Skocz do zawartości

Warsztat Rekonstruktora został doszczętnie SPALONY!

megakura

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2 XI 2005 spłonął warsztat rekonstruktora motocykli. W warsztacie znajdowały się części, narzędzia oraz motocykle militarne, nad którymi pracował.
Warsztat spłonął w całości i niewiele udało się odratować bowiem temperatura była ogromna (Jeden dyfer od motocykla poprostu spłynął ze stołu). W zbiorach motocykli znajdował się jedyny w Polsce KOEHLER ESCOFFIER 250 z 1935 roku. Motocykl był przygotowany do remontu, dużo części już było pochrmowanych. Jak wiadomo skoro motocykl, to i części są bardzo ciężko dostępne.
Poza nim spaliły się silniki, dyfry, felgi, opony, elektroniczne zapłony i różne inne wartościowe części oraz narzędzia chociażby takie jak tokarnia czy migomat.
Motocykl BMW R-71 (jeden z rzadziej spotykanych motorów w oryginale) również jest spalony.
Zdjęcia unikatów jak i innych motorów, które spłonęły można obejrzeć na stronie www.motomilitary.abc.pl

Strata wielka. Proponuje wyciągną wnioski, połączenie warsztatu z magazynem tak często się kończy i jak widać nie ma racji bytu. Ale faktycznie dopero po podobnym zdarzeniu (na mniejszą skale i jednak ugaszeniu) zrobiłem przegrupowanie. Mam obecnie 5 motocykli każdy stoi w innym lokalu. Taki kataklizm może spotkać każdego zbieracza!!!
Wojtek

Rzeczywiście wielka strata. Proszę tylko o podanie przyczyn pożaru, jak już będzie wiadomo. Po zdjęciach widać, że garaż/warsztat był zamknięty w chwili przyjazdu jednistki ratowniczo-gaśniczej. Czy początek pożaru był wewnątrz, czy w jakimś składzie przy warsztacie?? wiadomo coś na ten temat??
Stopienie aluminiowych części pojazdów w pożarach jest dosyć częste. http://osp-polczyn.nazwa.pl/galeria/pozar%20(49).JPG jest to link do zdjęcia spalonego samochodu, wszystkie aluminiowe części wytopiły się i spłynęły pod samochód, co ciekawe również żeliwne albo staliwne części były nadtopione.w zamkniętych przestrzeniach w czasie pożaru dochodzi do bardzo dużego wzrostu temperatury - czy to w domu, garażu, czy jak na tym zdjęciu - w samochodzie. Zdjęcie pochodzi ze strony http://osp-polczyn.nazwa.pl/ .

Pozdrowienia i wyrazy współczucia :(

Nie chce być złośliwy, ale kilka rzeczy mnie bardzo zastanowiło:
- motocykle, które są na zdjęciach widziałem wielokrotnie na giełdach i np. BMW na jednym ze zdjęć ma wymontowane najbardziej poszukiwane części takie jak: licznik, osprzęt kierownicy, stacyjka itd. motocykl na giełdzie był przecież cały i sprawny. Nie był w trakcie remontu, po co miał by je wykręcać.
- jestem ciekawy ile zbiorników paliwa wyleciało w powietrze przecież, chociaż w jednym musiało być paliwo
- nie wyobrażam sobie jak mogłaby się spalić tokarka. Jestem ciekawy, co ustali policja. Nie będę się za wiele rozpisywał, ale dla mnie ta sprawa jest trochę podejrzana.

bmw r -71
kochler escofier
standart touren
ural
bsa
iz
simson skuter z lat 50.

wszystkie motocykle splonely, nie byly ubezpieczone.
tokarke sam nioslem na zlom przygotowany do wywalenia, podobnie jak 2 sprerzarki, migomat, z wiertarek szlifierek zostaly bezksztaltne masy stopionego plastiku. ludzie tam wszystko poszlo w cholere, a ile tam bylo czesci!!!
samych blotnikow cala masa, wszystko gdy dostalo taka temp jest kruche jak papier - tylko na zlom.
15 lat pracy, zbieractwa poszlo z dymem w ciagu 20 min.

erns pewnie nigdy nie starales sie ubezpieczyc zabytkowego motocykla, ja probowalem i przedstwicel ubezpieczalni stwierdzil krotko bym sobie odpuscil gduyz jest to nie oplacale, - duza stawka. poza tym kto by przypuszczal ze znajdzie sie jakis gnoj ktormu przejdzie przez mysl by to spalic.

rozumiem iz polacy po aferach orlenu, rywina itp sa podejrzliwi. wierzcie mi to nie zaden przekret, manipulacja, proba naciagactwa, jestesmy grupka przyjaciol, motocyklistow jedenego z nas spotkala tragedia my teraz zcalych sil staramy sie pomoc i dlatego pukamy do kazdych drzwi z proba o pomoc. do odbudowania jest garaz oraz trzeba kupic najpotrzebnejsze narzędzia – to daje ok. 30 tys zl.

enes - zbiorniki paliwa nie muszą eksplodować!!! Widziałeś kiedyś pożar samochodu albo motocykla na żywo?? Nie chodzi mi o filmy, tylko tak, jak to wygląda w rzeczywistości. Wierz mi, że widziałem masę wypadków, gdzie nie można było rozpoznać samochodu - a jednak on nie eksplodował. Widziałem pożary samochodów, spalone motory i motorowery i też żaden nie miał rozsadzonego baku. Trochę to inaczej wygląda w rzeczywistości, niż na filmach.
a spalona blacha rzeczywiście traci swoje właściwości i nadaje się na złom :/
pozdro

PS. Wiadomo coś odnośnie przyczyn?? (nie plotki, tylko konkrety)

jeszcze raz pozdro

Dolanczam swoje glebokie wyrazy ubolewania.Jako pasjonat motocykli,wieloletni kolekcjoner i urzytkownik motocykli zabytkowych nie potrafie znalezc slow pocieszenia po tak wielkiej stracie.Osobiscie obiecuje postarac sie pomoc o co rowniez prosze pozostalych ludzi z wyobraznia i zdolnych do wspolczucia.

Szkoda słów :( Totalna załamka.Równieź składam wyrazy ubolewania :( .Znam ten ból jak mi kilka fantów zginęło i dalej nie mogę się z tego powodu otrząsnąć.Wielka szkoda nie tylko fantów ale i tego co to zbierał bo sami wiecie -kolekcjonerzy-jaki sentyment się czuje do takich żeczy.....
pozdrawiam
ubenfurer
:(

Jedza po pierwsze skąd wiesz, że go nie znam. Po drugie nikogo nie obraziłem. Po trzecie to ty mnie obraziłeś, mimo, że mnie nie znasz. Po czwarte zanim coś napiszesz przemyśl to dwa razy.

Mam nadzieje, że sprawa szybko się wyjaśni, a sprawca okaże się bardzo bogatym człowiekiem, bo będzie miał, za co płacić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie