Skocz do zawartości
  • 0

SS-mański niesmiertelnik

Parti78

Pytanie

Napisano

Witam blaszkę rozszyfrowałem nieznana jest jednak dla mnie historia jednostki.
Prosze o info.
Kompania Kadrowa - ss grenadierów pancernych szkoleniowy i zapasowy 3 batalion.
Z tyłu numer żołnierza
Stamm Kp. -ss- Pz
Gren.Ausb. u. Ers. Batl.3
Pozdrawiam i prosze o info. na leksykonie nic nie znalazłem

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Maxi - o autentyczność nie ma obawy. Facet został po prostu rozjechany przez czołg na proszek. Totenkopf w tym miejscu walczył ( wschodnia strona Białołęki miedzy lasem a Kanałem Żerańskim ) także jest to wysoce prawdopodobne, że jednak oznaczenie to bliższe jest SSTK. Trochę rozdrapałem te napisy aby je lepiej było widać na fotce.

pozdrawiam - kocur !
Napisano

Witam blaszkę rozszyfrowałem nieznana jest jednak dla mnie historia jednostki.
Prosze o info.
Kompania Kadrowa - ss grenadierów pancernych szkoleniowy i zapasowy 3 batalion.
Z tyłu numer żołnierza
Stamm Kp. -ss- Pz
Gren.Ausb. u. Ers. Batl.3
Pozdrawiam i prosze o info. na leksykonie nic nie znalazłem

Napisano
Międzyrzecz - Meseritz - do września 1939 tamże w koszarach pułk graniczny,potem ośrodki szkoleniowe,m.in.Legionu Indyjskiego SS.
Między styczniem a marcem 1945 w tym rejonie i niedaleko w Wandern /Wędrzyn/ SS Stab Hauser" Truppenubungplatz z Guben /Gubin/.
SS 4 Div.Polizei Panzer Grenad.wchłonęła przedtem SS Polizei Panzer Grenadier z 1 i 2 pułkiem /Regiment 1 i 2/
Jednostka z Twojego nieśmiertelnika mogła stacjonować czasowo w Miedzyrzeczu lub w Wędrzynie i nie została przerzucona do Gdańska.
SS 4 Pol.PanzerGr. walczyła w 1945 w rejonie Gdańska,ewakuowana morzem do Kołobrzegu i Szczecina
Napisano
Witam! dzięki za dużo ciekawych informacji. Nieśmiertelnik,który widzimy powyżej został wraz z włascicielem na wieki wieków... Więc akutar ten ss-man w ostatnich dniach stycznia poległ na polu pod Międzyrzeczem, do tego poległ tez inny tez ss man tylko z 12 Batalionu(ten powyzej jest z 3). Do tego poległ też Policjant SS.(4./E. SS. Pol. Gren. Rgt.1). no i jakis biedak z Luftwaffe - łącznośc okręg Królewiec. Wszyscy w pod Międzyrzeczem na polach i lasach... Jeszcze jeden tez tam został ale nie miał blaszki jednak wszystko wskazuje na to , ze to tez ss-man. Pozdrawiam. Pozostałe blaszki, które mam to wyszły luzem na polach wokół miasta oraz na obozach RAD-u w powiecie Międzyrzeckim oraz częsc mam z nad Granicy Polsko - Niemieckiej. Pozdrawiam i apraszam do dalszej identyfikacji Parti78!
Napisano
dzięki Maxikasek. Przeczytałem to z tego leksykunu faktycznie widnieje tam: SS-PzGrenAuE-Btl 3. Nie spotkałem jednak żadnej wzmianki o kompani kadrowej(Stamm Kp.) Ale to i tak wiele wyjaśnai skąd te trupy ss na polach i lasach Międzyrzeckich...
Napisano
12 batalion to z dywizji Hitlerjugend, ale 3 nie wiem. Zgodnie z numeracją wypadała by Totenkopf ale ci milei osobno znaczone blachy.
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PanzerdivisionenSS/3SSPD-R.htm
chyba że pochodzi z tego okresu.
Napisano
dzięki! Ja w nieśmietrelnikach siedzę tak naprawdę od niecałych 6 miesięcy. Dużo sam staram się rozszyfrowywac i dowadywać. Mimo wszystko informację od Was są istotne a na niektóre z nich to bym nigdy nie wpadł. Ja zajmuję się bardziej fortyfikacjami niemieckimi. A kolekcjonerstwo przy okazji. jednak w przypadku niesmiertelników istotne jest dla mnie aby wiedziec o losach jednostki jak najwięcej... Pozdrawiam i dzięki!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie