Witajcie Poszukiwacze! Ostatnio w okolicach Gorzowa Wlkp. znalazłem nieśmiertelnik, ale jest on jakiś nietypowy. Przede wszystkim dużo mniejszy niż drugowojenny.
Szerokość : ok. 5cm wysokość ok. : 2.8cm średnica dziurek : 5mm
Wykonany z cynku lub jakiegoś stopu cynku. Posiada ślady pokrycia jakimś błyszczącym metalem (chyba nikiel). Liczby 11 oraz 218 dobite wklęsło (ręcznie), pozostałość wypukła (wybita maszynowo). Treść jest dla mnie raczej zrozumiała : 8 rezerwowy pułk piechoty, 218 to nr. żołnierza. Jest w kiepskim stanie, więc wykonałem rysunek. Moje pytania są następujące: Co znaczy 11C"? W jakim okresie używano tego typu nieśmiertelników? Czy ktoś wie gdzie mogła stacjonować ta jednostka. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pytanie
beyo
Ostatnio w okolicach Gorzowa Wlkp. znalazłem nieśmiertelnik, ale jest on jakiś nietypowy. Przede wszystkim dużo mniejszy niż drugowojenny.
Szerokość : ok. 5cm
wysokość ok. : 2.8cm
średnica dziurek : 5mm
Wykonany z cynku lub jakiegoś stopu cynku. Posiada ślady pokrycia jakimś błyszczącym metalem (chyba nikiel).
Liczby 11 oraz 218 dobite wklęsło (ręcznie), pozostałość wypukła (wybita maszynowo).
Treść jest dla mnie raczej zrozumiała : 8 rezerwowy pułk piechoty, 218 to nr. żołnierza.
Jest w kiepskim stanie, więc wykonałem rysunek.
Moje pytania są następujące:
Co znaczy 11C"?
W jakim okresie używano tego typu nieśmiertelników?
Czy ktoś wie gdzie mogła stacjonować ta jednostka.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.