziej w temacie. Pozdrowiena
simon07 Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Wojsko Królestwa Polskiego? Jeden ze znajomych speców powiedział ze na 100% Wzór podobno 1840. Szukam potwierdzenia. Brak innych szczegółów...
sopel69 Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Cześć Simon jeżeli to wz. 1840 to czy (jezeli to jest z roku 1840, lub później) istniało jeszcze wtedy wojsko Królestwa Polskiego jako odrębna siła zbrojna?, dawno nie czytałem o tym okresie i mogę się mylić / ta skleroza ;)/,ale chyba po powstaniu listopadowym rozwiazano odrębną armią polską, a Królestwo Kongresowe rozwiazano . Polaków zaś wcielano do armii carskiej.W domu sprawdę, chyba że ktoś ma lepszą pamięć ;)i wcześniej napiszę.Pozdrowienia
simon07 Napisano 8 Listopad 2005 Autor Napisano 8 Listopad 2005 Dzięki Sopel, halo znawcy orzełków...
woyta Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 Dla porównania herb Królestwa Kongresowego.pzdr woyta
simon07 Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 Znalazłem na polu biednego kalekę... Co to za czasy? Królestwo Polskie? Kto takie nosił i czy to czapkowy ptak?
Pytanie
simon07
Znalazłem na polu biednego kalekę... Co to za czasy? Królestwo Polskie? Kto takie nosił i czy to czapkowy ptak?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.