Skocz do zawartości
  • 0

długi bagnet

dw160

Pytanie

Napisano
Witam,
znalazłem ostatnio bagnet, który ma następujące wymiary:
długość całkowita - 49cm
dł. ostrza - 35cm,
szer. ostrza - min. 2,5cm, max 3cm (na ok.trzydziestym centymetrze)
Między rękojeścią, a ostrzem (to wystające z jednej strony), ma dł. ok. 4cm i jest podwinięte w górę (w stronę rękojeści.
niestety nie widać żadnych bić.
Przepraszam, że nie wysyłam fotki, ale nie mam czym zrobić. Może ktoś wie po tym opisie.
Z góry dziękuję.
DW160

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może po tym opisie dacie jakieś linki z podobnym bagnetem w internecie. Jak będzie to ten to napewno odpowiem.
Napisano

Elo!
Porównaj z tym z załączonego zdjęcia. Jeśli taki jak ten to jest to włąśnie niemiecki bagnet S 98/05 czyli popularny liść". Po więcej info poszperaj w necie. Jak nie - będziemy kombinować dalej.
Pozdro

Napisano
Szukam i szukam o tym bagnecie i nic nie mogę znależć. Może jakiś link znacie o tym bagnecie Liść.
pozdr
dw160
Napisano
Raczej poszukaj ksiazki pt. Bagnety, Tadeusza Królikewicza. Wydatek 30-50zł a masz podstawowe wiadomości i zdięcia zdecydowanej większości bagnetów występujących u nas. To takie abecadło dla kolekcjonera bagnetów.
Wojtek
Napisano
Witam,
znalazłem ostatnio bagnet, który ma następujące wymiary:
długość całkowita - 49cm
dł. ostrza - 35cm,
szer. ostrza - min. 2,5cm, max 3cm (na ok.trzydziestym centymetrze)
Między rękojeścią, a ostrzem (to wystające z jednej strony), ma dł. ok. 4cm i jest podwinięte w górę (w stronę rękojeści.
niestety nie widać żadnych bić.
Przepraszam, że nie wysyłam fotki, ale nie mam czym zrobić. Może ktoś wie po tym opisie.
Z góry dziękuję.
DW160
Napisano
Liść powstał po tym, jak niemcy wyprodukowali bagnet model 98 wzorowany na francuskim lebelu, ale z głownią nożową no i okazało się, że się szybko łamią, więc wymyślili 98/05, czyli taki z szeroką głownią, trudną do złamania. Na zachodzie się go określa jako Butcher blade ;-).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie