Skocz do zawartości

poszukiwania z googleEARTH :)

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że sezon poszukiwawczy powoli zmierza ku końcowi chciałbym zapropnować nieco inne szukanie ... czy ktoś korzysta z google earth ? Ja mam to od niedawna i powiem Wam że czasem wrażenia są niesamowite ... propnuje wymienić się ciekawymi miejscami namierzonymi własnie okiem wielkiego brata w googleEarth - wszelkiego rodzaju ciekawe miejsca/ obiekty zwiazane z konfiliktami 1 i 2 wojny ...

na początek kilka moich ciekawostek ...

Pearl Harbor - stojący tu od 2003 roku amerykański pancernik USS Missouri

• Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

i znajdujący się obok wrak USS Arizona - czyli obecnie Arizona Memorial.

Oba można zobaczyć pod współrzednymi:
21 stopni,21'53.33 N
157 stopni,56'59,98" W

Napisano

pamiętający czasy 2 wojny amerykański lotniskowiec USS Intrepid zakotwiczony na rzece Hudson w Nowym Jorku ... ;) Obok okręt podowony USS Growler i jakiś trzeci okręt którego nie potrafię zidentyfikować ...

40 stp,45'52.23 N
74 stp,00'06.93" W

Napisano

dziwna koncentracja samolotów, śmigłowców czołgów itp za jednym z budynków w Warszawie nieopodal Wisły ;) ... MWP ... no to tyle - mam nadzieję że podchwycicie temat i będziecie podawali namiary na jakieś ciekawe miesca warte rzucenia okiem wielkiego brata

Napisano

i kolejny ammerykański relikt przeszłości - pancernik USS New Jersey zakotwiczony w Philadelphi :)

39 stp,56'22.73 N
75 stp,08'01.65" W

Napisano

kolejny pancernik - USS Texas - w Houston w Ameryce ... niesttey ostatnio uszkodzony przez huragan Katrina ...

29 stp 45'19.05 N
95 stp 05'23.75" W

Napisano

pomyliłem się z ta katriną ... nie w USS Texas uderzyłą tylko w widoczny własnie obok USS Alabama - kolejny amerykański pancernik zachowany do dziś ... miasto Mobile, Alabama.

30 stp 40'53.26 N
88 stp 00'50.56" W

Napisano

i kolejne ... tym razem Fall River i mozemy rzucic okiem na pancernik USS Massachusetts a obok niego stoi sobie okręt podowodny USS Lionfish i przycomowana do niej sowiecka korweta z okresu zimnej wojny.Po prawej przy moście stoi niszczyciel USS Joseph P. Kennedy zbudowany w 1945r.

41 stp 42'18.26 N
71 stp 09'46.78" W

Napisano
Troche starsze od tych BB

Pancernik Mikasa w Yokohamie
http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/mikasa.jpg

Krążownik pancernopokładowy Georg Averoff - Ateny (?)
http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/GeorgAveroff.jpg

Bolas - Alabama miała naprawde minimalne uszkodzenia od Kartiny. Leciutkie uszkodzenia w śmieciach" na pokładzie - przechył spowodowany był nawianiem przez huragan mułu pod Big A"
Więcej ucierpiał lotniczy park przy pancerniku.
Napisano
na jednym z forow militarnych- nie podam adresu ale wystarczy w pisac w googlach oba slowa :P- jest taki temat o roznych ciekawych miejscach w swiecie ktore widac zgoogli- chlopaki szczegolnie bawili sie w wykrywanie dywizjonow opl
i jest tez strona w necie z ciekawostakimi z googli ale tez nie podam adresu :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie