Boruta Napisano 24 Październik 2005 Autor Napisano 24 Październik 2005 W zasadzie chodzi mi o polskie i niemieckie - czy były kute, czy frezowane, może ktoś ma jakiś opis.Pozdrawiam
01dalton Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Witam . Opisu nie mam , ale technika jest prosta - głownia kuta ( matryca ) a nastepnie szlifowana ( nie frezowana ) , natomiast głowica musiała być frezowana (klanał wejściowy na karabin , miejsce na przycisk zatrzasku ) . Bagnety II wojny są zazwyczaj mają 3 podstawowe elementy budowy : głownia , jelec , głowica (częsć rękojesci z zatrzaskiem i prowadnicą ) . Okładki pomijam bo to nie część metalowa .Pozdrawiam .
Boruta Napisano 24 Październik 2005 Autor Napisano 24 Październik 2005 Bo niemieckie wyglądają na monolit, natomiast polskie mają głowicę dolutowywaną na mosiądz. Chętnie bym zobaczył fotkę takiej odkuwki, domyślam się, że kształt ostrza był wynikiem szlfowania (tzn. ta część tnąca).dziękue i pozdrawiam
01dalton Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Witam . Ja taką surową matrycę głowni chyba jeszcze w pracy mam ( była gdzieś w szawce narzędziowej ) stąd wiem że frezowania żadnego nie ma , a jedynie szlifowanie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.